UFC

Ngannou otvoreno progovorio o svom ugovoru: ‘Tu nema ništa dobro za mene, želim garanciju i slobodu‘

Francis Ngannou

 Frederic J. BROWN/AFP/Profimedia
Ako jedna od strana ne popusti u svojim zahtjevima, ‘Predatora‘ više nećemo gledati u UFC-u

Iako već duže vremena izražava nezadovoljstvo odnosom UFC-a prema njemu, Francis Ngannou ipak je odradio borbu protiv Ciryla Ganea, u kojoj je početkom ove godine obranio titulu UFC prvaka teške kategorije. Bila je to ujedno posljednja borba na njegovom aktualnom ugovoru, ali činjenica da je pobijedio je isti produžila. Naime, postojala je klauzula prema kojoj Francis, ako u trenutku isteka ugovora drži pojas prvaka, ostaje član promocije na još dvije borbe ili razdoblje od 12 mjeseci.

Odmah nakon borbe Ngannou je otkrio kako se ozlijedio te kako će biti prisiljen uzeti pauzu za oporavak koja će potrajati gotovo do kraja godine. Mnogi vjeruje kako mu je to zapravo strategija preko koje mu UFC ne može oduzeti pojas zbog neaktivnosti, a putem koje može odmoriti dok mu ugovor ne istekne.

On je zapravo spreman potpisati novi, ali ima uvjete kakve do sada promocija nije nikome pristala osigurati. Prije svega, traži dozvolu nastupati u boksačkim mečevima. I tu je spreman dati UFC-u dio svega što zaradi te ih želi u promociji mečeva. Nešto poput onoga što je bio slučaj kod Conora McGregora i Floyda Mayweathera. Ipak, UFC za tako što više nije zainteresiran.

Ali, nije to jedino što prvaku stvara nezadovoljstvo. Zapravo je otvoreno o tome progovorio u intervjuu koji je objavio na svom YouTube kanalu, gdje je prošao kroz nekoliko aktualnih tema. Potvrdio je kako se namjerava držati svojih zahtjeva.

"To je nešto što se njima nimalo ne sviđa, no ja moram dati sve od sebe da se izborim za ono što je za mene najbolje. Ima puno stvari u ugovoru koje mi se ne sviđaju i koje želim promijeniti. U posljednje dvije godine sam se borio ukupno dva puta, iako UFC ima dogovor da će svakome ponuditi tri borbe godišnje. Mogao sam se boriti barem pet puta. Gledajući da na taj način zarađujem za život, osjećaj je bio kao da sam zamrznut, a ugovor je takav da su mi oni potrebni. Loše sam se osjećao i ne želim se više dovesti u tu poziciji. Želimo svakome dati ponešto, ali treba mi neka garancija. Ja ovako mogu potpisati ugovor, a onda ne dobiti borbu godinu dana uz kakvo god objašnjenje oni dali. I to je njihovo pravo jer ugovor kaže kako su oni sudac, porota i izvršitelj. Jako dobro poznajem UFC ugovor, prošao sam više puta kroz sve, dobio sam savjete odvjetnika i u njemu ne pronalazim ništa dobro za sebe. No, oni i dalje govore da sam nezavisni zaposlenik. Možda to mogu tako zvati jer mi ne garantiraju mjesečnu plaću i jer mi ne osiguravaju zdravstvenu zaštitu. No, ne osjećam se nezavisno, nemam slobodu, a sloboda mi je nešto jako važno. Kad se nisam borio, morao sam ih moliti da mi daju borbu. To je bio način na koji su me tretirali i ne želim se više s time susresti. To se mora promijeniti, moraju obje strane imati jednaku odgovornost. Oni moraju biti obavezni ispuniti obaveze koje su im dane ugovorom. Moj prošli ugovor nije bio pošten prema meni", iskreno je rekao Ngannou.

Francis je podržao Jakea Paula u njegovoj borbi protiv UFC-a i Dane Whitea, iako trenutno zapravo nije poznato koji su Paulovi motivi u tom slučaju.

"U potpunosti podržavam sve što govori. Posebno kad govori o brizi za borce, tu sam sto posto u tome. Kad govori o primanjima boraca, tu sam 1000 posto za to. Borci nisu zaštićeni, svi su prepušteni sebi samima, nitko ne vodi brigu o njima. Dat ću vam samo primjer koji možete vidjeti u dvorani. Možete vidjeti borca koji je tek izgubio borbu, vratio se treningu i ozlijedio. Probat će priječi preko toga i dati ozljedi vremena da zacijeli sama jer si ne može priuštiti tretman. A to je ono što radi za život. Ima ugovor i sve što ide s tim. Teško je to gledati i nije nikako normalno. Ljudi za svoj posao žrtvuju vlastito tijelo i zdravlje. Dajte im barem zdravstvenu zaštitu", poručio je.

Potvrdio je još jednom Francis kako je svoju posljednju borbu u Octagonu možda odradio te kako neće pristati ni na što drugo osim na ono što traži. U tom slučaju, bude li se uistinu toga pridržavao, i mi vjerujemo da je njegova UFC karijera završila. UFC mu sigurno neće ugovorom dozvoliti nastupe u boksu ili bilo gdje izvan promocije. Ako to dozvole njemu, krenut će takve ugovore tražiti svi istaknutiji borci, a bez ekskluzivnih prava na svoje najveće zvijezde, UFC neće moći egzistirati kao do sada.

I to je poanta cijele priče. Ako obje strane ne popuste po nekim pitanjima i ne odbace neke svoje ultimatume, UFC i Ngannou se neće dogovoriti. A onda bi i teškaška titula mogla ostati upražnjena.

Linker
19. travanj 2024 15:19