UFC

'Najopasniji čovjek na svijetu' o 'BMF' pojasu: 'Najopakiji? Uozbiljite se, borite se svakih šest mjeseci!'

Ken Shamrock i Mike Tyson
 Instagram
Jedan od pionira slobodne borbe u svijetu, Ken Shamrock, nema niti blizu dobro mišljenje o UFC-ovoj 'BMF pojas' avanturi. Usporedio je današnje borce s onim iz vremena početaka sporta, zaključivši kako jedni i drugi ne bi trebali imati mjesta u istoj rečenici.

Borac koji je početkom devedesetih nosio nadimak "Najopasniji čovjek na svijetu" gostovao je u podcastu Ariela Helwanija, gdje nije mogao izbjeći pitanje o tituli za "najopakijeg gada" koju je UFC prošlog vikenda dodijelio Jorge Masvidalu nakon pobjede nad Nateom Diazom. Kako je Shamrock svoje najbolje dane karijere proveo u jedno drugo vrijeme, odlučio je usporediti to s ovim današnjim, time automatski kritiziravši "titulu" koju je UFC Masvidalu tim putem dodijelio.

"Smiješno mi je čitati o tim momcima, govore o tome koliko su jaki, opaki i slično tome. Kad bi oni samo znali što smo prolazili mi u počecima svega ovoga. Nije bilo treninga, nije bilo nikakvih uputa kako trenirati. Ljudi su odlazili u park i započinjali tučnjave s ljudima, to im je bio trening i to je pravi trening. Imao si ljude koji su doslovno radili turneje, vozili bi se s jednog kraja Kalifornije na drugi, stajali na različitim mjestima odrađivati borbe za različite promocije, jer promocija je bilo posvuda. Vozili su se državom i borili se svuda gdje su mogli, to je zapravo bio trening", rekao je Ken.

Glavna usporedba došla je kad se spomenuo trening i načini na koje su se borci pripremali. Čovjek koji je jedan od osnivača prve prave MMA dvorane "The Den", ispričao je kako pravih priprema zapravo nije niti bilo. Odnosno, kroz borbe si se pripremao za iduće borbe.

"Nije postojala mapa, nisu postoje upute niti smo znali što znači trenirati. S vremenom smo stvorili neki način. No, većina momaka o kojima danas slušate priče su odlazili u parkove i prihvaćali borbe bilo gdje, samo da mogu osjetiti borbu negdje gdje znaju što rade i gdje će dobiti ono što im je potrebno. Kad sam bio u Japanu, prije nego je UFC zapravo i krenuo, nisam mogao naći nikoga tko bi me trenirao ili trenirao sa mnom. Odlazio sam u karate škole i boksačke škole. Oni žele s tobom udarački, a onda kad ih srušiš im nije jasno što radiš. Nisam mogao naći prave ljude. Zbog toga sam otvorio svoju dvoranu i krenuo ih trenirati sam", objasnio je svoje viđenje svega, da bi završna kritika zvučalo podosta žestoko. No, Ken tim putem nije rekao ništa netočno, barem u nekom širem smislu:

"Zbog svega toga krenem se smijati kada se priča o nekim najopakijim gadovima. Bože dragi, pa vi nosite rukavice od četiri unce, borite se jednom u večeri i to svakih šest mjeseci. Uistinu? Uozbiljite se!", završio je Ken iznošenje svog mišljenja.

Shamrock je nedavno pokrenuo svoju bare knuckle promociju, Valor Bare Knuckle, a postoje informacije kako bi se i sam legendarni 55-godišnjak mogao okušati u njoj. Što se tiče forme, tu smo se već mogli uvjeriti kako je sve na svom mjestu.

Linker
19. travanj 2024 00:33