UFC

Stipe je od starta bio zatečen, a svojevrsni početak kraja dogodio se kad je doživio neugodno iznenađenje

Stipe Miočić i Francis Ngannou
 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA
Mnoge trenutno zanima - zašto je Miočić u revanšu bio neprepoznatljiv?

Otkako je revanš Stipe Miočića i Francisa Ngannoua bio najavljen, a možda čak i puno prije njega, u vezi te borbe postavljalo se jedno vrlo bitno pitanje. Zapravo, najbitnije i isto je na kraju postalo glavna premisa svih analiza kakve smo mogli pratiti posljednjih tjedana, a isto smo si zapravo većina nas postavljali i sami. Koliko je Francis Ngannou zapravo napredovao od prve borbe, one koju je ovaj dvojac odradio u siječnju 2018. godine?

Zapravo smo svi bili svjesni istoga što smo znali i prije te borbe, budući da je Ngannou do novog statusa izazivača došao na isti način, brzim nokautima, većinom protiv boraca čija "brada" nije u najboljem stanju. Jedino što je ovog puta to sve radio još brže. Je li mu se popravilo hrvanje? Može li odraditi borbu gdje će taktika i nadmudrivanje biti u prvom planu? Može li ovog puta pronaći udarac kojim će Stipu zaustaviti? Kako će se snaći ako završe u parteru? Ima li kondicije za više od jedne ili dvije runde? Sve su to bila potpitanja koja su se vezala na ono glavno.

Odgovor smo dobili vrlo brzo. Već sam početak borbe dao je naslutiti kako ovog puta Stipe protiv sebe ima itekako drugačijeg Ngannoua. Kamerunac je strpljivo čekao. Prvi ozbiljni udarac u borbi bacio je iza vremena kad je većinu ranijih borbi završavao. Već to je zateklo Stipu i od samog početka ga bacilo u probleme. Iako su vjerojatno radili i na toj soluciji, on kao da nije vjerovao u to, kao da mu se taktika zasnivala na izbjegavanju Francisovih napada kroz koje bi istog umorio, a onda krenuo u provođenje svoje ofenzivne taktike. Svi smo znali kako Stipi šanse rastu kako vrijeme bude prolazilo, a kondicija njegovog protivnika slabila. No, Ngannou ovog puta nije sam sebi dozvolio da se bespotrebno umara.

Odabir prvog pravog napada, a on se dogodilo nakon nešto više od minute, predstavio nam je jednog inteligentnog Ngannoua, borca koji zna osjetiti i odabrati trenutak. Stipu tim putem nije uzdrmao, ali ga je iznenadio i upozorio. Prvi napad njegovog protivnika je prošao i bio je to napad kakav nije predosjetio. Vidjelo se po Stipinom govoru tijela da se ne osjeća ugodno, da ispred sebe ima situaciju kojoj će se morati što prije prilagoditi kako god zna i umije.

Pokušao je to napraviti nedugo nakon tog spomenutog napada. Odlično je osjetio trenutak, uhvatio je lijevu nogu svog protivnika i krenuo ga rušiti. Ako se sjećate prve borbe, onda se sjećate i da je Stipe tada također rano ušao u prvo rušenje te da mu isto tim putem nije upalilo. Ovog puta drugačije je bilo to što je Ngannou odgovorio tako da je obranivši rušenje on odveo borbu u parter, došao do leđa i nanio nekoliko teških udaraca. Ustao se Stipe, ali je shvatio kako ovo nije šala. Dogodilo se neugodno iznenađenje i borbu je umalo izgubio tamo gdje je vjerovao da je njegova najveća šansa. Vjerojatno se pojavila svojevrsna panika, koju nam potvrđuje to što je do kraja runde viđeno većinom Stipino preživljavanje, uključujući još jednu impresivnu predstavu njegove brade, nakon primljenog high kicka. Bila je to jednako loša Stipina runda kao prva runda druge borbe protiv Cormiera. I tada je jedva izdržao do kraja iste, no uspio se vratiti i okrenuti tu borbu. Stigao se prilagoditi. Ali, ovog puta za to nije dobio vremena.

Između rundi vidjeli smo trenera Marcusa Marinellija kako Stipi govori da treba biti brži i precizniji, ali u očima dojučerašnjeg UFC-ovog prvaka se vidjelo da nešto nije u redu. Sve što se dogodilo u prvoj rundi kao da je poljuljalo povjerenje u sve ono što se tijekom kampa u Strong Styleu radilo. Uz nezaobilaznu činjenicu itekako svjesnog stanja koliko dobro njegov protivnik može udariti te da bi samo jedan pravi udarac mogao odlučiti.

To se nažalost dogodilo nakon tek nešto više od pola minute druge dionice. Ponovno se Stipe neugodno osjećao u situaciji gdje se sa svojim protivnikom pogledava s distance te gdje se igraju mačke i miša, čekajući koji će prvi konkretnije napasti. Nekoliko napada Stipe je obranio ili izbjegao, ali onda je čisto prošao lijevi direkt koji je otvorio završnicu borbe. Pokušao je Stipe svojim ratničkim duhom, teško uzdrman je pogodio sjajan udarac, no danas nije bio njegov dan. Ngannou je junački primio itekako ozbiljan udarac, a onda novom serijom završio posao.

Da, Francis Ngannou je itekako napredovao. I to ne samo po pitanju hrvanja. Donio je Miočiću borbu kakvu ovaj nije očekivao. Ovog puta iza sebe je imao tim koji nije samo vjerovao u njegovu snagu i moć nokauta. Sada iza sebe ima tim koji može taktički pripremiti borbu, prilagoditi ga protivniku i dovesti do toga da od samog starta nema prednost samo u toj već naveliko opjevanoj snazi, nego i na onom dijelu borilišta gdje igra psiha. Kamerunac je bio smiren i uvjeren u svoj plan. Miočić je vjeru u svoj jako brzo izgubio. I to je razlog ne samo poraza, nego toga što je Stipe jednostavno izgledao neprepoznatljivo i to je ono što će ga vjerojatno najviše boljeti. Jer ovo nije borba gdje možemo reći kako je Ngannou bolje iskoristio svoje prilike. Ngannou je jedini borac koji je prilike u ovoj borbi imao. Ako naravno ne računamo ono rušenje koje je na kraju ispalo možda i ključan trenutak, onaj gdje je Miočić došao do pretpostavke kako ovog puta nećemo gledati borbu poput one na UFC 220.

Pred Stipom Miočićem je prvo odluka o tome kad se misli vratiti te misli li odmah tražiti revanš. Znajući njega, u to uopće ne moramo sumnjati, on neće dozvoliti da njegova šampionska priča završi na ovaj način. Gledajući na sve što je do sada postigao, UFC mu je dužan pružiti priliku da se vrati na tron.

Ako do treće borbe dođe, ponovno ćemo imati slično pitanje onom koje nas je pratilo prije ove, samo što ćemo ovog puta u njemu kao objekt imati Stipu Miočića. Može li sad on napraviti potrebne prilagodbe i promjene? Ono što sigurno znamo je da ovako zatečen i iznenađen neće biti. Na kraju, je li si to smio dozvoliti već ovog puta? Mislim kako ipak ne smijemo suditi na taj način. Jednostavno moramo reći kako su Francis Ngannou i njegov tim ovog puta napravili sve što je bilo potrebno za završiti na tronu, napravili su ono što je preko nekoliko puta ranije napravio čovjek kojeg su s tog trona skinuli. I zbog toga UFC ima novog prvaka teške kategorije.

Linker
14. travanj 2024 11:36