UFC

Maxa Hollowayja pitali boji li se CTE-a, on odgovorio: ‘Ne želim biti biljka kada ostarim, zdravlje mozga shvaćam vrlo ozbiljno‘

Max Holloway 

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Holloway je uistinu prošao mnoštvo ratova i primio mnoštvo udaraca, no dobra je stvar da je svjestan ove tematike i potencijalnog problema koji bi ga kad-tad sustigao

Profesionalni sport sa sobom uvijek donosi razne ozljede i posljedice nakon završetka karijere, a pogotovo onaj borilački. Godinama borci doživljavaju udarce u glavu na svakodnevnoj razini, a od osobe do osobe ovisi koliko će to kasnije utjecati na njihovo zdravlje i koliko će problema imati nakon karijere.

CTE (kronična traumatska encefalopatija) nažalost pogađa mnoge borce, odnosno i boksače i MMA borce. Jučer su na press konferenciji pitali legendarnog Maxa Hollowayja upravo o ovoj temi, na što je on odgovorio da to shvaća vrlo ozbiljno:

‘‘Brinite se o svojim mozgovima i naučite o zdravlju mozga. Činite prave stvari. Imate samo jedan mozak ljudi, imate samo jedan mozak i jednom kada se stvari krenu raspadati, ne možete uzgojiti novi. Budite pametni. Idite kod specijalista, idite kod liječnika i sami istražujte o zdravlju mozga‘‘, rekao je Holloway.

‘‘Brinite se o sebi, ljudi. Ne želim biti biljka kada malo ostarim. Svi mi govore o tome koliko puta sam bio pogođen, ono, brate, ja svoj mozak shvaćam vrlo ozbiljno. Nikada neću otkriti što točno radim. Možda nakon karijere počnem o tome govoriti. Ali shvatite to ozbiljno dečki, odradite domaću zadaću, budite pametni oko ovoga‘‘, dodao je.

Holloway je uistinu prošao mnoštvo ratova i primio mnoštvo udaraca, no dobra je stvar da je svjestan ove tematike i potencijalnog problema koji bi ga kad-tad sustigao. Danas nažalost dosta često vidimo probleme koje ima ona prva MMA generacija, borci iz doba Pride-a i prvih UFC-ova, tako da je zdravlje mozga nešto što definitivno treba nastaviti istraživati.

Linker
25. listopad 2024 13:23