UFC

Rakić objasnio zašto je spreman na revanš protiv Smitha te zašto se ne bori protiv Prochazke

Aleksandar Rakić
 screenshot (YouTube)
18. prosinca datum je koji je Aleksandar Rakić odabrao za svoju iduću borbu

Prošlo je šest mjeseci od posljednje borbe Aleksandra Rakića, one u kojoj je bio bolji od Thiaga Santosa. Bio je tada uvjeren kako je osigurao poziciju prvog izazivača poluteške kategorije, no umiješao se Jiri Prochazka. Čeh je 1. svibnja nokautirao Dominicka Reyesa, a zahvaljujući tom nastupu, uz dodatak karizme, UFC ga je postavio ispred Rakića.

Nije srpsko-austrijski borac očajavao, nedugo nakon toga prozvao je Prochazku na borbu kojom bi se saznalo tko zaslužuje poziciju izazivača, no Jiri je odlučio ne obazirati se na to. Vrlo brzo pokazalo se zašto. UFC ga je odlučio postaviti na poziciju prvog izazivača nakon što borbu odrade Jan Blachowicz i Glover Teixeira, automatski time i kao službenu zamjenu spomenute borbe.

Rakić ga je nastavio prozivati, no reakcije s druge strane nije bilo. A onda se dogodio Anthony Smith. "Lionhearta" je Rakić porazio prije godinu dana, a ovaj je nedugo nakon toga počeo govoriti kako je odradio užasnu borbu te da želi revanš. Ostao je aktivan, upisao tri pobjede prekidom, od kojih je posljednju ostvario proteklog vikenda, a onda je prozvao Rakića. Zanimljivo, dočekao je pozitivan odgovor. "Rocket" je odgovorio putem Twittera kako je spreman za borbu u prosincu, a sad je to isto potvrdio tijekom gostovanja u MMA Houru Ariela Helwanija.

"Mogu reći da Djed Božićnjak dolazi. Ja još uvijek čekam. Nitko me nije prozivao osim Smitha i on ima moj respekt. Odradio je sjajnu borbu, nakon naše borbe je upisao tri pobjede, no mora biti pažljiv oko toga što želi. Ako UFC želi ovu borbu, možemo odraditi glavnu borbu priredbe 18. prosinca, a nakon toga ću se boriti za titulu. To je moj plan. Cijenim Smitha, napredovao je nakon naše borbe. Kad me prozvao, to mi je bilo nešto novo i zbog toga mi se sviđa", rekao je Rakić, objasnivši zašto je odabrao spomenuti datum:

"Zašto ne, volio bih zatvoriti godinu. Mislim da je to posljednja priredba u godini. Provjerio sam i još uvijek nema glavne borbe. On je također spreman za tada i već je potvrdio."

Onda je tema nezaobilazno postao Jiri Prochazka. Čeh se po svemu čini najboljim protivnikom za Rakića, gledajući na ranking, rezime boraca te situaciju u kategoriji. Helwaniju nije bilo jasno zašto se ta međusobna borba već nije dogovorila, posebno jer Rakić neupitno istu želi odraditi. Isto tako, postavljeno je pitanje zašto je spreman kao alternativu prihvatiti Smitha?

"Ja želim ostati aktivan. Borba za titulu je 30. listopada i ne mogu znati koliko će prvak nakon toga odmarati. UFC će vjerojatno htjeti dati Jiriju idući napad na titulu, a ja želim ostati aktivan. Znam da se borbom protiv Smitha moj ranking ne može popraviti, ali želim se boriti", potvrdio je Rakić namjere, nakon toga se okrenuvši situaciji s Prochazkom, koju smatra nepoštenom, no čini se da se pomirio s takvom UFC-ovom politikom kakva je već ranije viđana:

"Jiri je dobio jako veliki hype od strane UFC-a, iako ima samo dvije borbe. Ja sam ih odradio sedam i moje vrijeme će doći. On je poguran poput Michaela Chandlera koji se za titulu borio nakon jedne borbe. No, Jiri ne zna niti pravilno govoriti engleski. Ne znam u čemu je stvar, ali proći će kao neki drugi momci, Volkan Oezdemir ili Johnny Walker. Njih je UFC pogurao, a kad su izgubili su ih svi zaboravili, nitko više ne priča o njima kao o kandidatima za titulu. Može on čekati koliko hoće, ali nisam siguran hoće li mu to i dalje biti dovoljno nakon što ja savladam Smitha."

Ukratko, ako se ne bude borio, Rakić bi mogao završiti na pauzi kakva niti jednom borcu ne odgovara. Osim toga, vjeruje da impresivnom izvedbom protiv Smitha može okrenuti situaciju na onu gdje bi ponovno on bio prvi izazivač te gdje bi se Prochazki čekanje odjednom obilo o glavu.

"Jan i Glover trebali su se boriti 4. rujna, da bi onda borba bila prebačena na 30. listopada. Jiri je trebao biti zamjena za prvu borbu, dok nisam znao što je s drugom. Javio sam se UFC-u, a dobio sam odgovor kako će Jiriju ponuditi borbu. Samo dva dana kasnije vidio sam vijest kako će ponovno biti rezerva. Dakle, spreman je čekati još dodatnih šest ili sedam mjeseci. To je dakle tip koji se bori jednom godišnje, a dobit će borbu za titulu. Koliko ja znam, UFC voli borce koji su aktivni", zanimljivo zvuči ovaj plan.

S prihvaćanjem bilo koje borbe Rakić nema apsolutno nikakvih problema. Sve to vidi kao proces potvrde da je najbolji na svijetu, a zapravo mu je želja pobijediti sve preostale najbolje borce.

"Već sad sam bolji od svih njih i samo je pitanje vremena kad ću to potvrditi. Jirija prozivam posljednja dva ili tri mjeseca. Sve ću ih pobijediti, želim ih sve pobijediti i želim se boriti protiv najboljih. Ne znam zašto Jiri sjedi i čeka. Još uvijek se nadam toj borbi. Ako se ona ne ugovori, borba protiv Smitha je odlična. On je napredovao, ali ja također napredujem svakim pripremama i svakom borbom, to bih potvrdio. Ne zaboravite da sam još uvijek jako mlad, moja karijera je još uvijek u ranim danima i pokazat ću koliko sam dobar", motivirajuća je poruka, nakon koje se odmah na motivaciju i okrenuo, odgovorivši na pitanje kako se motivirati za borbu protiv nekoga koga je ne tako davno savladao:

"Ne bih imao problema motivirati se. Ako UFC želi tu borbu, ja bih Smitha gledao kao jednog potpuno novog protivnika. Spreman sam u svakom trenutku i bit ću takav koga god stave ispred mene. Jiri bi svakako bio najbolji protivnik, ali nema veze. Nikad nisam imao problema s motivacijom. I kad nemam ugovorenu borbu, svaki dan odlazim u dvoranu potpuno motiviran i svaku borbu samo vidim kao novu priliku. Prvu borbu protiv Smitha napravio sam jednu pogrešku, nisam ga završio. Ovog puta bih to napravio."

Šampionski stav je nešto što Rakiću nitko nikad nije mogao osporiti. Sad je samo na UFC da mu napokon da priliku potvrditi kako posjeduje i šampionsku borilačku kvalitetu.

Linker
26. travanj 2024 11:34