UFC

Mauricio ‘Shogun‘ Rua najavio povlačenje iz sporta: ‘Sljedeći meč definitivno je moj oproštajni‘

Mauricio ‘‘Shogun‘‘ Rua

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
41-godišnji Brazilac više od 15 godina nastupa na najvišoj mogućoj razini

UFC 283 bit će prvi UFC-ov PPV event u 2023. godini. Radi se o UFC-ovom povratku u Brazil, a Rio de Janeiro bit će grad domaćin. Brandon Moreno i Deiveson Figueiredo trebali su predvoditi taj event, ali iznenadnim ugovaranjem borbe za titulu u poluteškoj kategoriji, gotovo sigurno će Moreno i Figueiredo izgubiti mjesto u ‘‘main eventu‘‘.

Glover Teixeira i Jamahal Hill bit će novi predvodnici tog eventa, a program te priredbe djeluje vrlo zanimljivo. Gilbert Burns obračunat će se s Neilom Magnyjem, Jessicu Andrade čeka Lauren Murphy, a gledat ćemo i nove nastupe boraca kao što su Guram Kutateladze (vs. Thiago Moises), Terrance McKinney (vs. Ismael Bonfim), Paul Craig (vs. Johnny Walker), Jailton Almeida (vs. Shamil Abdurakhimov) itd.

Među brojnim mečevima našlo se mjesta i za oproštaj jedne prave legende. 41-godišnji Mauricio ‘‘Shogun‘‘ Rua (27-13-1) posljednji put u karijeri nastupit će na UFC 283 eventu u svom rodnom Brazilu. Bivši UFC-ov prvak poluteške kategorije i osvajač PRIDE-ovog Grand Prixa u srednjoj kategoriji (2005.) jedan je od pionira i velikana ovog sporta, a posljednji nastup odradit će protiv Ukrajinca Ihora Potierie (18-3-0).

Špekuliralo se da bi to mogao biti posljednji meč Mauricia Rue, a ‘‘Shogun‘‘ je u intervjuu za brazilski Combate potvrdio špekulacije.

‘‘Ovo će definitivno biti moja posljednja borba i ne vršim pritisak na sebe. Moj zadatak je dati sve od sebe, a to je jedino o čemu razmišljam. Mislim da je veći pritisak na protivniku, jer on mora pobijediti. Naravno da sam i ja fokusiran na pobjedu, ali on tek počinje graditi svoju karijeru u UFC-u, dok ja završavam svoju karijeru.‘‘, pojasnio je Rua, a zatim je otkrio kako se osjeća zbog činjenice da se povlači.

‘‘Sretan sam zbog ovog, zbog oproštajnog meča i sretan sam jer ću ga odraditi u svojoj državi, kod kuće. Zahvalan sam UFC-u jer sam imao priliku biti i jednim od UFC-ovih pionira. 15 godina sam tu i nitko drugi nije tako dugo ovdje. Zahvalan sam za sve. 20 godine se borim i započeo sam jako rano s ovime. Dugi niz godina borim se na najvišoj razini, sve od 2005. godine. Ispunjen sam i zahvalan sam Bogu na svemu što sam postigao u svojoj karijeri. Uzevši sve u obzir, moram završiti karijeru u pravo vrijeme.‘‘, dodao je Rua.

Treba napomenuti kako je Rua debitirao pod okriljem UFC-a još 2007. godine, ali to ga ne čini trenutno najdugovječnijim borcem. Andrei Arlovski borio se ranije u UFC-u, ali je napustio promociju i vratio se 2014. godine. Međutim, Joe Lauzon svoj debi upisao je još 2006. godine, kao i Clay Guida.

Teško je zamjeriti ‘‘Shogun‘‘ što je neke od tih boraca smetnuo s uma i činjenica je da uistinu jako dugo nastupa na najvišoj razini. Trenutno je u nizu od dva poraza, a Potieria ulazi u meč nakon poraza od Negumereanua u debiju. Rua će tražiti pobjedu za kraj karijere, a Potieria bi mogao biti otpušten u slučaju poraza i pobjeda će mu također biti imperativ. Čeka nas zanimljiv meč dvojice boraca u dijametralno suprotnim fazama karijere.

Linker
26. travanj 2024 04:37