UFC

Što danas čeka Uroša Medića? Myktybek Orolbai borac je koji će u budućnosti konkurirati za vrh velter kategorije

Uroš Medić (lijevo) i Myktybek Orolbai (desno)

 Screenshot (youtube, Ufc)
25-godišnji Kirgistanac danas će debitirati u UFC-u, a protivnik će mu biti odlični srpski velteraš

Srpski borac Uroš Medić (9-1-0, 3-1 UFC) večeras će odraditi svoj 11. profesionalni MMA nastup i peti pod okriljem UFC-a. 30-godišnji Uroš otvorit će ‘‘main card‘‘ UFC Fight Night 232 eventa, a u nastavku članka saznajte tko ga čeka na suprotnoj strani kaveza.

Jonny Parsons (9-3-0) prvotno je trebao biti Medićev protivnik na ovom eventu. Borac ‘‘scorea‘‘ 9-3-0 i sa samo jednim UFC nastupom iza sebe, vjerojatno bi imao ulogu autsajdera i Medić bi imao dobru priliku za doći do nove pobjede. Međutim, Parsons je početkom tjedna obavijestio UFC kako neće moći nastupiti na ovotjednom eventu i ‘‘matchmakeri‘‘ bacili su se u hitnu potragu za zamjenom.

Uskakanje na ‘‘short notice‘‘ uvijek je nezgodna situacija za sve borce. Meč prihvaćate bez prolaska trening kampa i bez kompletnih priprema za ono što vas čeka. Prihvaćanje ‘‘short notice‘‘ meča samo nekoliko dana uoči eventa zbilja je hrabar potez, ali Mediću posao nije olakšan u ovom slučaju.

Myktybek Orolbai Uulu borac je koji je pristao uskočiti kao zamjena za Jonnyja Parsonsa. 25-godišnji Orolbai trenutno nije naročito poznato ime na svjetskoj MMA sceni, ali Kirgistanac je više nego ozbiljan borac.

11 pobjeda, jedan poraz i jedan remi njegov je dosadašnji rezime, a slobodno možemo reći kako je Orolbai zapravo neporažen borac. Kirgistanac je jedini poraz upisao krajem 2020. godine pod okriljem ruske ACA organizacije. Orolbai se na ACA Young Eagles 15 eventu borio protiv neporaženog Čečena Khalida Satueva (8-0 uoči meča, danas je na 13-0). Jako zanimljiv meč pružila su obojica, a jednoglasnom odlukom sudaca slavio je Satuev.

Čak se i na licu samog Satueva jasno očitovalo iznenađenje sudačkom odlukom, a zavirite li na YouTube i prevedete li većinu komentara koji su ostavljeni na snimci tog meča, uočit ćete kako vlada opće mišljenje da se radi o krađi. Svi već znaju da je jako teško poraziti ruske borce na eventima ACA organizacije, posebice ako pobjednika odlučuju sudačke kartice. S time se upoznao i Medićev današnji protivnik, ali nije klonuo duhom nakon tog poraza.

Nastavio je Orolbai nizati pobjedu za pobjedom, a sredinom prošle godine dobio je priliku nastupiti pod okriljem američke LFA organizacije. Jalin Fuller (6-1-0 uoči meča) dočekao je Orolbaija u organizaciji. Američki borac ogroman je velteraš. Radi se o 188 centimetara visokom tipu, a njegov ‘‘reach‘‘ seže do nevjerojatnih 204 cm. Fullera odlikuje fizički impozantna građa, ali sve to nije bilo dovoljno za poraziti Orolbaija.

Kirgistanac je odradio nastup u stilu Colbyja Covingtona. Bacio bi Orolbai nekoliko udaraca, uglavnom širokih krošea, čisto kako bi skratio distancu. Onda kada bi skratio distancu, pritisnuo bi Fullera uz ogradu kaveza i krenuo bi po rušenje. Strašan pritisak vršio je Orolbai od prve do posljednje sekunde. Fuller bi se s vremena na vrijeme uspijevao vratiti na noge, ali Orolbai je konstatno bio ‘‘priljepljen‘‘ za Fullera i brzo bi vraćao borbu u parter.

Dobru kontrolu iz gornje pozicije prezentirao je Orolbai, a njegova tendencija uvijek je prolazak protivničkog garda i dolazak u bočnu kontrolu (‘side control‘) ili u ‘‘full mount‘‘ ako postoji mogućnost. Iako osjetno fizički sitniji od Fullera, Orolbai je dominirao kroz svih 15 minuta, upisao je više od deset rušenja u tom meču i zasluženo je slavio.

Orolbai više od godinu dana nije nastupao nakon toga, a trebali smo ga gledati u šestom mjesecu ove godine na priredbu koju si Titan FC i SBC zajednički organizirali. Orolbai na kraju nije nastupio, a protivnik mu je trebao biti Stefan Zvijer.

Tek u osmom mjesecu ove godine, Orolbai se vratio u kavez i uparen je s Brazilcem Glauciom Eliziariom (10-7-0 uoči meča). Eliziario je u najavi meča isticao kako je Orolbai ‘‘dosadan i neatraktivan‘‘ borac, a time je naveo Orolbaija da forsira borbu u stojci. Kirgistanac je mogao svojim hrvanjem nametnuti dominaciju od prve sekunde, ali Orolbai je odlučio demonstrirati svoje vještine u stojci, čisto kako bi dokazao da je kompletan borac.

