UFC

Oliveira završio Chandlera na početku druge runde i uzeo titulu, Ferguson ponovno uvjerljivo poražen

Charles Oliveira
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Novi prvak UFC-ove lake kategorije sjajni je Brazilac koji je to postigao devetom pobjedom u nizu

Nakon završetka UFC 262 priredbe, održane u prepunoj Toyota Center Areni u Houstonu, UFC ima novog prvaka lake kategorije, prvog nakon Khabiba Nurmagomedova. To je Charles Oliviera, koji je u početnim trenucima druge runde uspio tehničkim nokautom savladati Michaela Chandlera. Prije nje vidjeli smo sjajnu pobjedu Beneila Dariusha nad Tonyjem Ferguson, ali i još nekolicinu uzbudljivih i sadržajnih borbi, raznolikih završnica.

Oliveira izgubio prvu rundu pa završio Chandlera prvim pravim udarcima


Vrhunska i uzbudljiva glavna borba započela je okršajem na nogama, gdje su prvu minutu borci tražili pravu distancu, a onda prvi ozbiljno pogađa Chandler. Odmah Oliveira na to odgovara ulaskom u rušenje, na što Chandler hvata giljotinu, ali ne dovoljno čvrsto i Brazilac se izvukao. Čim su završili na podu, seli se Oliveira na leđa i tu počinje jako dobro raditi. Nakon jednog ustajanja i povratka u parter, hvat nogama ("zakačio je obje kuke") mu je bio još jači. No, u trenutku kad se očekivalo da će Oliveira krenuti na vrat, Chandler izlazi, okreće se te sad on dolazi u dominantnu poziciju. Brzo se ipak ustao i krenuo raditi štetu iz gornje pozicije, bez namjere nepotrebnog ulaska u gard. Naveo je time Oliveiru na ustajanje, a nije dugo prošlo prije nego Chandler desnim krošeom strašno pogađa i Brazilac se našao u problemima. Završio je na leđima, gdje je primio još nekoliko udaraca, ali je ipak ostao dovoljno pribran da ne dođe do prekida. Ušao je Chandler posljednju minutu čak u gard, s ciljem da dođe do "full mounta", ali bez uspjeha i prva runda je tako došla kraju.

Ono što se u svim analizama spominjalo kao najveća Chandlerova slabost se potvrdilo odmah na početku druge runde. Agresivno je Michael napao i zatražio razmjenu udaraca te tu zapravo izvukao deblji kraj. Trebalo je samo sedam sekundi da Oliveira pogodi lijevi kroše u bradu, nakon kojeg Chandler pada. Kratko se ustaje i završava uz ogradu, gdje Brazilac nastavlja s udarcima. Pronašao je još jednog koji je bivšeg Bellatorovog prvaka dodatno uzdrmao, a nakon serije još nekoliko udaraca, sudac Miragliotta je shvatio da je gotovo te je prekinuo borbu. Oliveira je tako došao do devete pobjede u nizu te je od Khabiba Nurmagomedova naslijedio tron UFC-ove lake kategorije.

Ferguson bez ikakve šanse protiv Dariusha


Priča Tonyja Fergusona kao borca iz UFC-ovog vrha i službeno je završila, trećim porazom u nizu. Nakon Justina Gaethjea i Charlesa Oliveire, bolji od njega bio je i Beneil Dariush. Bila je to još jedna borba u kojoj Tony nije pokazao gotovo ništa, osim potrage za potezom kojim bi okrenuo borbu u svoju korist, ali nije ga dočekao. Dariush je imao dobru taktiku koja se odnosila na kontrolu. Nju je implementirao nakon početne borbe na nogama, kad je rušenjem odveo borbu u parter i tamo držao kontrolu bez da je Fergusonu dozvolio da se ustane. Izdržao je Tonyjeve udarce iz donje pozicije i uspješno priveo rundu kraju. Ferguson je svoju najbolju priliku imao početkom druge runde, kad je uhvatio Dariushov vrat u svoje poznato d'arce gušenje, no nije to bilo dovoljno čvrsto. Čim je pustio zahvat, ponovno je završio u nezavidnoj poziciji iz koje se kratko izvukao kad je krenuo napasti nogu, no Dariush i to brani te čak uspijeva Tonyjevu nogu uhvatiti u podlogu. Činilo se da bi tu mogao biti kraj, ali El Cucuy je izdržao. No, izdržao je samo da uđe u treću rundu te nju najuvjerljivije izgubi. Nakon još jednog, ovog puta puno manje ozbiljnog, napada d'arceom, Ferguson još jednom završava na leđima, a Dariush do kraja borbe radi ono što je potrebno za uzeti čistu pobjedu. Njegov je to sedmi trijumf u nizu.

