UFC

Poluteška kategorija ima novog izazivača: Alex Pereira tijesno je porazio Jana Blachowicza

Alex Pereira

 Alejandro Salazar/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove srednje kategorije porazio je nekadašnjeg prvaka poluteške kategorije

UFC 291 event toliko je uzbudljiv da smo gotovo u svakom meču vidjeli pobjedu prekidom. Prve tri borbe ‘‘main carda‘‘ redom su nudile takve mečeve, a Derrick Lewis i Kevin Holland svoje su mečeve okončali već u prvoj rundi.

Nakon tri sjajna meča na ‘‘main cardu‘‘, u kavez su kročili Alex Pereira i Jan Blachowicz. Mnoge je zanimalo kako će izgledati Alex Pereira u poluteškoj kategoriji i kako će se nositi s hrvanjem Jana Blachowicza.

Odmah na samom početku meča Blachowicz je krenuo po rušenje, ali Pereira se naslonio na ogradu kaveza i dobro je branio rušenje. Imao je Pereira čak i pokušaj ‘‘giljotine‘‘ iz stojećeg položaja, ali Blachowicz je palcem prema gore signalizirao da se ne nalazi u većim problemima. Gotovo dvije minute borci su proveli uz ogradu kaveza, a Pereira nije puštao taj pokušaj ‘‘giljotine‘‘. Konačno je Blachowicz uspio doći do rušenja nakon nešto manje od dvije minute, a lakoćom je uzeo leđa Pereiri i zaključao je ‘‘body triangle‘‘. Odmah je Poljak krenuo i po gušenje ‘‘RNC-om‘‘, ali Pereira je prvi pokušaj uspješno obranio. Nisu stvari dobro izgledale po Alexa Pereiru, a publika također nije uživala u prvih par minuta ovog dvoboja. Imao je Blachowicz još jedan nekoliko neuspješnih pokušaja gušenja do kraja runde, ali gledali smo pet minuta s jako malo akcije. Ne sumnjamo da su neki od gledatelja pred malim ekranima fokus prebacili na boksački meč između Errola Spencea Jr.-a i Terencea Crawforda, a dok se odvijala prva runda između Pereire i Blachowicza, Crawford je poslao Spencea u nokdaun. No, vratimo se na meč Blachowicza i Pereire.

Blachowicz drugu rundu nije otvorio novim pokušajem rušenja, ali i dalje smo gledali poprilično pasivan i dosadnjikav meč. Pereira i Blachowicz pogađali su jedan drugog ‘‘low kickovima‘‘, a minutu i pol čekali smo prvu konkretniju razmjenu u drugoj rundi. Blachowicz je lijevim krošeom lijepo pogodio Pereiru, a taman kad se akcija trebala rasplamsati, Blachowicz se spustio u ‘‘double leg‘‘ rušenje i odveo je borbu u parter. Blachowicz se našao u gornjoj poziciji unutar zatvorenog garda Alexa Pereire, a ‘‘Poatan‘‘ je povlačenjem prema ogradi kaveza tražio priliku za podići se na noge. To mu je pošlo za rukom dvije minute prije kraja runde i očito je Pereira ipak poradio na hrvačkom i parteraškom segmentu slobodne borbe. Blachowicz je nastavio s pritiskom uz ogradu kaveza, a 80 sekundi prije kraja runde Pereira se napokon uspio odvojiti od Jana. Djelovao je Blachowicz poprilično umorno i Pereira je napokon dočekao priliku za ofenzivu. Pritisnuo je Alex svog protivnika koji se leđima oslonio na ogradu kaveza i primio je nekoliko čistih udaraca do kraja runde. Pereira je dobro kombinirao desni aperkat i lijevi kroše, a dojam je kako je napravio više konkretne štete u ovoj rundi nego Blachowicz, ali Poljak je jedan dio runde proveo kontrolirajući Pereiru na tlu. Lako moguće da smo u treću rundu ušli s rezultatom 1-1 u rundama (19-19).

Jamahal Hill uoči druge runde poručio je putem Twittera kako Jan mora doći do rušenja, inače je gotov. Dobro se ipak Blachowicz držao i u stojci početkom treće runde, a čak je i nešto konkretnije pogađao kroz prve dvije minute treće runde. Pereira kao da je čekao da drugi dio posljednje runde kako bi dodao gas i pritisnuo umornog Blachowicza. Puno svježije djelovao je Pereira u svojim kretnjama, ali vidno umorni Blachowicz frekventnije je pogađao prvom polovicom posljednje runde. Pereira je morao aktivnije odrađivati rundu koja se većinski odvijala u stojci, jer nasuprot sebe imao je vrlo umornog Poljaka. Uspio je Pereira povezati nekoliko čistih udaraca, ali 45 sekundi prije kraja runde Blachowicz je uspio upisati novo rušenje i time je pokušao potvrditi svoju pobjedu. Bitno je istaknuti kako Poljak nije činio nikakvu konkretnu štetu iz gornje pozicije u parteru.

‘‘Poatan‘‘ je prezentirao napredak u svojim ‘‘grappling‘‘ vještinama, ali očekivala se konkretnija izvedba u stojci. Unatoč tome što nije pružio svoje najbolje izdanje u stojci, Pereira je ipak uspio doći do tijesne pobjede.

Podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29) Pereira je porazio Blachowicza, a puno će se pričati o ovoj sudačkoj odluci. Jan Blachowicz bio je vidno razočaran odlukom sudaca, a ne sumnjamo da će i mnoštvo fanova smatrati Jana pokradenim u ovoj borbi.

Pereira je ipak dokazao da se itekako može nositi s top 5 poluteškašem i ovom pobjedom možda si je čak priskrbio i napad na upražnjenu titulu u poluteškoj kategoriji.

Linker
20. travanj 2024 21:30