UFC

MMA analitičar tvrdi da je praćenje ‘Khabibovog modela‘ razlog Adesanyinog pada

Israel Adesanya

 Alejandro Salazar/Zuma Press/Profimedia
‘‘Možete biti dominantni u UFC-u kroz dva različita modela‘‘, tvrdi Luke Thomas

Israel Adesanya je nedavno doživio poraz u pokušaju da ponovno osvoji UFC naslov prvaka u srednjoj kategoriji protiv Dricusa Du Plessisa na UFC-u 305. Izgubio je pojas od Seana Stricklanda u velikom iznenađenju i po prvi put u svojoj profesionalnoj MMA karijeri, ima dva uzastopna poraza.

Kao i Kamaru Usman u velter kategoriji i Alexander Volkanovski u perolakoj kategoriji, Adesanya je izgubio svoj naslov nakon dominantnog niza pobjeda. Pobijedio je najbolje izazivače poput Paula Coste, Yoela Romera, Marvina Vettorija, Roberta Whittakera i Jareda Cannoniera bez puno poteškoća.

Dok se fanovi pitaju što slijedi za njega, MMA analitičar Luke Thomas podijelio je svoje mišljenje o padu "The Last Stylebendera". Thomas je na svom YouTube kanalu nedavno govorio o tome zašto je Adesanyina dominantna vladavina naglo završila. Odgovarao je na pitanja obožavatelja o tome je li Izzy ikada razvio svoje vještine u skladu s ostalim borcima u srednjoj kategoriji.

Istaknuo je dva načina na koja prvaci mogu dominirati svojom težinskom kategorijom. Oni se mogu osloniti na svestran stil kao Islam Makhachev, koji posjeduje opasan grappling, ali i udarački arsenal. Ili mogu ovladati jednim aspektom svoje igre kao Khabib Nurmagomedov, koji je bio nezaustavljiva sila zahvaljujući svojim grappling i hrvačkim sposobnostima.

"Možete biti dominantni u UFC-u kroz dva različita modela. Jedan je da ste na neki način svestrani, ali imate jedan adut u rukavu. To je uobičajen skup vještina kao kod Islama.‘‘, rekao je Thomas.

‘‘Ili možete ići malo više kao Khabib gdje imate jedan skup vještina i on je mnogo bolji od svih ostalih i jednostavno ga namećete nekome. Poput Khabibovog modela, Izzy je uvijek bio na tom drugom modelu."

Prema Thomasu, Adesanyina dominacija u srednjoj kategoriji bila je slična Nurmagomedovljevoj. Imao je pristojnu obranu od rušenja, ali je sve svoje protivnike nadjačao u udaračkom segmentu borbe. Njegove pobjede nad Whittakerom i Alexom Pereirom to savršeno ilustriraju. MMA analitičar je također naglasio da Adesanya nikada nije završio protivnika prisiljavanjem na predaju u UFC-u i da je većina njegovih pobjeda došla na sličan način. Iskoristio je to kako bi objasnio zašto bivši kralj UFC-ove srednje kategorije nije mogao održati svoju dominaciju.

"Stigao je prilično daleko, ali možete li tvrditi, da je bilo malo više razvoja i oružanosti u parteru ili u najmanju ruku da je razvio tehnike prisiljavanja na predaju ili da je njegovo hrvanje postalo stvarno dobro, što bi to moglo učiniti.", izjavio je Thomas.

Iako je Thomas istaknuo nekoliko značajnih rupa u Adesanyinoj igri, nazvao ga je bez sumnje drugim najboljim srednjašem svih vremena. Dakle, iako "The Last Stylebender" posljednjih godina teško pobjeđuje novu generaciju srednjaša, ne može se poreći da je njegova vještina u udaračkom segmentu bila dovoljna da ga učini jednim od najvećih svih vremena.

Linker
12. rujan 2024 19:54