UFC

‘On je zvijer, njegova snaga je kao kod teškaša. Neće biti problema da pređe u tešku kategoriju‘

Glover Teixeira i Alex Pereira

 Sarah Stier/Getty images/Profimedia
Odnos Glovera Teixeire i Alexa Pereire funkcionira odlično, i na profesionalnoj i na prijateljskoj razini

Gledajući Alexa Pereiru kako slijedi stope svog mentora i bivšeg prvaka UFC-ove poluteške kategorije, Glovera Teixeire, mnogi su prepoznali jednu od najinspirativnijih priča u posljednjih nekoliko godina. Prema Teixeiri, ta priča je daleko od završetka.

Dok se ‘‘Poatan‘‘ priprema za svoju treću obranu naslova ove godine, Teixeira objašnjava da, ako brazilska superzvijezda odluči još jednom prijeći u višu kategoriju iduće godine, to neće biti nikakav problem za bivšeg prvaka u srednjoj kategoriji i trenutnog prvaka u poluteškoj kategoriji.

Govoreći za RG.org, Teixeira je rekao da kada je Pereira potpisao ugovor za ulazak u UFC, znao je da neće proći dugo prije nego što ‘‘Poatan‘‘ postane svjetski prvak u promociji.

“Rekao sam ljudima da će on postati prvak unutar jedne godine u UFC-u zbog svoje atletske sposobnosti, snage i toga koliko je sposoban primati upute, on je tip koji sluša i nema ego... Bio sam vrlo u pravu u vezi toga.”, rekao je Teixeira.

Veteran borilačkih sportova razumio je da će Pereira s vremenom dobivati na težini jer je s treninga u kickboxingu prešao na mješovite borilačke vještine.

“Razgovarali smo o tome od početka – rekao sam mu: ‘Postat ćeš veći zbog treninga hrvanja, i na kraju ćeš se morati prebaciti u višu kategoriju’.‘‘, nastavio je ‘‘Poatanov‘‘ mentor.

Ako Pereira nastavi dominirati poluteškom kategorijom i pobijedi Khalila Rountreeja na UFC-u 307 u listopadu, vjerojatno će se pojaviti pozivi da se brazilska superzvijezda okuša u još jednom prelasku, ovaj put u tešku kategoriju.

‘‘Bit ću sretan ako se prebaci – mislim da ima potencijal pobijediti bilo koga u teškoj kategoriji... Taj momak je zvijer, čovječe. Njegova snaga je kao kod teškaša, udara kao teškaš. Dakle, neće biti problema.”, zaključio je UFC veteran.

Nikada ne podcjenjujući nekoga opasnog poput Rountreeja, Teixeira je ponudio brz uvid u to kako teku pripreme za kamp uoči UFC-a 307 u Salt Lake Cityju.

“Pripremamo se za sve... Rountree je dobar borac. Znamo tko je on, čvrst momak, vrlo dobar udarač... Nema puno razlike u odnosu na druge borbe, jer bilo što se može dogoditi... Dakle, trening je prilično isti kao i za Jamahala Hilla ili Jirija Prochazku.”

Na pitanje o dinamici - biti istovremeno trener i prijatelj Pereiri, Teixeira je objasnio kako je sve to bilo "vrlo prirodno" i da nije morao razmišljati o tome kako bi to moglo utjecati na njihov odnos.

“Nemam izbora da razmišljam o tome, znate? Već sam bio trener. Nije nikada bilo kao: ‘Oh, dovraga, moram trenirati Alexa, najveću zvijezdu u UFC-u sada.’ Mi smo samo dvojica momaka ovdje koji treniraju.‘‘

“Razumijem puno o njegovoj prošlosti i iste glupe šale. Tako bismo rekli nešto što smo govorili kad smo bili djeca, i to bi uvijek izmamilo uspomene. Odmah smo se povezali.‘‘

“Na kraju dana, to su samo prijatelji koji treniraju u garaži, zabavljaju se, rade pravu stvar i osvajaju svijet.”, zaključio je.

Linker
05. rujan 2024 13:21