UFC

‘Moj um nije bio na pravom mjestu, mogu poraziti bilo koga u velteru‘: Sean Brady sinoć je ušutkao brojne kritičare

Sean Brady

 Justin Renfroe/Zuma Press/Profimedia
31-godišnji velteraš iz Philadelphije imao je teških godinu dana, ali dokazao je da zaslužuje mjesto unutar top 10

Sve do 10. mjeseca prošle godine, Sean Brady najavljivan je kao nova velika nada UFC-ove velter kategorije. Fantastični ‘‘grappler‘‘ bio je neporažen u tim trenucima, a iza sebe imao je 15 pobjeda, a pet ih je upisao pod okriljem UFC-a.

Brady je ipak donekle ‘‘razotkriven‘‘ na UFC 280 eventu održanom prošle godine u Abu Dhabiju. Belal Muhammad deklasirao je tada neporaženog Seana, a do pobjede je došao tehničkim nokautom krajem druge runde.

Sudac je prekinuo meč još dok je Brady bio na nogama, ali nije se Sean bunio na taj prekid i bio je svjestan kako ga Belal Muhammad uništava u borbi na nogama. Muhammadu je to bila tek peta pobjeda nokautom u karijeri, prva od 2016. godine i ukupno druga unutar UFC-ovog kaveza. Belal je daleko od elitnih vještina u stojci, a definitivno nije borac kojeg bismo nazvali nokauterom. Baš zato je Bradyjev poraz izgledao još lošije, a Sean je nakon toga uzeo dulju pauzu.

Očito nešto nije bilo u redu s borcem koji je kroz većinu ostalih protivnika lakoćom prošao. Naravno, Belal Muhammad kvalitetniji je od boraca s kojima se Brady do tada borio, a stilski je također bio nezgodan protivnik za Bradyja. Činilo se da je Brady jednostavno razotkriven, a puno se pričalo kako niti u pobjedi nad Michaelom Chiesom ipak nije bio toliko impresivan.

Povukao se Brady podalje od očiju javnosti, radio je na svojim vještinama i konačno se vratio na sinoć održanom eventu u Austinu. Nimalo lak zadatak nije imao Brady.

Naime, Kelvin Gastelum vratio se u velter kategoriju nakon sedam godina provedenih u srednjoj kategoriji. Napokon se Gastelum disciplinirao i uspio se vratiti kategoriji kojoj zapravo i pripada. Jako dobro izgledao je Gastelum na vaganju, a mediji su mu pridavali mnoštvo pažnje uoči nastupa u Austinu.

‘‘Može li ovakav Gastelum biti konkurent za napad na titulu?‘‘

‘‘Kelvin Gastelum stilski je jako težak protivnik za Seana Bradyja.‘‘

‘‘Ima li ovakav Gastelum kvalitetu čak i za osvajanje pojasa?‘‘

Ovo su samo neka od pitanja i konstatacija koje smo slušali proteklih dana, a Gastelum je uistinu i trebao biti nezgodan protivnik za Bradyja. Kelvina se promatralo kao borca koji može neutralizirati Bradyjevo hrvanje, a u stojci je trebao imati drastičnu prednost nad Bradyjem.

Ispostavilo se da ništa od toga nije bilo točno, jer Brady je deklasirao Gasteluma. Ne samo da ga je nathrvao, nego je i u stojci bio sasvim ravnopravan Kelvinu Gastelumu. Ključni faktor ipak je ‘‘grappling‘‘ Seana Bradyja.

Pet puta Brady je pokušao rušiti Gasteluma, a imao je stopostotnu uspješnost. Lakoćom je Sean odvodio borbu u parter, a tu je do izražaja došla njegova najveća snaga. Radi se o nevjerojatno dobroj kontroli iz gornje pozicije.

Sean jako dobro vrši pritisak i u svakom trenutku njegovo tijelo gotovo je priljepljeno za tijelo njegovog protivnika, u ovom slučaju Gasteluma. Kontrola i pritisak često su glavni pokazatelji da se radi o elitnom MMA ‘‘grappleru‘‘, a Sean Brady definitivno pripada toj kategoriji.

