UFC

Ogroman posao zgotovljen u SAD-u: Spajaju se UFC i WWE!

Dana White (lijevo) i Vince McMahon (desno)

 Screenshot (youtube, Grant Cardone, Pat Macafee Show)
Najveća MMA organizacija i najveća organizacija profesionalnog hrvanja postaju poslovni partneri

Velike vijesti dolaze iz poslovnog dijela borilačkog sporta. WWE (World Wrestling Entertainment) kao vjerojatno najpoznatija i najpopularnija organizacija u svijetu profesionalnog hrvanja (‘kečeri‘), danas je prodana Endeavoru.

Endeavor će sada zajedno s WWE-om oformiti kompaniju za sport i zabavu u vrijednosti od 21 milijardu američkih dolara. Bit će itekako zanimljivo vidjeti što Endeavor planira napraviti s ovom akvizicijom. Naime, Endeavour je kompanija koja posjeduje 100-postotni udio UFC-ovih dionica. 2016. godine otkupili su većinski dio, a od 2021. godine u posjedu su svih dionica.

‘‘Danas Endeavor objavljuje da su potpisali sporazum o formiranju globalne kompanije za sport i zabavu u vrijednosti od 21+ milijardi dolara, a čine ju UFC i WWE.‘‘, objava je na društvenim mrežama Endeavora.

WWE je inače osnovan početkom 1953. godine pod nazivom Capitol Wrestling Corporation. Deset godina kasnije dolazi do ‘‘rebrandinga‘‘ i novi naziv kompanije bio je Wide Wrestling Federation. Obitelj McMahon osnovala je tu kompaniju, a Vince McMahon čelni je čovjek organizacije.

Endeavor je sada otkupio 51 posto njihovih dionica, dok je 49 posto preostalo raspodijeljeno na ostale osobe s udjelom u kompaniji. McMahon je u svom službenom priopćenju izrazio oduševljenje sklopljenim poslom.

‘‘Uzmemo li u obzir nevjerojatan posao koji su Ari i Endeavor napravili da podignu UFC-ov brand, udvostručivši njihove prihode kroz proteklih sedam godina i uzmemo li u obzir da smo već polučili ogroman uspjeh kroz partnerstvo s njima u nekoliko navrata, vjerujem da je ovo bez ikakve dileme najbolji ishod za naše dioničare.‘‘, rekao je McMahon, dok je zadovoljstvo izrazio i Ari Emanuel, čelni čovjek Endeavora.

‘‘Ovo je rijetka prilika za stvoriti globalnu sportsku i zabavnu kompaniju koja ide u smjeru u kojem industrija ide. Desetljećma, Vince i njegov tim demonstrirali su nevjerojatne rezultate u uvođenju inovacija i stvaranju vrijednosti za svoje dioničare. Vjerujemo da Endeavor može priuštiti značajnu dodatnu vrijednost dioničarima tako što ćemo spojiti UFC i WWE.‘‘, rekao je Ari.

Kako će točno izgledati ova suradnja, što je zapravo u planu i koje će uloge imati Vince McMahon kao čelnik WWE-a i Dana White kao UFC-ov čelnik, saznat ćemo u periodu koji slijedi. Radi se o poslu ogromne vrijednosti i sigurni smo da nas čekaju jako uzbudljivi projekti.

Linker
24. travanj 2024 15:30