UFC

(VIDEO) Aleksandar Rakić lakoćom skinuo kilažu i sjajno izgledao na vaganju, Chimaev opet u problemima!

Aleksandar Rakić | Magomed Ankalaev

 Screenshot (instagram, Ufc Europe)
Srpski borac poluteške kategorije otkrio je kako nikada lakše nije "srezao" kilažu za službeno vaganje

Službeno vaganje nešto je čega se uvijek pomalo pribojavamo kad su u pitanju veliki UFC-ovi eventi. Svako vaganje donosi potencijalnu opasnost da će neki od velikih mečeva biti otkazan, a ukoliko se radi o mečevima za titulu, borci nemaju pravo na toleranciju i prekoračenjem gornje granice mogu ostati bez pojasa ili bez prilike da osvoje titulu.

Srećom, takvih problema nije bilo na vaganju uoči UFC 308 eventa koji je na rasporedu u subotu s početkom u 16:00 sati. Ilia Topuria i Max Holloway predvodit će taj event borbom za pojas u perolakoj kategoriji, a obojica su bez većih problema odradili vaganje za međusobni okršaj. 145 "pounda" vaga je pokazala obojici, što zapravo znači da su Holloway i prvak Topuria na "šampionskoj kilaži", jer to je sama granica perolake kategorije kad se radi o mečevima za pojas.

Nas je posebno zanimalo kako će na vaganju izgledati Aleksandar Rakić i hoće li imati ikakvih problema. Međutim, "Raketa" je još sinoć objavio na Instagramu kako je kilaža skinuta i da nikada nije imao lakši "weight cut".

image

Aleksandar Rakić nakon skidanja kilograma za meč s Ankalaevim

Screenshot (instagram, Aleksandar Rakić)

Dakle, nije se Rakić morao dodatno mučiti jutros i mirno je mogao pristupiti vaganju. Među prvima je Rakić stao na vagu i izvagao se sa 206 "pounda" (93,44 kg). Na samoj gornjoj granici poluteške kategorije bio je Rakić, ali i 1,5 "pounda" (0,68 kg) teži od svog protivnika Magomeda Ankalaeva (204,5 ‘lbs‘).

Neki od sudionika sutrašnjeg UFC 308 eventa imali su nešto više problema sa skidanjem kilograma. Bruno Silva, borac srednje kategorije među posljednjima je kročio na vagu i čekalo ga se znatno dulje nego njegovog protivnika Ismaila Naurdieva. Također, već standardno problematični su bili Shara Magomedov i Khamzat Chimaev.

"Borz" Chimaev poznat je po ogromnim prekoračenjima granice dok je nastupao u velter kategoriji, a čini se da posao nije tako lak ni u višoj, srednjoj kategoriji. Shara Magomedov također se muči i gotovo uvijek dolazi na vagu kao jedan od posljednjih preostalih boraca, "sa zvukom sirene". UFC je prvotno najavio kako će službeno vaganje trajati 60 minuta, ali naknadno su produljili trajanje na dva sata. Mnogi pretpostavljaju kako je Khamzat Chimaev jedan od glavnih razloga zašto se to dogodilo, jer tijekom prvih sat vremena nije se uspio izvagati, kao ni Shara Magomedov. Srećom, obojica su uspjeli spustiti kilažu ispod gornjih granica poluteške kategorije. Shara je težio 185 "pounda", a Chimaev je točno na gornjoj granici srednje kategorije (186 ‘lbs‘).

Nekoliko jako čudnih detalja sa službenog vaganja

Osim naknadnog produljenja roka za vaganje, dogodilo se još nekoliko stvari koje će UFC-ovi predstavnici morati naknadno pojasniti. Naime, Farid Basharat i Victor Hugo trebali su se boriti u bantam kategoriji (-135 ‘lbs‘), ali njihov meč naknadno je prebačen u perolaku kategoriju. Čini se kako je Victor Hugo imao ogromnih problema sa skidanjem kilaže, jer na vaganju se pojavio teživši čak 145,5 "pounda" (66 kg). S druge strane, Farid Basharat vjerojatno je bio na dobrom putu da skine kilažu za bantam kategoriju, ali kako se njegov protivnik Hugo mučio, Basharat je pristao boriti se u perolakoj kategoriji. Vaga je Basharatu pokazala 137 "pounda" (62,17 kg) što je znatno manje od protivnika. Kao što smo već naveli, Basharat je očito bio jako blizu da skine kilažu za bantam, ali u jednom trenutku mogao je zaustaviti "cut" i stao je na 137 "pounda".

Meč između Myktybeka Orolbaija i Mateusza Rebeckog najavljivan je kao okršaj u lakoj kategoriji (-155 ‘lbs‘), ali danas je objavljeno kako se ipak radi o "catchweightu" do 160 "pounda". Dakle, netko od ovog dvojca imao je problema sa skidanjem kilograma, a nije isključeno ni da su se obojica mučili. Nakon promjene gornje granice, uspješno su se izvagali. Dakle, službeno nitko nije pao, ali svjedočili smo nesvakidašnjim preinakama.

Ceremonijalno vaganje i posljednja sučeljavanja održat će se u 16:00h, a u nastavku ovog članka možete pročitati kompletne rezultate službenog vaganja.

UFC 309 - rezultati vaganja (u lb):

Glavni dio priredbe:

Ilia Topuria (145) vs. Max Holloway (145)

Robert Whittaker (185.5) vs. Khamzat Chimaev (186)

Magomed Ankalaev (204.5) vs. Aleksandar Rakic (206)

Lerone Murphy (145.5) vs. Dan Ige (146)

Shara Magomedov (185) vs. Armen Petrosyan (186)

Preliminarni dio priredbe:

Ibo Aslan (205) vs. Raffael Cerqueira (203)

Geoff Neal (171) vs. Rafael dos Anjos (171)

Mateusz Rebecki (160) vs. Myktybek Orolbai (159)

Abus Magomedov (185) vs. Brunno Ferreira (185.5)

Kennedy Nzechukwu (241) vs. Chris Barnett (264)

Farid Basharat (147) vs. Victor Hugo (145.5)

Ismail Naurdiev (185) vs. Bruno Silva (186)

Rinat Fakhretdinov (171) vs. Carlos Leal (169.5)

Diego Lopes (145) - rezervni borac za glavnu borbu večeri

Linker
26. listopad 2024 22:20