UFC

Prvak protiv prvaka: samo 7 puta u povijesti UFC-a mogli smo svjedočiti borbi dvaju prvaka

 STIPE MIOCIC, DANIEL CORMIER  

 Dalton Hamm/Zuma Press/Profimedia
Posljednja takva borba dogodila se jučer

Iako smo do sada svjedočili ukupno sedam puta da se prvak borio protiv prvaka nismo svaki put dobili dvostrukog prvaka. Ako bore dva prvaka iz dvije različite kategorije, onda samo onaj koji ide u tuđu kategoriju ima priliku postati dvostrukim prvakom, dok onaj koji brani pojas u svojoj kategoriji to ne može. Krenut ćemo od prvog puta kada se prvak borio protiv prvaka, te kronološki redati sve do jučer.

BJ Penn vs. Georges St-Pierre (31.01.2009., UFC 94)

BJ Penn i GSP susreli su se prvi put tri godine prije ove borbe kada niti jedan od njih nije imao pojas prvaka, a pobjedu je tada podijeljenom sudačkom odlukom upisao GSP. Tri godine kasnije, BJ Penn je bio prvak lake kategorije, dok je GSP bio prvak kategorije iznad. Za BJ Penna napad na velter titulu nije se pokazalo kao najpametnija odluka s obzirom na to da ga je GSP demolirao četiri runde sve do predaje od strane kuta BJ Penna. GSP je tada obranio svoj pojas, a BJ Penn je propustio priliku postati dvostrukim prvakom.

Conor McGregor vs. Eddie Alvarez (12.11.2016., UFC 205)

Slavni Irac prvak perolake kategorije je postao 2015. godine kada je nokautirao Jose Alda za samo 13 sekundi. S druge strane, Eddie Alvarez svoj pojas lake kategorije osvojio je protiv Rafaela dos Anjosa 2016. godine. Iste godine McGregor se popeo kategoriju više te izazvao Alvareza za pojas lake kategorije, u čemu je uspio i to vrhunskom kombinacijom udaraca u drugoj rundi. Tako je Irac postao dvostruki prvak, dok Alvarez nije uspio niti jednom obraniti svoj pojas. Kako znalci kažu, prvak je dobar onoliko koliko je trajao.

Daniel Cormier vs. Stipe Mioćić (07.07.2018., UFC 220)

Nakon što je dugo vremena vladao poluteškom kategorijom, Daniel Cormier se konačno odlučio napasti pojas kraljevske kategorije. Ranije to nije činio radi prijateljstva s Cainom Velasquezom, no kako on više nije bio prvak, već Stipe Miočić, DC nije imao prepreke. U borbu je ušao kao veliki ‘underdog‘ protiv fizički jačeg i bržeg borca, no iskusni Cormier je Miočiću ‘zavukao‘ udarac te ga nokautirao već u prvoj rundi. Tako je Cormier postao dvostrukim prvakom, a uspio je i obraniti jednom pojas u teškoj kategoriji.

Amanda Nunes vs. Cris Cyborg (29.12.2018., UFC 232)

Amanda Nunes je pojas bantam kategorije osvojila 2016. godine protiv Mieshe Tate, te ga obranila tri puta prije nego je napala pojas u kategoriji iznad protiv Cris Cyborg. Dugogodišnja prvakinja Invicte, Strikeforcea, pa onda i UFC-a Cris Cyborg bila je apsolutna favoritkinja ove borbe, no Amanda Nunes je pokazala kako nije sve u fizičkoj snazi i mišićima, već i u brzini i tehnici. Tako su brže ruke pobijedile, te je Amanda postala dvostrukom prvakinjom.

Henry Cejudo vs. T.J. Dillashaw (19.01.2019., UFC Fight Night)

Ovo je bio slučaj kada se prvak više kategorije spustio u nižu kako bi napao pojas. Henry Cejudo je branio svoj pojas muha kategorije protiv T.J. Dillashawa koji je bio prvak kategorije iznad, bantama. Cejudo je pojas obranio, a T.J. Dillashaw je kasnije pao na doping testu. Valja spomenuti da je Henry Cejudo kasnije uspio postati dvostrukim prvakom kada je napao pojas bantam kategorije, no taj pojas je bio upražnjen, tako da se nije borio protiv prvaka da bi ga osvojio. Svejedno, Henry Cejudo je također bio legitiman dvostruki prvak.

Israel Adesanya vs Jan Blachowicz (06.03.2021., UFC 259)

Nakon što je ‘počistio‘ srednju kategoriju, Adesanya se poželio pokušati u kategoriji iznad u namjeri da postane dvostrukim prvakom. Jan Blachowicz se ipak pokazao kao pretvrdi orah, te se vidjelo kako je snaga ipak bila ključna za ovu pobjedu. Tako je Adesanya upisao prvi poraz u karijeri, dok je Janu to bila prva i jedina obrana pojasa poluteške kategorije.

Islam Makhachev vs Alexander Volkanovski (11.02.2023., UFC 284)

Sinoć smo svjedočili pokušaju Volkanovskog da postane dvostruki prvak, što nije uspio, ali je definitivno pokazao da je Dagestanac samo čovjek od krvi i mesa. Borba je bila prilično izjednačena, te je dagestansko hrvanje na kraju ipak bilo ključno za pobjedu. Tako je Islam upisao svoju prvu obranu pojasa, dok je Volkanovski poražen prvi put nakon devet godina.

Linker
23. travanj 2024 07:33