UFC

‘Prvo je to bio Cain Velasquez, a trenutno Miočića nazivaju najvećim teškašem. Za mene je to Ngannou!‘

Stipe Miočić (lijevo) vs. Francis Ngannou (desno)

 Mike Lawrie/Getty images/Profimedia
Nekadašnji prvak UFC-ove srednje kategorije osvrnuo se na debate o najvećem teškašu u povijesti ovog sporta

"Recency bias" ili u prijevodu "nedavna pristranost" termin je koji smo više puta spominjali i pojašnjavali na našem portalu. Zapravo je poveziv s onom izjavom koja kaže "da je borac dobar onoliko koliko je bio dobar u posljednjem meču". Dobar primjer "recency biasa" možemo vidjeti na svemu što se događa nakon Ngannouove pobjede nad Renanom Ferreirom.

Uoči meča s Ferreirom, mnogi su sumnjali u Ngannoua. Spominjao se težak poraz od Anthonyja Joshue, manjak motivacije, dugo izbivanje iz kaveza, a neki su navodili kako Ngannou na vaganju ne izgleda fizički spremno kao nekoć. Ispostavilo se da su pogriješili svi koji su sumnjali u "Predatora", jer Ngannou je doslovno prošao kroz Renana Ferreiru.

Nakon što je porazio Ferreiru, društvene mreže su eksplodirale. Ngannoua se ponovno počelo navoditi kao najboljeg teškaša na svijetu, kao nezaustavljivu silu itd. "Stanemo li na loptu" i realnije sagledamo stvari, Ngannou je odradio impresivan nastup, ali Renan Ferreira daleko je od borca koji može poslužiti kao referentni uzorak za određivanje najboljeg teškaša na svijetu. Upitno je radi li se o borcu koji ima mjesto unutar top 10 najboljih teškaša na svijetu, a vrlo vjerojatno da nema.

No, taj famozni "recency bias" mnogima pomuti razum, pa tako i Israelu Adesanyi koji je inače poznat po vrlo dobrim i zrelim analizama onoga što se događa u MMA svijetu. Pristranost se kod njega očituje kad se radi o afričkim borcima, a posebno ako su ti afrički borci njegovi bliski prijatelji. Tako je Adesanya nakon Francisove pobjede nad Ferreirom odlučio nazvati Francisa "najvećim teškašem svih vremena".

"Stipe (Miočić) je posljednji za kojeg se sjećam da su govorili da je najveći teškaš svih vremena. Prvo je to bio Cain (Velasquez), a zatim Stipe kojeg ljudi i dalje gledaju kao najvećeg teškaša. Ja smatram da je on jedan od najvećih i porazio je Francisa (Ngannoua). Ali, Francis je njega porazio uvjerljivije. Sve je ovo ipak subjektivno, sve je umjetnost i svodi se na ono tko vam se više sviđa."

"Ja mislim da je Francis Ngannou najveći teškaš svih vremena. Sada je i Jon Jones tu u priči kao prvak teške kategorije, ali on se samo jedanput borio u teškoj kategoriji. Za njega vjerujem da je jedan od, ako ne i najveći borac svih vremena. Čak se i Tom Aspinall uključuje u konkurenciju za najvećeg teškaša, a on je tek ‘zarolao‘ svoju priču. Uzbudljivo je pratiti sve to iz perspektive fana, ali ja sam u ovom trenutku sretan zbog Francisa, zbog svega što je postigao i drago mi je vidjeti ga kako se izborio s teškoćama u kojima se našao zbog smrti sinčića Kobeja.", rekao je Adesanya u videu koji je objavio na svom YouTube kanalu.

Francis Ngannou sigurno je jedan od velikana teške kategorije, ali koliko god odlazak iz UFC-a bio dobar promatrajući iz više perspektiva, Ngannou se tim potezom vjerojatno diskvalificirao iz utrke za najvećeg teškaša u povijesti. Također, Israel Adesanya osoba je koja se voli hvaliti navodno vrhunskim pamćenjem, ali smetnuo je s uma da teškaška povijest nije započela Cainom Velasquezom.

Postojao je i jedan Fedor Emelianenko kojeg i danas mnogi smatraju najvećim teškašem u povijesti.

Linker
22. listopad 2024 17:12