UFC

NA DANAŠNJI DAN: Stipe Miočić režirao je jedan od najvećih preokreta u povijesti UFC-a

Daniel Cormier (lijevo) vs. Stipe Miočić (desno)

 ZUMAPRESS.com/MEGA/The Mega Agency/Profimedia
Točno četiri godine prošle su od revanša između Stipe Miočića i Daniela Cormiera

Na današnji dan 2019. godine, Stipe Miočić upisao je možda čak i najveću pobjedu u svojoj MMA karijeri. Nešto više od godinu dana nakon teškog poraza nokautom u prvoj rundi, Stipe Miočić ponovno se našao u kavezu s Danielom Cormierom. Miočić je imao velik motiv dokazati da je poraz u prvom meču bio ‘‘slučajnost‘‘, dok je Cormier htio potvrditi da je jednostavno bolji od Miočića.

Iako je Miočić u revanšu uspio preživjeti cijelu prvu rundu, borba nije dobro započela za hrvatsko-američkog teškaša. Cormier je u prvoj rundi došao do rušenja i više od pola runde proveo je kontrolirajući Miočića. Dominacija se nastavila i u drugoj rundi, a Cormier je na sve tri sudačke kartice osvojio prve dvije runde.

Djelovalo je kao da Stipe kroči ka novom porazu od Daniela Cormiera, ali u trećoj rundi donekle se ipak probudio. Uspio je Miočić upisati jedno rušenje u trećoj rundi, a napokon je i nešto konkretnije pogađao. Dva suca bodovala su treću rundu u korist Miočića, dok je Derek Cleary i treću rundu dodijelio Cormieru.

image

Sudačke kartice

Mark La Monica | Newdays

Nakon prve tri runde, Cormier je vodio na sve tri sudačke kartice, ali četvrta runda donijela je jedan od najvećih i najzanimljivijih preokreta u povijesti UFC-a. Cormier je djelovao sve umornije, dok je Stipe pojačavao svoj pritisak. Ipak, dobro se držao Cormier početkom četvrte runde. Međutim, nakon minutu i 55 sekundi unutar te runde, dogodio se trenutak kojim je započeo preokret u režiji Miočića. Tada je Stipe prvi put pogodio lijevim aperkatom u tijelo Daniela Cormiera. Joe Rogan odmah je konstatirao kako se radilo o ‘‘jako lijepom udarcu u tijelo.‘‘, a prepoznao je i Miočić mogućnosti koje mu se otvaraju preko tog udarca.

Neumorno je Miočić u tijelo pogađao umornog Cormiera koji nije imao rješenje za aperkate u tijelo. Vidjela se frustracija na licu Cormiera, a Miočić je ‘‘namirisao krv‘‘. Otprilike minutu prije kraja četvrte runde, Miočić je po tko zna koji put pogodio lijevim aperkatom u tijelo Cormiera, a zatim je sjajno povezao kombinaciju prednjeg i stražnjeg direkta. Uzdrmao je Miočić svog rivala tom kombinacijom i dodatnom serijom udaraca završio je posao.

Veliku štetu na svom licu pretrpio je i Miočić tijekom te borbe, ali nakon nešto više od četiri minute u četvrtoj rundi, ugledali smo osmijeh na Stipinom licu, a uslijedio je i pobjednički ples kojim je samo dodatno oduševio publiku.

Bio je to zbilja nevjerojatan preokret nakon uvjerljivog poraza koji je Miočić pretrpio u prvom meču protiv Cormiera i nakon dominacije Cormiera nakon prve tri runde u revanšu. Miočić je u revanšu prezentirao kako posjeduje izuzetno visoku borilačku inteligenciju. Sjajno se adaptirao u kasnoj fazi borbe, pronašao je način za ugroziti Cormiera i sjajno ga je iskoristio. Pobjedom nad Cormierom, Miočić je priskrbio mnoštvo pohvala od istaknutih MMA lica.

‘‘Stipe je bez dileme najbolji teškaš svih vremena. Nemam ništa drugo za reći.‘‘, napisao je Jon Jones putem Twittera, neposredno nakon što je Miočić nokautirao Cormiera.

Podsjećamo, Jon Jones 11. studenog (11. mjesec) borit će se upravo protiv Miočića, a Jones će u tom meču braniti i titulu prvaka u UFC-ovoj teškoj kategoriji.

UFC-ov predsjednik Dana White također je nazvao Miočića najboljim teškašem u povijesti nakon tog meča, a Eddie Alvarez putem društvenih mreža napisao je kako se radi o najboljoj teškaškoj borbi koju je gledao.

"Kakva borba. Kakvo srce. Kakav ratnik. Kakav prvak. Čestitam Stipe.", bila je poruka Juniora dos Santosa, a cjelokupna MMA zajednica jednostavno je bila oduševljena onime što je Miočić napravio na UFC 241 eventu.

Nedugo nakon meča, Miočić je na konferenciji za medije otkrio koji borac mu je poslužio kao inspiracija za taktiku kojom je porazio Daniela Cormiera.

"Vidio sam da je otvoren za te udarce u tijelo. Ranije tijekom tjedna sam pričao s trenerom, rekao sam, ‘Sjećaš se kako Cormier diže ruke kada blokira udarce? Ali znaš što, nitko do sada nije testirao njegovo tijelo, mogao bih ja probati.‘ Sjećam se kako ga je Anderson Silva na UFC-u 200 pogodio u tijelo i pomislio sam da je možda tu malo slabiji nego što mislim. I onda sam ga udario nekoliko puta i vidio da se grči."

Dakle, legendarni ‘‘Spider‘‘ borac je koji je inspirirao Miočića, a ne sumnjamo da je Miočićev preokret u revanšu protiv Cormiera inspirirao mnoge koji su imali priliku pogledati taj fantastičan meč.

Godinu dana kasnije, Miočić je porazio Cormiera u trećem međusobnom obračunu, a podsjetnik na tu borbu mogli ste čitati prije dva dana na našem portalu. Ukoliko ste propustili taj članak iz rubrike ‘‘Na današnji dan‘‘, možete ga pročitati klikom na LINK.

Linker
27. travanj 2024 00:51