UFC

Muhammad Mokaev želi oboriti rekord Jona Jonesa: ‘Pobijedio sam na 50 posto svojih mogućnosti‘

Muhammad Mokaev

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
22-godišnji borac muha kategorije nada se postati najmlađim prvakom u povijesti UFC-a

Nepobjedivo je izgledao Muhammad Mokaev (9-0) sve do proteklog vikenda i UFC 280 eventa. Istina, slavio je Mokaev i proteklog vikenda, ali u meču protiv Malcolma Gordona vidjelo se kako Mokaev ipak ima određene rupe u svojim vještinama, a Malcolm Gordon napravio mu je podosta problema, iako se radi o borcu koji je daleko od elite muha kategorije.

Neki čak smatraju da je Mokaeva krajem druge runde zvono spasilo da ne bude ugušen, iako je dojam da Gordonova ruka nije prošla ispod vilice Mokaeva i nameće se pitanje je li to bila situacija u kojoj bi Mokaev morao tapkati da nije nastupio kraj runde.

22-godišnji Dagestanac s britanskom adresom do pobjede je došao prekidom u trećoj rundi, a Gordona je završio polugom na ruci, 34 sekunde prije kraja borbe. Gotovo sigurno bi Mokaev slavio i da je borba otišla na sudačke kartice, jer sva tri suca bodovala su prve dvije runde u njegovu korist. Ipak, Mokaev nakon tog nastupa djeluje puno ranjivije i mnogi su sada skeptični oko toga radi li se o šampionskom materijalu.

Mokaev je na konferenciji za medije nakon borbe izjavio kako i dalje vjeruje da će oboriti rekord Jona Jonesa kad je u pitanju najmlađi prvak u povijesti UFC-a. Jones je do UFC-ove titule došao u trećem mjesecu 2011. godine. 23 godine i osam mjeseci Jones je bio star u tom trenutku, a Mokaev je krajem sedmog mjeseca napunio 22 godine. Osvoji li Mokaev titulu prije 30. ožujka (3. mjesec) 2024. godine, oborit će Jonesov rekord.

Nakon tri UFC pobjede u razmaku od sedam mjeseci, to se ne čini nemogućim. Mokaev bi u sljedećem nastupu mogao dobiti priliku protiv rangiranog protivnika. Ovaj super talentirani borac od danas je 15. u poretku izazivača muha kategorije, a zainteresiran je za obračun s Jeffom Molinom koji je 14. u poretku izazivača, a spominjao je i neka imena koja su još bolje rangirana.

‘‘Brandon Royval i Amir Albazi nisu u mojoj ligi. Ako uzmem dobar odmor i budem se borio tek u ožujku (3. mjesec), mogu ih obojicu razvaliti u istoj večeri. Ako mislite da je Royval na višoj razini, pogledajte njegov meč protiv Charlesa Johnsona pod okriljem LFA organizacije. Spreman sam za takvu borbu već u prosincu (12. mjesec).‘‘, rekao je Mokaev.

Velika stvar za Mokaeva bio bi četvrti UFC nastup u 2022. godini, a pobjedom protiv Albazija ili Royvala uskočio bi u top 10. Royval je zapravo peti u poretku izazivača, dok je Albazi deveti.

Teško je reći je li Mokaev već sada spreman za takve protivnike, naročito nakon nastupa protiv Gordona. Međutim, mladi Muhammad ističe kako postoji opravdan razlog nešto lošije izvedbe.

‘‘Mogu ovo sada reći, ali desetak dana prije borbe imao sam ludo visoku temperaturu. Moj menadžer i moj tim razmišljali su o tome da tražimo meč u ‘‘catchweightu‘‘ ili da ga otkažemo. Molio sam ih da to ne naprave i pristao sam uzimati antibiotike. Moja koncentracija je opala zbog antibiotika. Ako ste ikada trenirali pod antibioticima, razumijete o čemu pričam. Čak i na 50 posto mojih mogućnosti, svejedno sam pobijedi. Pobijedio bih bilo kojeg od tih top 15 tipova. Nisam bio na sto posto. Više sam se brinuo o skidanju kilaže nego o samoj borbi. Bilo je teško zbog antibiotika i nisam puno kilograma vratio nakon vage. Pokazao sam da svejedno imam i plan B, a to je bio nastup na 50 posto mogućnosti.‘‘, dodao je Mokaev za kraj.

Činjenica je da je ovaj mladi borac ‘‘submissionom‘‘ završio borca koji je crni BJJ pojas i specijalist za poluge. Mokaev ga je završio upravo na taj način, a zasad je neporažen u svojoj karijeri. Napad na Jonesov rekord ujedno je i utrka s vremenom, ali nastavi li ovim tempom, vremena itekako ima.

Linker
15. travanj 2024 04:14