Miran, staložen i taktički savršen bio je Orolbai u tom meču, a početkom druge runde uzdrmao je Brazilca, zatim ga je srušio i posao je dovršio ‘‘GNP-om‘‘. Vrhunska izvedba kojom je Orolbai dokazao da nema problema voditi borbu na nogama.

Posljednji nastup Orolbai je odradio krajem desetog mjeseca ove godine, točnije, prije tri tjedna. Hayward Charles (18-14-0) bio je njegov protivnik, ali LFA-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ debelo su promašili s ovim uparivanjem. Hayward Charles jedan je vrlo ‘‘čudnovat‘‘ i nekonvencionalan borac. 16 od ukupno 18 svojih pobjeda upisao je ‘‘submissionom‘‘ i parter je njegov glavni forte. Problem leži u tome što Hayward Charles nema hrvanje kojim bi ugrozio Orolbaija, a u stojci djeluje poput nešto ozbiljnijeg rekreativca. Imao je Charles jedan zanimljiv pokušaj napada na Orolbaijevu nogu, ali Kirgistanac je ostao smiren i bez većih problema izvukao se iz pokušaja ‘‘submissiona‘‘.

Dodatno se Orolbai uozbiljio nakon toga, počeo je nanositi sve veću štetu, a početkom druge runde okončao je posao. Medićev današnji protivnik desnim aperkatom pogodio je Charlesa i brutalno je nokautirao američkog borca. Mnogi su opazili i Charlesov zub koji mu je Orolbai izbio svojim aperkatom. Uistinu spektakularan nokaut priuštio je Orolbai i sigurno prepun samopouzdanja dolazi na meč protiv Medića.

Kirgistanac je potkovan u svim segmentima i gotovo da ne pokazuje slabe strane

Sudeći po onome što je dosad prikazivao, Myktybek Orolbai kompletan je borac. Prije svega, hrvački je fantastičan. Njegovi pokušaji rušenja jako su eksplozivni, kontrola iz gornje pozicije jedna je od njegovih jačih strana, a jako učinkovit je u prolasku protivničkog garda i u pronalascima dominantnih pozicija. Svoje vještine dodatno brusi trenirajući u Team Alpha Maleu, pod paskom Urijaha Fabera.

Orolbai je kondicijski također besprijekoran i bez problema može hrvati i vršiti pritisak svih 15 minuta. Mečevi u visokom tempu nisu mu stran pojam, ali kada je potrebno, Orolbai se zna lijepo tempirati i ekonomično trošiti energiju.

Kako je njegova karijera odmicala, Kirgistanac je očito ispolirao i svoje vještine u stojci. Pogledate li snimku onog meča koji je službeno izgubio, uočit ćete kako je još tada bio opasan u stojci, ali ne toliko kao danas. Desni kroše djeluje kao njegovo najjače oružje, ali s vremenom je Orolbai obogatio svoj arsenal preciznim direktima i opasnim aperkatima. Ono u čemu je pokazivao određene nedostatke jest defanzivni dio kod borbe na nogama.

Eskivaže mu zasad nisu jača strana i borac poput Khalida Satueva često je pronalazio metu kombinacijom ‘‘1-2‘‘ (prednji-stražnji direkt). Posebno uspješan bio je Satuev sa stražnjim direktom gdje bi njegova desnica nerijetko prolazila preko lijeve ruke Orolbaija i pronalazila metu.

Orolbaiju u prilog ide granitna brada. Dojam je kako bez problema podnosi snažne udarce. Čak i u meču protiv spomenutog Haywarda Charlesa, Orolbai je na trenutak ostao neoprezan i pogođen je laktom iz okreta. Nije Kirgistanac niti trepnuo na taj udarac i nastavio je kao da se ništa nije niti dogodilo.

Naravno, u meču protiv Uroša Medića, Orolbai će morati biti oprezniji u obrambenim segmentima, jer Medić je izrazito opasan udarač. Uspije li Medić redovno pronalaziti metu svojim kombinacijama, Orolbai bi mogao iskusiti prvi poraz nokautom u karijeri. Ipak, Mediću neće biti nimalo lako i UFC ga je upario sa strašno opasnim borcem.

Medić se našao u jako nezahvalnoj situaciji

Otkazivanjem Jonnyja Parsonsa, Medić se našao u jako nezahvalnoj poziciji. Prije svega, Uroš se pripremao za borca poput Parsonsa, a sada je dobio osjetno drukčiji tip protivnika, ali i osjetno kvalitetnijeg suparnika. Naravno, odbijanje meča ne dolazi u obzir i Medić bi si samo napravio štetu takvim potezom.

Ono što Mediću također ne ide u prilog jest činjenica da Myktybek Orolbai trenutno nije zvučno ime. U očima javnosti to je borac koji uskače na ‘‘short notice‘‘ nekoliko dana prije samog eventa i debitira pod okriljem UFC-a. Izgubi li Medić od takvog borca, samo će se dodatno udaljiti od ulaska u top 15.

Međutim, ako Medić uistinu izgubi od Orolbaija, taj poraz s vremenom će postati osjetno blaži. Myktybek Orolbai bez dileme posjeduje kvalitetu za ulazak u top 15 i za jako visoke domete u velter kategoriji. Nekoliko mečeva trebat će Orolbai da dokaže svoju kvalitetu, ali nadamo se da će UFC karijeru ipak započeti porazom.

Porazi li Medić ovakvog borca, više nitko ne bi trebao osporavati kvalitete srpskog borca. Myktybek Orolbai strašan je borac, ali vjerujemo da ‘‘Doktor‘‘ Medić može pronaći način za još jednu uspješnu ‘‘operaciju‘‘.

Linker
04. svibanj 2024 03:09