UFC

Merab Dvalishvili gubi strpljenje: ‘UFC mi ništa ne garantira, ali vjerujem u napad na titulu ako porazim Cejuda‘

Merab Dvalishvili

 Instagram (merab Dvalishvili)
Gruzijac je upisao devet uzastopnih pobjeda, ali još uvijek čeka napad na pojas prvaka

Jedan od najzanimljivijih UFC-ovih mečeva u prvom kvartalu ove godine, svakako će biti onaj između Meraba Dvalishvilija i Henryja Cejuda. Pobjednik tog meča po svemu sudeći postat će sljedećim izazivačem za pojas u bantam kategoriji, ali ulog tog meča nije ključan faktor zbog kojeg je ovaj meč strašno zanimljiv.

Ključ zanimljivosti leži u kvaliteti ove dvojice boraca. Merab Dvalishvili na glasu je kao ponajbolji hrvač u bantam kategoriji, ali to nije njegova jedina kvaliteta. Gruzijac je nevjerojatno čvrst, kondicijski besprijekorno spreman, a sve je bolji i kad su u pitanju udaračke tehnike.

Merab je posebno oduševio u svom prošlom nastupu koji je odradio još u trećem mjesecu 2023. godine. Gruzijac je izdominirao Petra Yana, bivšeg prvaka bantam kategorije, a nastup koji je Merab pružio te večeri, dugo ćemo pamtiti.

Čak 49 pokušaja rušenja upisao je Merab tijekom pet rundi, a 11 puta uspješno je rušio Yana. 147 naprema 75 iznosila je statistika značajnih udaraca i Merab je uzeo svaku rundu na sve tri sudačke kartice. Petr Yan jednostavno nije imao rješenje za nevjerojatan tempo Meraba Dvalishvilija, a Gruzijac ga je silno mučio miksanjem hrvanja i kickboksačkih tehnika. Konstantno je Yan morao razmišljati što će biti sljedeći potez Meraba, ali ruski borac gotovo uvijek je zaostajao barem jedan korak za Merabom.

Mnogi su vjerovali kako je Merab već tom pobjedom zaslužio napad na titulu, ali Gruzijac se nije htio boriti za pojas sve dok je prvak Aljamain Sterling, njegov ponajbolji prijatelj. Međutim, čak i nakon što je Sterling ostao bez pojasa, UFC je odabrao Marlona Veru kao sljedećeg izazivača, iako je Dvalishvili u seriji od devet uzastopnih pobjeda. Merab će morati upisati i desetu pobjedu zaredom, a iako se Merab nada da će dobiti napad na titulu u slučaju pobjede nad Cejudom, nije sto posto siguran.

‘‘Ne, iz UFC-a mi nisu potvrdili da ću dobiti ‘title shot‘, ali bit ću spreman za napad na titulu. To je sve što želim u ovom trenutku. Ništa drugo mi ne preostaje, pobjeđujem u svojim borbama i moj cilj je osvojiti pojas. Svi znaju da imam devet pobjeda zaredom, a porazio sam i dva bivša prvaka (Yan i Jose Aldo). Sada me čeka meč protiv jednog od najvećih boraca ikad, a to je Henry Cejudo, olimpijski prvak i osvajač UFC-ovog pojasa u dvije različite težinske kategorije. Ako porazim Cejuda, ne razumijem zašto ne bih trebao dobiti napad na titulu. Vjerujem da će mi ovaj put pružiti priliku za napad na titulu, ali ništa nije zagarantirano.‘‘, rekao je Merab.

Stvarno je teško pronaći borca na UFC-ovom rosteru koji zaslužuje napad na titulu više od Meraba, a da ga još uvijek nije dobio. Devet pobjeda zaredom impresivan je učinak, a još impresivniji bili su neki od nastupa koje je Merab odradio tijekom tog pobjedničkog niza.

Nažalost po Meraba, UFC se okrenuo revanšu između Vere i O‘Malleyja, a Meraba čeka strašno težak protivnik. Henry Cejudo ima alate kojima može neutralizirati Merabova najjača oružja, a ‘‘Triple C‘‘ će jako motiviran ući u taj meč koji je na rasporedu 17. veljače (drugi mjesec). Pobjeda nad Merabom gurnula bi ga u konkurenciju za napad na pojas, a Cejudo također ima šampionske ambicije.

Nadamo se da UFC neće stavljati marketinške prioritete ispred sportskih rezultata, jer Merab je definitivno zaslužio napasti titulu. Vjerojatno ima nečeg u tome što je odbijao boriti se protiv Aljamaina Sterlinga, ali Gruzijac nije kočio kategoriju tim potezom. Sterling je imao nekoliko adekvatnih izazivača, a Merab se redovno borio s ostalim visokorangiranim borcima bantam kategorije. Ne zaslužuje biti kažnjavan od strane UFC-a jer je odlučio staviti prijateljstvo ispred pojasa.

Linker
30. travanj 2024 19:32