UFC

UFC-ov event u Saudijskoj Arabiji bogatiji za nekoliko mečeva: Stošićev ‘krvnik‘ ima priliku za veliki iskorak!

Shamil Gaziev

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Najveća MMA organizacija ove godine će debitirati na teritoriju Saudijske Arabije

Saudijska Arabija preuzima primat na boksačkom tržištu i sve češće nas oduševljavaju spektakularnim boksačkim eventima koje ugovaraju na svom teritoriju.

‘‘Day of Reckoning‘‘ održan krajem 2023. godine na papiru je izgledao kao jedan od najboljih evenata u povijesti boksa, a Tyson Fury i Francis Ngannou također su boksali na odličnom eventu u Saudijskoj Arabiji. Furyja čeka i meč protiv Usyka koji također organiziraju Saudijci, a prvom polovicom ožujka (treći mjesec), Ngannou i Joshua predvodit će još jedan spektakl u Saudijskoj Arabiji.

No, što je s MMA tržištem? Ekspanzija na to tržište također je u procesu. UFC će ove godine prvi put u povijesti organizacije održati priredbu u Saudijskoj Arabiji. UFC Fight Night 238 na rasporedu je 2. ožujka (treći mjesec), a iako se ne radi o velikom ‘‘PPV‘‘ eventu, sigurni smo da će UFC ponuditi Saudijcima nekoliko interesantnih mečeva i da je ovo samo početak velike suradnje.

Meč između Muhammada Mokaeva i Alexa Pereza bio je prvi meč koji je potvrđen za UFC-ov debi u Saudijskoj Arabiji. Odlična borba dvojice top 10 boraca muha kategorije, a izuzev tog meča, potvrđeno je još nekoliko mečeva.

Od ranije je poznato da će Joel Alvarez i L‘udovit Klein odmjeriti snage na UFC Fight Night 238 eventu, a međusobni obračun čeka Eryka Andersa i Jamieja Picketta također. No, u proteklih par dana potvrđena su još četiri meča za UFC-ovu debitantsku priredbu u Saudijskoj Arabiji.

Najzvučniji među novopotvrđenim mečevima svakako je okršaj teškaša. Shamil Gaziev na jednoj strani kaveza, Jairzinho Rozenstruik na drugoj. Interesantno i uzbudljivo, morate priznati.

Shamila Gazieva (12-0) dobro smo upoznali u drugom mjesecu prošle godine. Dagestanac pod zastavom Bahreina nastupio je na Braveo-ovom eventu u Beogradu, a ujedno je i predvodio tu priredbu. Nokautom u prvoj rundi Gaziev je porazio domaćeg borca Darka Stošića, a kasnije te godine Gaziev se borio na Dana White‘s Contender Seriesu.

Meč protiv Grega Velasca također je okončao u prvoj rundi, a Velasca je porazio gušenjem. White mu je dodijelio ugovor s najvećom MMA organizacijom, a Gaziev je debitirao na UFC 296 eventu. Rutinski je Shamil porazio Martina Budayja, a nakon nokauta nad Budayjem (druga runda), UFC ga već gura ka rangiranim teškašima.

Jairzinho Rozenstruik je 12. u poretku izazivača unutar teške kategorije, a unutar UFC-a odradio je 12 mečeva. Surinamski teškaš može se pohvaliti pobjedama nad Alistairom Overeemom, Juniorom dos Santosom, Andreijem Arlovskim itd. Poraze je upisivao uglavnom u mečevima protiv elitnih boraca (Ngannou, Gane, Almeida, Blaydes, Volkov).

Rozenstruika smo posljednji put gledali u petom mjesecu prošle godine, na UFC-ovom eventu u Charlotteu. ‘‘Submissionom‘‘ u prvoj rundi, Rozenstruika je porazio Brazilac Jailton Almeida. Povratak pobjedama Jairzinho će tražiti upravo protiv Gazieva.

Vinicius Oliveira i Yanis Ghemmouri odmjerit će snage u bantam kategoriji, dok Mohammeda Yahyu i Brendana Marrottea čeka meč u lakoj kategoriji. Odličnu borbu u bantam kategoriji trebali bi ponuditi Javid Basharat (14-0, 3-0 UFC) i Aiemann Zahabi (10-2, 4-2 UFC).

Basharat je na glasu kao jedan od najtalentiranijih boraca bantam kategorije i zasad je neporažen. Zahabi s druge strane nije dobro započeo UFC karijeru i krenuo je s dva poraza u prva tri nastupa. Međutim, uslijedile su tri uzastopne pobjede i brat poznatog Firasa Zahabija dokazao je da ima svoje mjesto u UFC-u. Može li poraziti nekog poput Javida Basharata? Saznat ćemo početkom trećeg mjeseca.

Linker
27. travanj 2024 08:05