UFC

Prebio novog UFC prvaka, suci ga pokrali, da bi onda sam sebe nokautirao! Danas je daleko od UFC-a...

Jarred Brooks
 screenshot/YouTube
Borilačka priča Jarreda 'Monkey God' Brooksa sve je samo ne obična. Posebno onaj dio vezan za UFC

Dolaskom Deivesona Figueireda na tron UFC-ove muha kategorije, odnosno prije svega njegovom impresivnom izvedbom u pobjedi protiv Josepha Benavideza, krenulo je novo razdoblje težinski najniže UFC-ove divizije. No, ovo neće biti tekst o trećem UFC prvaku do 57.5 kilograma težine, ovdje ćemo se prisjetiti njegove druge UFC borbe i borca protiv kojeg se tim putem borio.

Riječ je o priredbi održanoj u Sao Paulu, u listopadu 2017. godine. Program su predvodili Lyota Machida i Derek Brunson, a na uvodnom programu nalazila se borba muha kategorije između neporaženog Brazilca Deivesona Figueireda i impresivnog eksplozivnog 24-godišnjeg američkog hrvača, također neporaženog Jarreda Brooksa.

Bila je to vrlo zanimljiva borba dva talentirana borca koju nije teško objasniti. Figueiredo je kroz borbu nekoliko puta opako pogodio Amerikanca, no većina ostalog bilo je na strani Brooksa. Čak sedam puta srušio je Brazilca iz jednako toliko pokušaja, uz odličnu kontrolu, a imao je i statističku prednost u značajnim udarcima (30-18). Imao je Figueiredo nekoliko opasnih pokušaja iz donje pozicije, kad je umalo zatvorio neka gušenja, no Brooks je to lako obranio i očekivao je pobjedu kojom će nastaviti svoj niz. Kartica prvog suca rekla je 30-27, što je bio rezultat s kojim se složila većina fanova i medija. No, druga dva suca bodovali su 29-28 u korist Figueireda. Slijedi kratko prisjećanje na u prethodnom odlomku naveden podatak. Borba se održavala u Brazilu, a iskusniji fanovi znaju kakvih je tamo bilo "trikova" sa sudačkim odlukama.

Tako je Brooks neočekivano doživio poraz od borca koji je nakon toga stigao još jednom izgubiti (od Jussiera Formige), no i prošlog tjedna uzeti UFC-ovu titulu muha kategorije. A gdje je danas Brooks, koji je tu borbu trebao pobijediti i uputiti se prema samom svjetskom vrhu? E, to je tek zanimljiva priča koja i je motivacija pisanja ovog teksta.

Brooks je iduću borbu dobio priliku okušati se protiv dvostrukog prvaka Titan FC promocije, Josea Torresa. Torres je došao u UFC sa šampionskim ambicijama i bio je favorit u ovoj borbi. No, čim je akcija krenula to više nije imalo nikakve veze s realnim stanjem. Brooks je bio neumoljiv. Postavio je tempo na koji Torres nije mogao odgovoriti i uvjerljivo je uzeo prvu rundu. Drugu je krenuo lošije. Torres je počeo pogađati i preuzimati inicijativu, no dočekao je Brooks ponovno priliku. Uhvatio je Torresa, podigao ga na "slam" bacanje, no onda je u trenutku počeo gubiti ravnotežu. Brooks u tom trenutku nije snašao. Nastavio je s planiranim bacanjem, sada u drugu stranu, ali sve je rezultiralo time da je u padu zapravo nokautirao sam sebe. Drugi poraz u nizu, nevjerojatno. Snimka tog bacanja cijeli se tjedan vrtjela borilačkim i drugim sportskim medijima.

Iduću borbu Brooks je unatoč slabijem nastupu upisao pobjedu, no onda je postao žrtva UFC-ovih planova koji su se kasnije izjalovili. Ali, u tom trenutku su planovi o gašenju muha kategorije bili ozbiljni. Tri mjeseca nakon što je Henry Cejudo detronizirao Demetriousa Johnsona, Brooks je poput nekih drugih boraca muha kategorije jednostavno otpušten. Neovisno o tome kakav imaju rezultat, neovisno o potencijalu, UFC je krenuo u žestoko otpuštanje boraca najniže divizije. To je došlo do toga da ih je u jednom trenutku ostalo tek 13. I onda je odluka o gašenju kategorije postala nešto za što Dana White kaže kako nikad nije bilo u planu. Kategorija je i dalje tu, ima novog prvaka, a White isto tako danas tvrdi da postoje sjajni planovi za istog. A gdje je danas Jarred Brooks?

Potpisao je za Rizin, gdje se za svoju prvu borbu čak spustio u slamka kategoriju (do 53kg), koju UFC u muškoj kategoriji niti nema. U njoj ga čak neki izvori svrstavaju na prvo mjesto u svijetu. Borio se protiv najboljeg Japance te divizije, Harua Ochija i to dva puta. Prvi put je borba poništena zbog sudara glavama, dok je krajem prošle godine Brooks slavio jednoglasnom odlukom na zajedničkoj priredbi Bellatora i Rizina. Između je uspješno odradio još jedan nastup.

Danas je Brooks 27-godišnjak omjera 16-2, gdje smo poraze opisali. Jedan je bio očita sudačka "navlakuša" na račun Deivesona Figueireda, dok je drugi put pobijedio sam sebe. Ima li UFC plan možda ga vratiti, s potencijalom revanša protiv današnjeg prvaka? Tko zna, možda i imaju, a vjerujemo kako Brooks ne bi imao ništa protiv toga. U svakom slučaju se radi o jednom od najboljih boraca svijeta nižih kategorija, ali nije teško zaključiti kako se trenutno nalazi daleko od UFC-a. Barem ako ćemo gledati koliko su geografski udaljena središta najveće svjetske MMA promocije i japanskog giganta.

Prisjetili smo se borca koji ima itekako značajnu povijest s današnjim UFC prvakom te koji je danas potpuno nezasluženo van najveće svjetske promocije, gdje svakako pripada. Ako se muha kategorija oživi na način da se dovede sve najbolje borce koji još nisu u UFC-u, Brooks bi svakako morao biti među njima. A onda bi moglo krenuti iskupljenje "Monkey Kinga", borca koji je, uz samo nekoliko drugačije odvijenih sitnica, danas mogao biti tamo gdje se nalazi borac protiv kojeg su mu suci Phillipe Iorio i Dave Tirelli nanijeli nepravdu. Svakako ćemo popratiti!

Linker
19. travanj 2024 11:50