UFC

Robert Whittaker zahtijeva borbu za titulu protiv Israela Adesanye

Robert Whittaker vs. Israel Adesanya
 Asanka Brendon Ratnayake/Afp/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove srednje kategorije smatra kako bi se trebao boriti za naslov prvaka

Sve je izgledalo sjajno za Roberta Whittakera. Bivši prvak UFC-ove srednje kategorije imao je dogovorenu borbu protiv Paula Costa za 17. travnja, borbu kojom bi svakako potvrdio poziciju prvog izazivača, ako bi naravno u njoj upisao pobjedu. No, nakon što mu je danas Costa zbog bolesti otkazao, Whittaker se našao u nezavidnoj poziciji.

Iako se nalazi na prvom mjestu službene UFC-ove ljestvice izazivača, to mu trenutno ništa ne garantira, posebno jer će velika pažnja biti usmjerena na borbu Darrena Tilla i Marvina Vettorija, koja je na rasporedu 10. travnja. Jedan od ta dva Europljana mogao bi, u slučaju impresivne pobjede, preskočiti Whittakera, za kojeg je Israel Adesanya već ranije izjavio kako ga ne motivira, budući da ga je u njihovom prvom ogledu lako savladao.

Whittaker se zajedno sa svojim timom zbog toga odlučio na bitan korak. Kako javlja australski Sporting News, on je odlučio otvoreno zatražiti borbu za titulu protiv Israela Adesanye. Adesanya je još i prije poraza od Jana Blachowicza najavio kako će iduću borbu odraditi u srednjoj kategoriji, ali tu problem Whittakeru stvara izjava Adesanye i njegovog tima. Oni su rekli kako Darrena Tilla vide kao protivnika s kojim žele odmjeriti snage i da bi on trebao biti izazivač ako savlada Vettorija. Neovisno o tome što je prošle godine čistom i jednoglasnom odlukom poražen od Whittakera.

Glavnu odluku će naravno donijeti UFC, ali Whittaker tu ima razloga za brigu. Ako Vettori savlada Tilla, bit će mu to peta pobjeda u nizu, a uz sebe ima referencu da je već odradio vrlo neizvjesnu borbu protiv Adesanye, koji ga je savladao tek podijeljenom odlukom sudaca. S druge strane, UFC je već više puta pokazao simpatije prema Tillu, koji je već jednom po mnogima nezasluženo napao titulu velter kategorije. To što u posljednjih pet borbi ima tri poraza, od čega dva prekidom te dvije pomalo navučene pobjede protiv Stephena Thompsona i Kelvina Gasteluma, UFC-u možda neće predstavljati problem. Posebno ako znamo da osim simpatija prema Tillu, isto tako imaju iste prema Adesanyi, koji se prodajom prijenosa svoje posljednje dvije borbe potvrdio kao nova superzvijezda.

Whittakerov potez tako ne treba čuditi, no vjerojatno ne bi bilo loše niti zatražiti zamjensku borbu. Već mu se ponudio Kelvin Gastelum, koji je putem Twittera otkrio kako čeka poziv UFC-a. U tom slučaju bi Whittaker imao nešto "svježe", čime može parirati šampionskim ambicijama Tilla ili Vettorija.

Linker
19. travanj 2024 13:25