UFC

Otkazan je jedan od najuzbudljivijih mečeva na večerašnjem UFC-ovom eventu: ‘Pokušao je prevariti sistem‘

Manel Kape

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Borba dvojice visokorangiranih boraca muha kategorije neće se održati na večerašnjem UFC Fight Night 234 eventu

Godina novi, stari problemi za UFC-ove borce. Jučerašnje službeno vaganje uoči UFC Fight Night 234 eventa ponudilo je prvo ovogodišnje prekoračenje dopuštene kilaže na UFC-ovim eventima, a otkazivanje meča posljedica je tog pada vage.

Radi se o borbi između Manela Kapea i Matheusa Nicolaua, borbi koja je bila predviđena kao ‘‘co-main event‘‘ i mnogi su ju smatrali najuzbudljivijom na cijelom ‘‘fight cardu‘‘. Nažalost, taj meč nećemo gledati večeras, a krivac je Manel Kape.

Portugalac rodom iz Angole drastično je prekoračio gornju granicu muha kategorije. Kape je na vagu stao teživši 129,5 ‘‘pounda‘‘, što je 3,5 ‘‘pounda‘‘ (1,58 kg) iznad gornje granice muha kategorije. Radi se o gornjoj granici u mečevima koji nisu za titulu, a uzmemo li u obzir da se Kape nada skorašnjem ‘‘title shotu‘‘, onda je još dalje od limita. U mečevima za titulu nema tolerancije i granica je postavljena na 125 ‘‘pounda‘‘.

Kapeu je ovo drugi pad vage otkako je 2020. godine potpisao s UFC-om. U ljeto 2021. godine, Kape je također prekoračio gornju granicu, a uoči meča s Odeom Osbourneom, Kape je težio 129 ‘‘pounda‘‘. Meč je tada ipak održan, a Kape je nokautirao Osbournea u prvoj rundi.

Prema navodima Manela Kapea, opravdani su razlozi zbog kojih je pao vagu, a njegov protivnik Matheus Nicolau navodno je odbio boriti se, iako mu je Kape nudio svoj kompletan honorar.

‘‘Ljudi, nisam mogao skinuti kilažu ovaj put. Prije dva tjedna ekstremno sam se razbolio zbog virusa koji se pojavio ovdje u Las Vegasu. Pet dana bio sam van treninga i punio sam se antibioticima. Virus nije uhvatio samo mene, nego i mnoštvo mojih trening partnera. Moji treneri i ja smatrali smo da je bolje otkazati borbu zbog stanja u kojem sam bio. Ali odlučio sam nastaviti i ne otkazivati borbu. Moj protivnik nije prihvatio borbu i moj honorar, ali to je razumljivo, jer on je odradio svoj posao, dok ja nisam odradio svoj.

Dao bih mu cijeli svoj honorar ako se želi boriti. Ali stvari su takve kakve jesu i preuzimam punu odgovornost. Prošle godine sam imao pet otkazanih mečeva, a jedanput je moj protivnik bio 11 ‘pounda‘ iznad gornje granice, ali svejedno sam pristao boriti se.

Hvala svim UFC-ovim nutricionistima koji su dali sve od sebe da skinem kilažu. Vidimo se uskoro.‘‘, poručio je Kape putem Instagrama.

Vrlo brzo nakon Kapea, javio se i Matheus Nicolau sa svojom verzijom priče. Naravno da je Nicolau ljut na Kapea jer nije odradio svoju dužnost.

‘‘Nažalost po MMA fanove, kao i za mene i moj tim, meč protiv Manela Kapea je otkazan. Jedina odgovorna osoba je Manel Kape. Dužnost MMA borca je ispunjavati svoje obveze među kojima je skidanje kilaže dan uoči meča.

Ja sam prošao kroz cijeli taj rat. Pet tjedana sam skidao kilažu strogom dijetom. Ostao sam fokusiran (i nisam požalio) čak i tijekom Božića, Nove godine i svog rođendana. Trenirao sam i bio sam odvojen od svoje obitelji. Danas sam se probudio, izvagao sam 126 ‘pounda‘, što je potrebna kilaža da se meč održi. Kape to nije napravio. Pojavio se 30 minuta prije kraja vaganja, jer na taj način nije bilo vremena da ga UFC zatraži da dodatno skida kilažu. 3,5 ‘pounda‘ bio je pretežak, znajući da bi atletska komisija zabranila borbu ako bi se pojavio pola ‘pounda‘ teži.

Drugim riječima, pokušao je steći nepoštenu prednost varajući sistem. Kape je bio neodgovoran, nemaran i s manjkom poštovanja. Ne poštuje me kao kolegu, protivnika i borca, a ne poštuje ni MMA i UFC. Ali najviše nepoštovanja iskazao je prema vama, fanovima UFC-a i MMA-a, mojim i svojim fanovima.‘‘, zaključio je Nicolau serijom ‘‘tvitova‘‘.

Prava je šteta što smo ostali bez ovog meča. Kape i Nicolau vrlo su uzbudljivi borci i jako visoko su rangirani u muha kategoriji. Kape okupira šesto mjesto u poretku izazivača, dok je Nicolau peti. Pobjednik tog meča dodatno bi se primaknuo napadu na pojas, ali Kape je zabrljao i upitno je hoće li dobiti novu priliku protiv Nicolaua ili ga čeka uparivanje s nižerangiranim protivnikom.

Linker
26. travanj 2024 14:01