Sjajni Bontorin, Barboza nokautirao Burgosa na neviđen način


U sredini glavnog programa održana je borba bantam kategorije između Rogeria Bontorina i Matta Schnella, u kojoj je pobjedu odnio brazilski borac. Iako se očekivalo da bi Schnell trebao imati prednost kako borba prolazi, zapravo se dogodilo suprotno. Amerikanac je najbolje od sebe dao u prvoj rundi, da bi Bontorin preuzeo kontrolu u drugoj, a onda treću uzeo potpuno uvjerljivo za pobjedu kojom je prekinuo niz od dva poraza.

Do nove pobjede došla je i Katlyn Chookagian, u izjednačenoj, ali ne baš i uzbudljivoj borbi protiv Vivane Araujo. Brazilka je borbu otvorila na bolji način, no nakon prve runde u kojoj je napravila više štete, uz upisano rušenje, počela je padati. Chookagian je osjetila distancu potrebnu za njen boks te je u dvije runde taktičkog nadmudrivanja pogađala više, odnosno dovoljno da sudačka odluka ode na njenu stranu.

Glavni program otvoren je sjajnom borbom, vjerojatno najuzbudljivijom na programu. Edson Barboza i Shane Burgos opravdali su očekivanja te su jedan drugom priuštili najavljeni pakao. Burgos je bio agresivniji borac, spreman primiti štetu s ciljem da bi on nanio još veću, dok je Barboza već po pravilu bio točan i precizan iz kontri. To je najbolji opis prve dvije runde, dok je u trećoj Brazilac završio posao i tako sucima olakšao posao presuđivanja ove vrlo izjednačene borbe. Tijekom sudara s udaračke distance, pogodio je Barboza desni kroše, za koji se u prvom trenutku činilo kako je još jedan udarac koji je Burgos uspješno "progutao". No, nakon nekoliko sekundi, on se odjednom počeo gasiti. Izgubio je kontrolu nad nogama, krenuo unazad te pao uz ogradu, na što Barboza napada i pogađa još nekoliko udaraca prije nego je sve prekinuto. Nevjerojatna i rijetko viđena situacija, gdje je nokaut zapravo došao s odgodom, nekoliko sekundi nakon što je presudni udarac pronašao svoje mjesto.

Novi poraz velikog Jacarea, ali i starije sestre Shevchenko


Uvodni program otkrio je bolnu istinu legendarnom Ronaldu Souzi. Popularni "Jacare" doživio je još jedan poraz, ali ovog puta onako kako nitko nije mogao očekivati, grappling tehnikom. Čovjek koji mu je napravio polugu na ruci bio je Andre Muniz, a za Jacareovu dobrobit bi možda najbolja odluka bila odlazak u mirovinu. Lando Vannata još jednom je donio uzbuđenja, a u borbi protiv Mikea Grundyja došao je do pobjede podijeljenom odlukom sudaca. Najbržu pobjedu na priredbi upisao je Jordan Wright, opravdavši svoj nadimak Beverly Hills Ninja, dok je Antonina Shevchenko potvrdila kako je većina talenta u obitelji otišla njenoj mlađoj sestri. Nju je prekidom u drugoj rundi savladala Andrea Lee. Preostale pobjede otišle su Priscilli Cachoeiri, Tuckeru Lutzu i Christosu Giagosu.

UFC 262 - Rezultati

Charles Oliveira def. Michael Chandler - TKO (R2 0:19)
Beneil Dariush def. Tony Ferguson - jednoglasna sudačka odluka
Rogério Bontorin def. Matt Schnell - jednoglasna sudačka odluka
Katlyn Chookagian def. Viviane Araújo - jednoglasna sudačka odluka
Edson Barboza def. Shane Burgos - KO (R3 1:16)

André Muniz def. Ronaldo Souza - SUB (R1 3:59)
Lando Vannata def. Mike Grundy - podijeljena sudačka odluka
Jordan Wright def. Jamie Pickett - TKO (R1 1:04)
Andrea Lee def. Antonina Shevchenko - SUB (R2 4:52)

Priscila Cachoeira def. Gina Mazany - TKO (R2 4:51)
Tucker Lutz def. Kevin Aguilar - jednoglasna sudačka odluka
Christos Giagos def. Sean Soriano - SUB (R2 0:59)

Linker
24. travanj 2024 20:06