UFC

Prochazka više nije UFC-ov prvak! Tron je napustio zbog teške ozljede, UFC ugovorio novi meč za pojas

Jiri Prochazka

 JAN ZÁTORSKÝ/MFDNES + LN/Profimedia
Sjajni češki poluteškaš trebao je uskoro prvi put braniti titulu prvaka, ali zasad ništa od toga

Jako loše vijesti pogodile su UFC, njihovu polutešku kategoriju, Jirija Prochazku i UFC 282 event. No, krenimo redom. Jiri Prochazka trebao je 10. prosinca (12. mjesec) prvi put braniti UFC-ovu titulu prvaka u poluteškoj kategoriji, a čekao ga je revanš s Gloverom Teixeirom.

Nažalost, nešto manje od tri tjedna uoči eventa, Prochazka je nastup morao otkazati zbog teške ozljede ramena. Čeh se ozlijedio u završnoj fazi svoj trening kampa za meč protiv Glovera, a osim što neće nastupiti, Prochazka je odlučio i napustiti tron poluteške kategorije. Takvu odluku donio je iz razloga što će oporavak trajati minimalno šest mjeseci i Jiri nije htio kočiti kategoriju.

‘‘Vrlo sam razočaran jer moram objaviti da neću braniti svoj pojas na UFC 282 eventu. Ozlijedio sam se na treningu u Las Vegasu dok sam završavao pripreme za obranu titule u poluteškoj kategoriji. Ozlijedio sam rame i operacija je potrebna, a to će me udaljiti od akcije barem šest mjeseci. Znajući ovu informacija, nakon konzultacija s UFC-ovim menadžmentom odlučio sam da neću kočiti polutešku kategoriju i odričem se titule.‘‘, službeno je priopćenje Jirija Prochazke.

UFC je brzo reagirao kad je u pitanju ‘‘main event‘‘ UFC 282 eventa. Magomed Ankalaev i Jan Blachowicz trebali su nastupiti u sunaslovnoj borbi večeri, ali sada su promovirani u glavnu borbu večeri. Međutim, to nije sve. Ankalaev i Blachowicz ujedno će se boriti i za titulu prvaka u poluteškoj kategoriji. No, što je s Gloverom Teixeirom u cijeloj ovoj priči.

Prema navodima Yahoo Sportsa i još nekih relevantnih MMA izvora, Glover je odbio zamjenskog protivnika i otpao je iz meča za titulu, barem zasad. Velika je vjerojatnost da će se Glover sljedeće godine boriti s pobjednikom meča između Blachowicza i Ankalaeva. Prochazka je u svom priopćenju također izjavio kako pojas planira napasti čim se vrati u pogon.

‘‘Krenut ću po UFC-ov pojas čim mi doktori daju zeleno svjetlo za povratak. Ići ću po pojas i osvojit ću ga neovisno o tome tko ga bude držao. Uvijek mi je najvažnije bilo da pružam najbolja moguća izdanja i da se uspoređujem s najboljima. Vratit ću se za šest mjeseci. Ispričavam se fanovima, prijateljima i obitelji jer su kupili karte i isplanirali put u Las Vegas da me podrže. To mi jako puno znači. Također se želim ispričati Gloveru.‘‘, nastavak je Prochazkinog obraćanja javnosti.

Jiri je optimističan po pitanju povratka i vjeruje da će se vratiti kroz šest mjeseci. Ipak, oporavak bi mogao potrajati i osjetno duže, a Dana White za Yahoo Sports dao je neke informacije koje ne zvuče dobro za Prochazku.

‘‘To je najgora ozljeda koju su UFC-ovi doktori ikad vidjeli. Stvarno je loše. Njegovo rame je u jako, jako lošem stanju. Njega čeka ozbiljna operacija koja iziskuje dugu rehabilitaciju.‘‘, otkrio je Dana, a Prochazka se navodno ozlijedio hrvajući.

Nedavno, točnije krajem desetog mjeseca svjedočili smo meču između T.J. Dillashawa i Aljamaina Sterlinga. Dillashaw koji je posljednjih godina prošao kroz operacije ramena pokazao je koliko je lako ponovno ozlijediti rame i s ozljedom se borio od samog početka meča. Kasnije je otkrio kako mu je rame iskočilo 20-ak puta tijekom trening kampa.

Nadamo se da 30-godišnji Prochazka neće snositi trajne posljedice koje će značajno utjecati na njegovu izvedbu i da će oporavak biti uspješan, jer najbolje godine karijere tek trebaju uslijediti.

Kad je UFC 282 event, program je sada znatno slabiji, a Paddy Pimblett i Jared Gordon vjerojatno će se boriti u sunaslovnoj borbi večeri. Velika je to stvar za Paddyja koji će tražiti četvrtu pobjedu u svom četvrtom UFC nastupu.

43-godišnji Glover podosta je izgubio ovakvim raspletom. Brazilac je ionako u itekako poznim godinama za jednog borca, a do sljedećeg meča bit će još stariji i tko zna u kakvom će se zapravo izdanju pojaviti. Ipak, najviše u cijeloj situaciji ispašta Prochazka kojeg čeka mukotrpan oporavak.

Jiri se u cijeloj situaciji ponio za svaku pohvalu i zaslužuje veliko poštovanje zbog načina na koji se nosi s takvom ozljedom i zbog odluke da napusti tron poluteške kategorije. Svaka mu čast i brz oporavak želimo.

Linker
24. travanj 2024 07:59