‘‘Cijedio je‘‘ Brady svog protivnika kroz prve dvije runde i Gastelum je djelovao posve slomljeno i nemoćno nakon prvih 10 minuta. Prepoznao je i Brady da je Gastelum spreman za biti završen i stoga je odlučno krenuo po finiš u trećoj rundi. Minutu i 43 sekunde trebao je Sean u trećoj rundi, a Gasteluma je završio kimurom. Tehnički odličan ‘‘setup‘‘ iz bočne kontrole, prelazak nogom preko Kelvinove glave i tu spasa više nije bilo. Gastelum je morao tapkati.

Gotovo bez ogrebotine Brady je okončao ovaj meč, a u razgovoru s Danielom Cormierom progovorio je o preinakama koje je napravio u odnosu na svoj prošli nastup.

‘‘Vjerovao sam u sebe i radio sam na svojim mentalnim sposobnostima. Moje fizikalije uvijek su bile tu, kao i moje vještine. Moj um nije bio na pravom mjestu posljednji put kad sam se borio u Abu Dhabiju. Ja mogu poraziti bilo koga u velter kategoriji.‘‘, poručio je Brady.

Sean je uoči ovog meča bio na devetom mjestu u poretku izazivača unutar velter kategorije, a većeg pomaka u poretku neće biti, jer Gastelum nije rangiran unutar velter kategorije (11. je u srednjoj kategoriji). Brady je ipak opravdao svoju poziciju unutar top 10, a trenutno se nalazi između Vicentea Luquea na osmom mjestu i Iana Garryja na desetoj poziciji. Garry i Luque borit će se 16. prosinca (12. mjesec) na UFC 296 eventu, a još prije meča s Gastelumom, Brady je najavljivao kako će prozvati Iana Garryja. To se i dogodilo neposredno nakon Seanove pobjede nad Kelvinom.

‘‘Ako Ian Garry prođe Luquea, želim taj meč. Pregazit ću vašeg dečka, idemo!‘‘, poručio je Sean.

Nema sumnje da bi Brady bio jako interesantan protivnik i prava provjera Garryjevih sposobnosti. UFC je dosad ‘‘častio‘‘ talentiranog Irca protivnicima koji mu stilski odgovaraju. Garry je fantastičan borac kad je u pitanju borba na nogama, ali vrijeme je da netko testira njegovo hrvanje i BJJ vještine. Sean Brady savršen je kandidat, a pobjednik tog meča mogao bi nastaviti svoj pohod ka vrhu velter kategorije. Naravno, Garryja prvo čeka meč protiv jako opasnog i iskusnog Luquea.

Sve u svemu, Sean Brady se vratio na sjajan način, a odmah nakon što je Gastelum tapkao, Brady se pridigao, a zatim je prstom preko usta gestikulirao kako je ušutkao kritičare.

Bude li se Brady držao svoje taktike i nastavi li vjerovati u svoje kapacitete, sigurno može daleko dogurati unutar velter kategorije. Dobra je stvar što Sean ponovo zvuči samouvjereno, a svjestan je i kako njegove najveće prednosti leže u hrvanju i BJJ vještinama.

‘‘Posljednja dva-tri mjeseca dok sam pripremao za ovaj meč, svi su govorili: ‘Završit ćeš nokautiran‘. Nitko nije završio nokautiran, ali on je završen ‘submissionom‘. To je ono što ja radim i to je ono što ću činiti od sada pa nadalje.‘‘, poručio je Brady za kraj svog razgovora s Cormierom.

‘‘DC‘‘ je dodao kako je impresioniran njegovim nastupom i da ga jako dugo netko nije tako oduševio svojom izvedbom. 31-godišnji Brady nije oduševio samo Cormiera, a možda je baš ovo nastavak njegovog puta ka visinama koje su mu mnogi predviđali prije meča s Muhammadom.

Dogura li Brady do samog vrha, meč protiv Muhammada bit će popraćen onom poznatom uzrečicom ‘‘Nikad poraz, samo lekcija‘‘. Ali nemojmo žuriti, vrijeme će pokazati koliko daleko može dogurati ovaj talentirani borac iz Philadelphije.

Linker
30. travanj 2024 16:59