UFC

Sjećate se kontroverznog sudca s UFC-a 305? Australska komisija izdala službenu izjavu zbog povećeg propusta

Tuivasa vs. Rozenstruik i Howie Booth

 TOTAL PRO SPORTS
Booth je inače do ovog incidenta bio cijenjeni borilački ekspert u australsko-pacifičkoj regiji

Kontroverzna sudačka odluka u teškaškom okršaju između Jairzinha Rozenstruika i Taija Tuivase rezultirala je uklanjanjem suca Howieja Bootha s UFC-a 305, gdje je prvotno trebao suditi i sunaslovnu borbu večeri.

Iako ova promjena nije bez presedana, uklanjanje službenog suca tijekom samog događaja ipak je rijetkost. Booth je bodovao pobjedu Tuivase s rezultatom 30-27, dok su druga dva suca dodijelila pobjedu Rozenstruiku s bodovima 30-27 i 29-28, čime je Surinamac osigurao podijeljenu odluku.

Iako se često dogodi da suci različito ocjenjuju runde u tijesnim borbama, što često dovodi do podijeljenih odluka, nije bilo sumnje da je Rozenstruik zaslužio pobjedu nakon tri runde. Kao rezultat toga, Booth je uklonjen s događaja, a sudac Ben Cartlidge preuzeo je ulogu trećeg suca u borbi između Stevea Ercega i Kaija Kare-Francea.

Nakon ove odluke, počasni Bob Kucera, predsjednik Komisije za borilačke sportove Zapadne Australije, izdao je izjavu za MMA Fighting u vezi s Boothovim uklanjanjem s UFC-a 305. "Kako bi se osigurao najbolji ishod za događaj i sport, Komisija za borilačke sportove Zapadne Australije (CSC) podržala je promjenu sudačkih zadataka tijekom UFC-a 305" rekao je Kucera.

"Odluka je donesena uz poštivanje propisanih postupaka, uključujući konzultacije s glavnim službenikom. Gospodin Booth i dalje ostaje registrirani službenik pri CSC-u."

Prema toj izjavi, Booth će i dalje biti kvalificiran za rad na budućim događajima u Zapadnoj Australiji, iako ostaje vidjeti hoće li se vratiti na neku buduću UFC priredbu kada se promocija ponovno vrati u ovu regiju.

Izvršni direktor UFC-a David Shaw komentirao je odluku o uklanjanju Bootha s događaja te je pohvalio taj potez, nakon što je stiglo više pritužbi na Boothovo bodovanje teškaškog meča.

"Dobro je imati kontrole i ravnoteže" rekao je Shaw na konferenciji za novinare nakon UFC-a 305. "Mislim da svi moraju biti držani na visokom standardu. Nije važno, ako ja ne radim svoj posao, ili ti ne radiš svoj posao, možda je dobro neko vrijeme sjediti na klupi, preispitati svoj rad, i pokušati shvatiti kako se vratiti na pravi put i sljedeći put odraditi bolji posao.

"Općenito gledano, mislim da je to razuman princip u životu. Ali nije na meni da kažem je li odluka komisije bila ispravna ili pogrešna."

Linker
12. rujan 2024 18:30