UFC

Ni teške ozljede ne mogu ga zaustaviti: Shavkat Rakhmonov trebao je ići na operaciju, ali ipak nije otkazao svoj meč

Shavkat Rakhmonov

 Sean M. Haffey/Getty images/Profimedia
29-godišnji kazahstanski velteraš porazio je jako nezgodnog protivnika, unatoč problemima s ozljedom

Impresivno Shavkat Rakhmonov izgleda još od 2020. godine i dolaska u UFC. Neporaženi Kazahstanac u UFC je došao kao neporaženi borac (12-0), a svih 12 dotadašnjih pobjeda upisao je prekidom. Bila je to impresivna statistika, ali vjerovalo se da taj stopostotni učinak neće dugo zadržati boreći se protiv najboljih boraca na svijetu.

Šest mečeva kasnije, Shavkat je i dalje neporažen, ali i stopostotan kad su u pitanju pobjede prekidom. Svih šest dosad odrađenih mečeva pod okriljem UFC-a, Shavkat je okončao prije nego su otišli na sudačke kartice.

Ništa drukčije nije bilo niti proteklog vikenda na UFC 296 eventu. Shavkat je ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi porazio Stephena Thompsona, a Shavkatu je to ukupno 10. pobjeda ‘‘submissionom‘‘. Stvarno impresivna statistika, a dodamo li da ‘‘Wonderboy‘‘ nikad u prijašnja 24 nastupa nije završen ‘‘submissionom‘‘, postignuće je još impresivnije.

No, tu se nećemo zaustaviti s hvalospjevima na račun Shavkata. Naime, nedugo nakon meča isplivala je zanimljiva informacija zbog koje Rakhmonov zaslužuje dodatno poštovanje. ‘‘Nomad‘‘ je meč protiv Stephena Thompsona odradio noseći se s vrlo nezgodnom ozljedom.

Shavkatov trener Henri Hooft otkrio je Lauri Sanko kako je Shavkat pokidao ligamente gležnja tijekom trening kampa i trebao je otići na operaciju. Ozljeda se dogodila otprilike šest tjedana prije samog meča, a ubrzo je i Shavkat osobno potvrdio da se borio s ozljedom.

‘‘Imao sam jako ozbiljnu ozljedu i bio sam blizu otkazivanja meča, ali odlučio sam riskirati. Zato nisam udarao ‘kickove‘, nego sam samo koristio koljena. Hvala Bogu, došao sam do pobjede.‘‘, rekao je Shavkat, također u razgovoru s Laurom Sankom.

Sada je i razumljiviji njegov pristup toj borbi protiv Stephena Thompsona, ali očito da Shavkata ne mogu zaustaviti ni teške ozljede. Svjedočimo fantastičnom borcu koji bi u svom sljedećem nastupu mogao čak i napasti pojas velter kategorije. Nije isključeno da će trebati još jednu pobjedu prije toga, ali Shavkat je jako blizu i prvak mora biti na velikom oprezu.

Linker
03. svibanj 2024 02:24