UFC

Rockhold otkrio tri najdraža trenutka u karijeri: ‘To su oni trenuci koji vas definiraju kao muškarca‘

Luke Rockhold i Chris We

 Steve Marcus/Getty images/Profimedia
Odnedavno umirovljena legenda ovog sporta jasno ističe tri borbe kao najvažnije u svojoj karijeri

Nešto više od dva tjedna prošla su od posljednjeg meča Lukea Rockholda. Bivši UFC-ov i Strikeforceov prvak povukao se u mirovinu nakon poraza od Paula Coste na UFC 278 eventu, a iza sebe ostavlja jako dobru karijeru.

Istina da je Rockhold vjerojatno mogao imati još veću karijeru, ali 16 pobjeda u 22 profesionalna nastupa, spomenute titule u Strikeforceu i UFC-u te pobjede nad borcima kao što su Michael Bisping, Chris Weidman, Lyoto Machida, Jacare Souza i Tim Kennedy svakako čine njegov rezime impresivnim.

Rockhold je u mirovinu otišao nakon trećeg poraza u nizu, ali u meču protiv Paula Coste pružio je srčan nastup kojim je pridobio pregršt novih fanova. Dokazao je Rockhold da njegova brada ipak nije ‘‘staklena‘‘ te da je itekako borben u teškim situacijama.

Nedugo nakon povlačenja u mirovinu, Rockhold je gostovao u MMA Houru kod Ariela Helwanija te se dotaknuo tri omiljena trenutka u svojoj bogatoj karijeri.

‘‘To su oni trenuci koji vas definiraju kao muškarca. Mislim da su to najveći trenuci, a tri se ističu. Za mene je to meč protiv ‘Jacarea‘ Souze. Ta borba učinila me muškarcem, zaokružila me u cjelinu. Tada sam poprimio relevantnost. Zatim slijedi meč protiv Weidmana. Ostvariti takvo nešto i dosegnuti te visine (osvojio je UFC-ovu titulu prvaka tada, op.a.), znate? I na kraju je taj povratak i ovakav meč protiv Coste, gdje sam dokazao sebi sve to. Pokazao sam si gdje trebam ići nakon što sam izgubio kompas te dopustio društvu i okolini da mi određuju što želim. Uspio sam se vratiti u realnost i shvatiti što ja zapravo želim. Morao sam izgubiti samog sebe da bi se mogao vratiti i pokazati ljudima pravu istinu. Tako ja gledam na sve to.‘‘, objasnio je Luke.

Meč protiv ‘‘Jacarea‘‘ odradio je u devetom mjesecu 2011. godine. Bio je to deveti Rockholdov meč u karijeri, a s nepunih 27 godina postao je Strikeforceovim prvakom srednje kategorije. Jednoglasnom odlukom nakon pet teških rundi slavio je protiv legendarnog Brazilca i to je bio prvi Rockholdov meč koji je izašao iz prve runde.

Weidmana je svladao krajem 2015. godine, tehničkim nokautom u četvrtoj rundi. Bio je to vjerojatno i vrhunac Rockholdove karijere jer tada je postao UFC-ovim prvakom srednje kategorije, a zatim je uslijedio nagli pad i četiri poraza u narednih pet nastupa.

Što se borbe protiv Coste tiče, Rockhold ju je odradio nakon više od tri godine izbivanja iz kaveza. Nosio se Luke sa svakakvim mentalnim problemima, tražio je samog sebe te se prepustio utjecaju okoline. Pokušavao je Rockhold živjeti prema nekim ustaljenim društvenim obrascima i htio se svidjeti svakome, ali to ga je dovelo do ispraznosti i anksioznosti. Imao je Rockhold i određenih problema na ljubavnom planu, a više o tome i razlozima duge pauze možete pročitati OVDJE.

Mnogi su počeli i sumnjati u njegove borilačke mogućnosti kao i u njegov borilački duh, naročito nakon dva teška poraza koja su mu nanijeli vrhunski borci poput Yoela Romera i Jana Blachowicza. Rockhold je protiv Coste utišao sve te kritike, a iako je bilo vidljivo da je on sada daleko od svojih najboljih dana, svejedno je uspio oduševiti protiv mlađeg i osjetno ‘‘gladnijeg‘‘ borca.

Linker
21. travanj 2024 20:08