UFC

Michael Johnson o motivaciji za nastavak karijere: ‘Gledam tipove koje sam porazio kako zarađuju velik novac‘

Michael Johnson

 Screenshot (youtube, Mma Junkie)
Nekoć visokorangirani izazivač UFC-ove lake kategorije ne razmišlja o povlačenju iz sporta

Velika karijera predviđala se MichaelU Johnsonu (21-18-0, 13-14 UFC) u periodu između 2014. i 2016. godine. Američki borac lake kategorije u jednom periodu imao je četiri pobjede zaredom, a porazio je neke jako dobre borce kao što su Gleison Tibau, Edson Barboza, Melvin Guillard i Joe Lauzon. Uslijedili su porazi od Beneila Dariusha i Natea Diaza, ali Johnson je u devetom mjesecu 2016. godine brutalno nokautirao Dustina Poiriera u prvoj rundi borbe.

Na vrhuncu svoje karijere, Johnson je bio šestorangirani izazivač UFC-ove lake kategorije i najavljivao je pohod na titulu. Ipak, nakon pobjede nad Poirierom, njegova karijera krenula je strmoglavo prema dolje.

UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ uparili su ga s Khabibom Nurmagomedovim, a Khabib mu je pokazao kako postoje jasne razine u ovoj igri i deklasirao je Johnsona u tom meču. Uspio je Johnson pomalo uzdrmati Khabiba početkom dvoboja, ali nakon toga je uslijedila potpuna dominacija Dagestanca. Rušio je Khabib svog protivnika iz runde u rundu i dominirao ga je iz gornje pozicije u parteru. Bio je to onaj famozni meč u kojem je Khabib konstantno komunicirao s Danom Whiteom tijekom samog meča i tražio je da mu UFC-ov predsjednik omogući napad na titulu.

Johnson je kapitulaciju morao potpisati u trećoj rundi, a Khabib ga je porazio kimurom. ‘‘Menace‘‘ je uzeo određenu pauzu nakon toga, a vratio se u sedmom mjesecu 2017. godine. UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ odlučili su da će Michael Johnson dočekati Justina Gaethjea u njegovom UFC debiju, a Gaethje i Johnson pružili su spektakularan meč. Obojica su u više navrata bili uzdrmani, a Johnson je u trenucima bio jako blizu pobjedi. Gaethje je ipak preživio nalete ovog moćnog udarača i nokautirao je Johnsona u drugoj rundi.

Spustio se Johnson u perolaku kategoriju nakon toga, ali Darren Elkins porazio ga je ‘‘submissionom‘‘ i Johnsonu je to bio treći uzastopni poraz. Djelovalo je kao da Johnson više nikog ne može poraziti, ali na pobjednički kolosijek vratio se porazivši Andrea Filija i Artema Lobova. Vrlo dobro izgledao je Johnson i u meču protiv Josha Emmetta, sve dok ga Emmett nije sjajno pogodio u posljednjoj minuti dvoboja i tako došao do nokauta. Johnson se vratio u laku kategoriju nakon toga, ali upisao je još tri poraza zaredom.

Mirisalo je na kraj njegove karijere, ali uspio se Michael još jednom vratiti pobjedama i u posljednja tri nastupa, Johnson je upisao dvije pobjede. Lako je Johnson mogao biti i na tri uzastopne pobjede, ali suci su sredinom prošle godine ipak proglasili Jamieja Mullarkeyja pobjednikom u vrlo tijesnom meču. Većina fanova i medijskih predstavnika smatraju da je Johnsonova ruka trebala biti podignuta, ali to se nije dogodilo.

Posljednji Johnsonov nastup gledali smo krajem prošle godine, a jednom zrelom i vrlo kvalitetnom izvedbom Johnson je porazio opasnog Marca Diakiesea. Ovaj vikend Johnsona čeka meč protiv Carlosa Diega Ferreire, Brazilca koji je nekoć također bio top 10 borac, ali sada je u nizu od tri uzastopna poraza i nije se borio godinu i pol. Ferreira je uzeo određenu pauzu kako bi sanirao sve ozljede, a sada se vraća s ambicijama za napad na titulu. Iste ambicije još uvijek gaji i Michael Johnson. Johnson uskoro puni 37. godinu života, ali ne razmišlja o mirovini.

‘‘Ponajviše me motivira činjenica da velik novac zarađuju tipovi za koje znam da sam bolji od njih. Oni dobivaju velike mečeve i zarađuju dobar novac, a radi se o tipovima koje sam nekoć porazio. Oni dobivaju i pažnju, postaju popularni, ali nije me briga za ta sranja. Ja samo želim biti financijski stabilan nakon svoje karijere u UFC-u. Ne odlazim dok ne dobijem ono po što sam došao. Nije bitno hoću li trebati još pet, šest ili sedam godina. Ostat ću sve dok ne završim svoj posao, a još uvijek želim svjetsku titulu. Žedan sam svjetske titule i želim sav taj novac na svom računu. Vidjet ćemo kako će proći narednih par godina.‘‘, rekao je Johnson na konferenciji za medije, a potom se ukratko dotaknuo i svog protivnika.

‘‘Točno razumijem kroz što Diego prolazi, a to su usponi i padovi. Takav je sport, ali on je istinski veteran. Porazio je neke od najboljih tipova, porazio je neke bivše prvake. On je čvrst i uvijek se dolazi potući. To me čini uzbuđenim.‘‘, rekao je Johnson uoči ovog meča.

Nemojte zapostaviti ovaj meč tijekom vikenda koji slijedi, jer Johnson i Ferreira garancija su spektakla. Bio to rani prekid ili pravi rat na tri runde, nije pretjerano bitno. Najbitnije je da će publika moći uživati u ovom meču, a pravi MMA fanovi prepoznat će o kako se dobrom uparivanju radi.

Linker
15. travanj 2024 18:49