UFC

Pettis u fenomenalnoj borbi savladao Cerronea, Oleinik bolji od Werduma u borbi dva potrošena veterana

 Douglas P. DeFelice/Getty Images/AFP
Anthony Pettis pobjednik je borbe koja je predvodila uvodni program UFC 249 priredbe, u kojoj je jednoglasnom odlukom sudaca savladao Donalda Cerronea, nakon tri runde fenomenalne akcije. Aleksei Oleinik savladao je Fabricija Werduma u borbi dva teškaša koji su potvrdili kako je najbolje vrijeme iza njih, a pobjedama se mogu veseliti Carla Esparza, Vicente Luque, Bryce Mitchell i Ryan Spann.

Sedam godina nakon što ga je uspio savladati prekidom u prvoj rundi, Anthony Pettis još je jednom bio bolji od Donalda Cerronea, no ovog puta je za to trebao pune tri runde borbe s čijom se konačnom odlukom mnogi neće složiti. Velika je šteta što je bilo koji od ova dva borca danas morao izgubiti jer u Octagonu su ostavili sve što su danas imali za ponuditi.

Od prve sekunde borbe ovaj je dvojac krenuo uz visok tempo, a dojam je kako je Pettis bio precizniji. Prepoznao je to Cerrone pa je krenuo po kraću distancu, u čemu je uspio. Pred kraj runde "Kauboj" dolazi do rušenja i kontrolira borbu do isteka vremena prve dionice. Druga runda ponovno donosi isti početak, a nekoliko Pettisovih udaraca dovodi do otekline na Cerroneovom licu. No, kao da ga je to natjeralo da krene ozbiljno i sad napokon Pettis prima nekoliko projektila koji rade pravu štetu. Druga polovica runde ponovno donosi hrvanje, u kojem je Cerrone bolji i konkretniji. Treća runda ponudila je najviše akcije i puno kvalitetnih razmjena udaraca tijekom koji je ugroženiji bio Pettis. No, izdržao je do kraja, zatvorio borbu na sjajan način i dočekao sudačku odluku koja je jednoglasno otišla u njegovu korist.

Puno lošiju borbu gledali smo između Alekseija Oleinika i Fabricija Werduma. Drugi najveći favorit na programu, Werdum, ovim putem nije opravdao taj status, a od samog početka borbe vidjelo se da je dvogodišnja pauza itekako utjecala na njega. Rus je od prve sekunde napao i početnih pet minuta zapravo je izgledalo kao preživljavanje Werduma koji se nikako nije snašao te je primao veliki broj udaraca. Čista runda za Oleinika, koji u drugu ipak nije uspio tako startati, budući da se podosta potrošio. Tako smo preostalih deset minuta gledali dvoboj dva umorna veterana, gdje je kako je vrijeme prolazilo Werdum preuzimao kontrolu borbe. Werdum je još jednom ugrožen u prvoj polovici druge runde, da bi u nakon toga uspio napokon odvesti borbu na pod i tamo kontrolirati situaciju do isteka vremena. U trećoj je to napravio bivši prvak puno lakše i sigurno ju je bodovno uzeo u svoju korist, no bilo je jasno kako će odlučiti druga runda. Dva suca odabrali su Oleinikove udarce ispred Werdumovog grapplinga i tako je ruski autsajder uzeo pobjedu u borbi od koje se puno očekivalo, a malo dobilo.

Carla Esparza je izuzetno podijeljenom odlukom uzela pobjedu u borbi protiv Michelle Waterson. Kažemo izuzetno jer je jedan sudac sve tri runde dao njoj, drugi sve tri njenoj protivnici, a presudila je odluka suca koji je dvije runde dao bivšoj prvakinji. Waterson je jako dobro kontrolirala borbu na distanci kroz većinu prve runde, no u posljednjoj minuti Esparza je uspjela izboriti rušenje koje joj je očito kod dva suca donijelo rundu. U drugoj rundi to nije uspjela te je Waterson punih pet minuta uspješno pogađala s distance, većinom udarce nogama. Treća runda ponovno donosi istu sliku, sve do posljednjih minutu i pol, kad Esparza iznenađujuće pogađa nekoliko sjajnih udaraca te do kraja borbe nastavlja isto. Tražila je pobjedu prekidom, no Waterson je sve izdržala i vjerovala je da je napravila dovoljno za pobjedu odlukom, no to se nije dogodilo. Esparza je tako došlo do treće pobjede u nizu.

Fenomenalnu borbu su prema očekivanjima pružili Vicente Luque i Niko Price, u još jednom revanšu koji se našao na ovom programu. Luque je slavio prekidom u trećoj rundi, nakon što je sjajnim lijevim krošeom poslao Pricea na pod, ali mu je isto tako njime u potpunosti zatvorio oko. Liječnik je pregledao Pricea, koji je do tada izgledao sjajno te je zaključio da on nije u stanju nastaviti borbu. Zapravo, oba borca su puno toga pogađala kroz cijelu vrlo otvorenu borbu i šteta je da fanovi nisu uspjeli dobiti priliku pogledati ih do kraja. Luque je ipak zasluženo došao do ove pobjede, koja mu je izuzetno bitna nakon što je u prošlom nastupu poražen od Stephena Thompsona.

Prve dvije borbe donijele su dvije sudačke odluke. Bryce Mitchell prezentirao je fantastičan grappling u borbi protiv Charlesa Rose, a čak dva puta bio je blizu da zatvori "twister", najbolniji grappling zahvat koji je viđen samo dva puta u UFC povijesti, od toga jednom u njegovom posljednjem nastupu. Jedan sudac bodovao je čak 30-24 u njegovu korist, što je samo dokaz koliko je on bio dominantan. Ryan Spann savladao je Sama Alveya u prvoj borbi programa, no njihova borba nije ponudila uzbuđenja koje su neki očekivali. Spann je bio najveći favorit na cijelom programu, no na kraju je zbog slabe posljednje runde jedva došao do pobjede podijeljenom odlukom sudaca.

UFC 249 - Rezultati uvodnog programa

Anthony Pettis def. Donald Cerrone - jednoglasna sudačka odluka
Aleksei Oleinik def. Fabricio Werdum - podijeljena sudačka odluka
Carla Esparza def. Michelle Waterson - podijeljena sudačka odluka
Vicente Luque def. Niko Price - TKO (R3 3:37)
Bryce Mitchell def. Charles Rosa - jednoglasna sudačka odluka
Ryan Spann def. Sam Alvey - podijeljena sudačka odluka

Linker
20. travanj 2024 06:12