UFC

Poznato je tko su deset boraca koje je USADA u 2021. godini najviše puta testirala

Paulo Costa

 PX Images/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Antidopinška organizacija u suradnji s UFC-om i prošle je godine bila itekako zaposlena

Kad je UFC 2015. godine započeo suradnju s USADA agencijom, bila je to prava revolucija. Glavna novina tim putem uvedena je pravo USADA-e da u bilo kojem trenutku može od borca ili borkinje pod ugovorom s UFC-om zatražiti uzorak za testiranje. Slijedom toga svi borci i borkinje moraju USADA-i javljati promjenu svoje lokacije te im biti dostupni.

Većinu boraca i borkinja tako se testira desetak puta godišnje, ali naravno da su neki pod većom prismotrom. To su najčešće oni koji se vraćaju nakon duže pauze ili nakon doping suspenzije, no isto tako i oni za koje USADA ima razloga sumnjati da su pod utjecajem nekih zabranjenih supstanci.

USADA je sad objavila popis 10 boraca ili borkinja koje je najviše puta testirala tijekom 2021. godine. Neka imena na popisu su očekivana, dok neka predstavljaju iznenađenje. Posebno borac na prvom mjestu, za kojeg nam uistinu nije lako pretpostaviti zašto se USADA tako na njega okomila.

Na desetom mjestu nalazi se Jairzinho Rozenstruik, teškaš koji je testiran 17 puta tijekom 2021. godine. Surinamac se tijekom godine borio tri puta pa to nije veliko iznenađenje. 18 puta testiran je Askar Mozharov, Ukrajinac koji je u svibnju potpisao ugovor s UFC-om, no još nije dočekao svoju debi borbu. 19 puta testiran je Charlie Ontiveros, što ga stavlja na osmo mjesto. Ovaj borac lake kategorije nastupio je samo jednom u 2021. godini, kad je u listopadu poražen od Stevea Garcije.

Na sedmom mjestu, time kao prvi u klubu onih koji su testirani preko 20 puta, nalazi se Paulo Costa, kojem je USADA 23 puta pokucala na vrata. Brazilac je borac čija impresivna konstitucija kod fanova budi sumnje da je kod njega sve prirodno, a čini se da niti USADA ne može u potpunosti biti mirna po tom pitanju.

Po 24 puta testirano je čak troje boraca. Prvi je Abu Azaitar, Marokanac podosta mračne privatne prošlosti, povratnica Miesha Tate, ali i bivši KSW prvak te dvostruki protivnik Roberta Soldića, Dricus Du Plessis. On je u 2021. godini nastupio tek jednom, odradivši uspješno i drugi UFC nastup, a dva puta mu je borba bila otkazivana.

Neće nikoga iznenaditi niti čovjek broj tri, testiran 25 puta. To je TJ Dillashaw, bivši prvak bantam kategorije, koji se vratio nakon dvogodišnje suspenzije, a njegov doping prekršaj jedan je od najtežih u povijesti UFC-a. On je u prošloj godini odradio jednu povratničku borbu, u kojoj je bio bolji od Coryja Sandhagena.

Na drugom mjestu nalazi se drugi brat Azaitar, Ottman, koji je testiran 26 puta. On se u 2021. godini nije borio, ali njegova priča je uistinu posebna. U siječnju se trebao boriti na Fight Islandu, no borba mu je otkazana nakon što je prekršio COVID protokole. Sigurno se sjećate priče o puštanju čovjeka s torbom u hotel, čovjeka koji je kasnije preskakao preko balkona, dok ga sigurnosne službe nisu uhvatile i udaljile. Azaitaru je ekspresno nakon toga uručen i otkaz, no mjesec dana kasnije je vraćen na roster, uz komentar kako će dobiti drugu priliku. Ipak, borbu nije dočekao, ali zato se poprilično puno puta družio s agentima USADA-e.

Posebno nas je sve iznenadilo prvo mjesto, borac koji je testiran 27 puta. Radi se o Mishi Cirkunovu, kanadsko-latvijskom borcu koji do sada nije imao nikakvih problema. On se tijekom 2021. borio dva puta. Prvo je doživio poraz od Ryana Spanna, a onda se spustio iz poluteške u srednju kategoriju, gdje je bolji od njega bio Krzysztof Jotko. Tko znam, možda je ta promjena kategorije bila razlog posebnog povećala USADA-e. No, najviše puta u 2021. godini? Vjerujemo da to sigurno nisu radili bez razloga.

USADA - 10 najtestiranijih boraca u 2021. godini

27 - Misha Cirkunov
26 - Ottman Azaitar
25 - TJ Dillashaw
24 - Miesha Tate, Abu Azaitar, Dricus Du Plessis
23 - Paulo Costa
19 - Charlie Ontiveros
18 - Askar Mozharov
17 - Jairzinho Rozenstruik

Linker
19. travanj 2024 07:23