UFC

Stipe Miočić ovo je postigao tek drugi u povijesti i prvi nakon 15 godina

Stipe Miočić
Osim što je pobjedom protiv Daniela Cormiera vratio titulu UFC prvaka u svoje vlasništvo, Stipe Miocic može se pohvaliti rušenjem jedne izuzetno neugodne tradicije za prvake koji su nakon gubitka titule dobili instant revanš, odnosno priliku odmah vratiti titulu. Tek je drugi kojem je to uspjelo i prvi nakon punih 15 godina, odnosno uspjeha velikog Randyja Couturea.

Vrlo hrabar bio je Stipe Miočić kad je tražio instantni revanš protiv Daniela Cormiera. Osim što mu neke stvari u startu nisu išle u prilog, tu je bila i vrlo neugodna tradicija. Naime, devet prvaka do tada je dobilo takvu priliku i samo jedan je uspio vratiti pojas. Da stvar bude gora, posljednjih sedam to nije uspjelo. No, vjera u sebe i u činjenicu da prvu borbu nije izgubio jer je Cormier bio bolji nego zbog svog trenutka nepažnje su doveli do toga da je prekinut i taj gadan niz.

Prvi borac koji je dobio instantni revanš bio je Carlos Newton, kojeg je 2001. godine detronizirao Matt Hughes. Ovdje ćemo ignorirati činjenicu da je između njihove dvije borbe odradio jedan nastup u Prideu, budući da onda nije bilo ekskluzivnih ugovora s UFC-om. On kao prvi nije uspio, ali zato je uspio drugi. Riječ je o 2004. godini i Randyju Coutureu koji je vratio titulu prvaka poluteške kategorije odmah nakon što mu ju je Vitor Belfort oduzeo. Onda je krenula izuzetno negativna serija za prvake.

2006. godine Andrei Arlovski nije se uspio osvetiti Timu Sylviji, kao niti B.J. Penn četiri godine kasnije Frankieju Edgaru. Edgar isto tako nije imao sreće u pokušaju vraćanja pojasa nakon što je isti izgubio od Bensona Hendersona. Uslijedili su Anderson Silva i Chris Weidman krajem 2013. godine, da bi onda uslijedila kratka pauza od instant revanša. Nije da se nije pokušalo, no već ugovoreni revanši Renana Baraoa i TJ Dillashawa, Caina Velasqueza i Fabricia Werduma te Weidmana i Lukea Rockholda bili su propali, odnosno otkazani zbog ozljeda.

Idući instant revanš dogodio se u prosincu 2017. godine kad je Max Holloway drugi put savladao Josea Alda, nakon toga je u travnju prošle godine Rose Namajunas obranila titulu u revanšu protiv Joanne Jedrzejczyk, a četiri mjeseca kasnije Max Holloway je to napravio protiv Josea Alda. Idući instant revanš čekao se godinu dana i to je upravo ovaj u kojem je Stipe Miočić savladao Daniela Cormiera i prekinuo ovaj negativan niz prvaka koji su odmah dobili priliku vratiti titulu u svoje vlasništvo.

Linker
18. travanj 2024 23:26