UFC

Shara Magomedov je stigao! Neporaženi Dagestanac uspješno je debitirao pod okriljem UFC-a

Shara Magomedov

 Screenshot (youtube)
Neporaženi 29-godišnji Dagestanac imao je određenih problema u svom UFC debiju

Rijetki su slučajevi gdje uvodna borba UFC-ovog eventa privlači velik interes kao današnja uvodna borba UFC 294 eventa. Glavni razlog je Sharabutdin Magomedov (11-0 uoči meča), 29-godišnji Dagestanac i novo UFC-ovo pojačanje u srednjoj kategoriji.

Magomedov je u UFC došao kao neporaženi borac s epitetom vrsnog nokautera (10 pobjeda nokautom). UFC ga je upario s još jednim nokauterom, iskusnim Brunom Silvom. Brazilac je došao s namjerom da pomrsi račune UFC-u i Magomedovu, ali to mu nije pošlo za rukom.

Očekivano je Magomedov otvorio ovaj meč, pogađajući Silvu mnoštvom raznovrsnih ‘‘kickova‘‘. Mučio se Silva s kretnjama i munjevitim udarcima Magomedova, a nakon otprilike dvije minute borbe, Shara je prvi put uzdrmao Silvu. Brazilac je uspio ostati na nogama nakon lijevog ‘‘high kicka‘‘ Magomedova i brzo se oporavio, ali Shara je nastavio nanositi štetu i kontrolirati tijek ove borbe. Minutu i pol prije kraja runde Magomedov je Silvu pogodio udarcem u međunožje i uslijedila je kraća pauza. U nastavku runde Magomedov je još nekoliko puta lijepo pogodio ‘‘low kickovima‘‘ koji su vrlo zvučno odzvanjali Etihad Arenom u Abu Dhabiju. Silva je u par navrata lijepo pogodio boksačkim tehnikama, posebno pred sami kraj prve runde. Brazilac nije došao pasti bez ispaljenog metka i boksački je djelovao nadmoćnije u odnosu na Dagestanca. Vrlo interesantna prva runda.

Odlično je Shara otvorio drugu rundu. Lagan, poletan na nogama, munjevito je plasirao kickove. Ponovo je Magomedov pogodio lijevim ‘‘high kickom‘‘, ali Bruno Silva dobro je podnosio udarce opasnog Dagestanca. Naravno, to nije dovoljno za nešto više i Silva se morao aktivirati kao što se aktivirao krajem prve runde. Silva je izgledao umorno i mentalno slomljeno, ali sredinom runde Brazilac je iznenadio Sharu. Lijepo je Silva srušio Magomedova i zauzeo je gornju poziciju u zatvorenom gardu. Shara Magomedov bio je jako aktivan iz donje pozicije. Nizao je Dagestanac udarce laktom, šakama, povremeno i ‘‘upkickovima‘‘. Nevjerojatno agresivan bio je Shara iz donje pozicije, dok je Bruno Silva izgledao kao borac koji pokušava doći do predaha u gornjoj poziciji. Uspio je Silva ipak zadržati Sharu u donjoj poziciji do kraja runde, ali upitno je li mu to dostatno za uzeti ovu rundu. Magomedov je nanosio štetu čak i iz donje pozicije, a prelijep je bio ‘‘kick‘‘ kojim je iz ležećeg položaja pogodio Silvu u glavu, desetak sekundi prije kraja druge runde.

Prepoznao je Bruno Silva priliku tijekom druge runde i odmah na početku treće runde srušio je Sharu Magomedova. I dalje je Shara pokušavao ‘‘upkickovima‘‘ ugroziti Silvu, ali s osjetno manje uspjeha nego u prošloj rundi. Sredinom runde Shara se uspio vratiti na noge, a Silva je odmah pokušao doći do novog rušenja. Obranio je Dagestanac prvi pokušaj rušenja i činilo se kao da je uzdrmao Silvu u nastavku akcije. Silva se zatvorio u ‘‘double deck‘‘, ali potom je uslijedio odličan ‘‘level change‘‘ i novo rušenje ‘‘double leg‘‘ tehnikom. Magomedov je loše branio rušenja i napokon smo imali priliku gledati Dagestanca koji loše barata hrvačkim vještinama. Oba borca prezentirali su podosta manjkave vještine u parteru. Bruno Silva izlagao se trokut gušenju, ali Shara Magomedov kao da nije prepoznao tu situaciju i nije niti pokušao doći do ‘‘submissiona‘‘. Kontrolirao je Silva svog protivnika velik dio treće runde, a meč je završio u stojci, uz dva dobra ‘‘kicka‘‘ od strane Share Magomedova.

Čekali smo sudačku odluku, a iako je Bruno Silva imao osjetnu hrvačku dominaciju, Shara Magomedov ipak je zasluženo slavio na osnovu štete koju je nanosio. Jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3), Dagestanac je došao do pobjede u UFC debiju i ostao je neporažen u svojoj profesionalnoj MMA karijeri (12-0), ali pomalo je iznenađujuć podatak da je uzeo sve tri runde na sve tri sudačke kartice. Treća runda mogla je otići u korist Silve.

Bruno Silva upisao je drugi poraz zaredom nakon što je ranije ove godine izgubio od Brendana Allena. Silva je izgubio četiri od posljednjih pet mečeva, ali ukazao je na brojne nedostatke Share Magomedova. Dagestanac neće daleko dogurati ako ne poradi na svojim hrvačkim vještinama.

Linker
27. travanj 2024 00:51