UFC

Razmotava se klupko UFC-ove lake kategorije, Chandler i Gaethje u ozbiljnim pregovorima

Justin Gaethje i Tony Ferguson
 Douglas P. Defelice/Getty Images/Profimedia
UFC-ova laka kategorija mogla bi se probuditi iz sna u kojem se nalazi posljednjih mjesec i pol dama

Mjesec i pol dana prošlo je od UFC 257 priredbe, koja je donijela dvije velike borbe lake kategorije te isto tako velike pobjede Dustina Poiriera nad Conorom McGregor te Michaela Chandlera nad Danom Hookerom. No, u tih mjesec i pol dana, kategorija se nije dalje pokrenula. Njen vrh je definiran i zna se koji su borci relevantni kandidati za napad na titulu. Titulu koja je i dalje kod Khabiba Nurmagomedova, koji tvrdi da se umirovio, ali po pitanju pojasa kao da čeka da mu ga UFC sam oduzme. A oni to očito nemaju namjeru, u nadi da će se Dagestancu vratiti zov Octagona.

U takvoj situaciji, u ovih je mjesec i pol službeno ugovorena tek borba Tonyja Fergusona protiv Beneila Dariusha, dok ostatak vrha i dalje čeka. Ipak, da su se stvari pokrenule otkriva informacije Ariela Helwanija, koju je iznio u posljednjoj epizodi DC & Helwani showa. Naime, UFC je odlučio međusobnu borbu ponuditi Justinu Gaethjea i Michaelu Chandleru, a njih dvojica izrazili su interes za istu. Trenutne informacije govore u prilog tome kako se pregovara o uvjetima te da bi uskoro trebalo biti poznato hoće li se borba održati te gdje i kada.

Gledajući na to kako je UFC-u u planu upariti Poiriera i McGregora u treću borbu, pitanje je gdje ovo stavlja Charlesa Oliveiru. Isti ima najbolji niz u kategoriji te impresivnu pobjedu nad Tonyjem Fergusonom u posljednjem nastupu, no isto tako je poznato kako je dva puta odbio borbu protiv Chandlera. Tako da je vrlo lako moguće da ga UFC zbog toga ostavlja na ledu. Ako se gore spomenute dvije borbe ugovore, Top 10 borci koji još uvijek nemaju idućeg protivnika su na ljestvici trećeplasirani Oliveira, sedmi Rafael Dos Anjos, osmi Dan Hooker te deseti Paul Felder, no posljednja dvojica dolaze iza poraza i nisu nikako relevantni protivnici za Oliveiru, koji se nalazi u nizu od osam pobjeda. Jedino što bi ga moglo eventualno navesti na borbu protiv Feldera je činjenica da je upravo "Irish Dragon" posljednji borac koji ga je savladao.

Što god se dogodilo, važno je da se stvari u lakoj kategoriji krenu razvijati u nekom određenom smjeru. UFC mora donijeti odluku po pitanju Khabiba Nurmagomedova, jer nema smisla imati prvaka koji je po njegovim vlastitim riječima već četiri mjeseca u mirovini i ne pokazuje nikakvu namjeru taj svoj stav promijeniti. Diviziji s toliko odličnih boraca treba nešto za što će se isti boriti. A to bi u prvom planu trebala biti titula.

Linker
25. travanj 2024 09:02