UFC

Napustio je dobar posao kako bi ga učinio svjetskim prvakom: Otac Toma Aspinalla život je podredio svojim sinovima

Andy Aspinall i Tom Aspinall

 Screenshot (instagram, Youtube)
Andy Aspinall vjerovao je da njegov sin ima ‘‘ono nešto‘‘ zbog čega se isplati riskirati

‘‘Radio sam tako naporno kroz protekle godine, a ovaj čovjek ovdje, moj otac, radio je napornije od bilo koga. Stoga, ovaj pojas posvećujem svom ocu.‘‘, rekao je Tom Aspinall nekoliko minuta nakon što je nokautirao Sergeija Pavlovicha u Madison Square Gardenu, najpoznatijoj dvorani na svijetu.

30-godišnji Tom Aspinall osvajanjem UFC-ovog pojasa (privremeni je prvak, op.a.), nije ostvario samo svoj san, nego i san svog oca Andyja Aspinalla. Naime, Andy Aspinall bio je uz svog sina Toma na svakom koraku ka samom vrhu, a prije 18 godina, Andy je napravio veliku žrtvu za svoje sinove.

‘‘25 godina radio sam u IT-ju (informatička tehnologija) i postao sam IT menadžer. Dugo sam radio kao radnik na određenim projektima (izvođač projekata) i zarađivao sam dobar novac.‘‘, otkrio je Andy Aspinall u razgovoru za talkSPORT.com.

Iako je imao stabilan i dobro plaćen posao, Andy Aspinall odlučio je riskirati i krenuti za čežnjom svoga srca. Prepoznao je Andy kako njegovi sinovi Tom i Joe posjeduju potencijal za baviti se brazilskim jiu-jitsuom, a zbog njih je napustio svoj posao i odlučio se posvetiti treniranju svojih sinova. Još od sedme ili osme godine života, Tom je povremeno trenirao sa svojim ocem, a nekoliko godina kasnije, trening i posvećenost treninzima podigli su na višu razinu.

‘‘Odlučio sam podučavati jiu-jitsu, a nadao sam se da će 12-godišnji Tom i 9-godišnji Joe trenirati jiu-jitsu, jer to bi im omogućilo karijeru kasnije. Imao sam ponešto novca tada i bilo mi je drago jer sam tako odlučio. Nije mi drago samo zato što je Tom danas borac, nego mi je drago jer mi se nije sviđalo okruženje na starom poslu. Nisam volio svu tu politiku, više mi se sviđa miran i tih život kakav sada živim.‘‘, objasnio je Andy.

Drugi sin Joe danas zarađuje za život podučavajući druge vještinama koje je naučio od svog oca, dok je Tom Aspinall kasnije otišao ka MMA-u i sada je UFC-ov privremeni prvak teške kategorije.

‘‘Nekoliko puta je odustajao od MMA-a. Nije se htio baviti MMA-om jer nije bilo adekvatnih protivnika i borbi za njega. Također, nije mu se išlo u dvoranu za MMA jer je bila predaleko od kuće i nije imao trening partnere. Pokušali smo s boksom, a Tom je odradio jedan profesionalni meč. Zatim mu se ni boks nije svidio, točnije boksački model. On se nije htio boriti s lakim protivnicima preko kojih bi nabijao ‘score‘. Htio je mečeve s ljudima koji mu mogu parirati. Zato je prestao boksati.‘‘, rekao je Andy.

Tom je taj boksački meč odradio sredinom 2017. godine, a tada je već imao sedam MMA nastupa iza sebe. Nokaut u prvoj rundi protiv Mađara Tamasa Bajzatha ostao je Aspinallov jedini boksački nastup, a sve do 2019. godine Aspinall nije odradio novi MMA nastup. Tražio se Tom i kroz razne BJJ turnire, ali na koncu je shvatio da je MMA najbolji odabir za njegovu borilačku karijeru. Iako se Tom očito tražio kroz jedan period svog života, otac Andy nije prestajao vjerovati u njega.

‘‘Imao je 12 godina kad sam uočio šampionski potencijal u njemu. Osvajao je jako puno jiu-jitsu turnira i stoga sam znao da može biti stvarno dobar ako ga netko mentorira. Mogao je to biti i ragbi ili neki drugi sport, ali jednostavno je završio u MMA-u.‘‘

Zbog svega, trenutak u kojem Aspinall uručuje UFC-ov pojas svom ocu, uistinu je poseban. Svi pamtimo pokojnog Abdulmanapa Nurmagomedova i njegov plan za sina Khabiba. Khabib je sproveo očev plan u djelo, a Tom Aspinall također ide tim stopama.

Ne sumnjamo da je njegov otac naišao na brojne podsmijehe nakon što je napustio dobro plaćen posao kako bi podučavao BJJ. Vjerujemo da je i on sam ponekad posumnjao u ispravnost svoje odluke, ali dok je želja za uspjehom jača od svake sumnje, odustajanje nije opcija.

Put Toma Aspinalla do UFC-ovog pojasa prožet je raznim preprekama, usponima i padovima. Dvije stvari bile su konstantne na tom putu. Unatoč trnovitom putu, Tom se nije osvrtao i pitao što je možda ostavio iza sebe. Osvrnuo se tek kad mu je UFC pojas stavljen oko struka, a to je napravio kako bi iskazao poštovanje drugoj konstanti na svom putu. Ta druga konstanta njegov je otac, osoba koja mu čuva leđa od samog početka tog puta.

Linker
04. svibanj 2024 09:40