UFC

Što nas čeka na večerašnjem UFC eventu? Hill i Dern predvode ‘card‘, ali drugi borci ukrast će ‘show‘

May 19, 2023, LAS VEGAS, LAS VEGAS, NV, United States: LAS VEGAS, NV - May 19: (L-R) Mackenzie Dern and Angela Hill face-off following the official weigh-in at the Sante Fe Station Hotel & Casino for UFC Vegas 73 - Dern vs Hill - weigh-ins on May 19, 2023 in LAS VEGAS, United States.,Image: 777444678, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia

 LOUIS GRASSE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Louis Grasse/zuma Press/profimedia
Jako dobar event očekuje nas u režiji najjače MMA organizacije

Pogledate li što nas večeras čeka u UFC-u, na prvi pogled vas event definitivno neće privući. ‘‘UFC Fight Night: Dern vs. Hill‘‘ naziv je ovog eventa (UFC Fight Night 223 također je naziv eventa), a kada borkinje slamka kategorije predvode event, mnogi na prvu zaključe da nas čeka jedan podosta loš ‘‘fight card‘‘. Vjerujte da to ovaj puta neće biti slučaj.

Mackenzie Dern i Angela Hill ponudit će obračun stilova

Prije svega, dotaknut ćemo se i te glavne borbe večeri. Mackenzie Dern i Angela Hill promovirane su u glavnu borbu večeri nakon što je otkazan dvoboj između Raquel Pennington i Irene Aldane. Aldana je premještena na UFC 289 event zakazan za 10. lipnja (šesti mjesec) i zamijenit će Juliannu Pennu u borbi za titulu prvakinje u bantam kategoriji. Protivnica će joj biti Amanda Nunes. UFC je nakon toga trebao novi ‘‘main event‘‘, a ostali su pri tome da djevojke predvode program.

Mackenzie Dern i Angela Hill rangirane su borkinje unutar UFC-ove slamka kategorije. Dern (12-3-0, 7-3 UFC) zauzima osmo mjesto u poretku izazivačica, dok je veteranka Hill (15-12-0, 10-12 UFC) na 14. mjestu u poretku. 38-godišnja Hill gotovo sve svoje profesionalne mečeve odradila je u UFC-u, ali 2016. godine nastupala je u Invicti gdje je osvojila pojas prvakinje i jednom ga je uspješno obranila.

Radi se o borkinji koja preferira borbu u stojci, nerijetko pruža uzbudljive mečeve i kavez je dijelila s velikom većinom vrhunskih borkinja slamka kategorije. Hill je ipak uglavnom gubila u mečevima protiv elitnih borkinja i zato nikada nije napravila taj iskorak ka samom vrhu. Neke mečeve kao one protiv Claudie Gadelhe, Amande Lemos i Michelle Waterson gubila je tijesnim, podijeljenim sudačkim odlukama, ali porazi su ono što se piše i pamti.

Hill u meč protiv Mackenzie Dern ulazi s dvije pobjede u nizu i ovo je jako bitan meč za nju. Porazi li Dern, Angela će uskočiti u top 10 i vjerojatno će doći u poziciju da se ponovno bori s nekom od borkinja iz samog vrha. To bi joj mogla biti i posljednja prilika da dogura do napada na titulu, pa stoga očekujte vrlo motiviranu Angelu Hill u večerašnjem nastupu.

Njena protivnica Mackenzie Dern stilski je čista suprotnost Angeli Hill. 30-godišnja Dern u MMA-u je od 2016. godine i Hill je osjetno iskusnija MMA borkinja. Međutim, Mackenzie Dern u MMA je prešla sa statusom jedne od najboljih ‘‘grapplerki‘‘ u povijesti. Ova američko-brazilska borkinja kći je renomiranog grapplera Wellingtona ‘‘Megatona‘‘ Diasa, a u riznici svojih ‘‘grappling‘‘ postignuća, Dern se može pohvaliti zlatom s gotovo svih najvećih turnira. 2015. godine na ADCC Svjetskom prvenstvu osvojila je zlato u kategoriji do 60 kilograma. 2015. godine Dern je na SP-u uspjela poraziti čak i Gabi Garciju, a meč se održao u apsolutnoj kategoriji. Gabi Garcia preko 30 kilograma teža je od Mackenzie Dern.

Dern u meč ulazi nakon poraza od Yan Xiaonan u desetom mjesecu prošle godine, a u posljednja tri meča, Dern je upisala dva poraza. Porazila je samo Teciju Torres i večeras joj je pobjeda imperativ ako planira zadržati svoje ambicije za napad na vrh. Dern je tijekom ‘‘fight weeka‘‘ istaknula kako su ju pripremama mučile brojne distrakcije. Trenutno prolazi kroz brakorazvodnu parnicu, a jedan dio trening kampa bila je i bez glavnog trenera Jasona Parilla koji se posvetio treniranju Lukea Rockholda za meč na BKFC-ovom eventu. Neće biti lako za Mackenzie, ali alate za pobjedu ima.

Hill će nastojati da se borba zadrži isključivo na nogama, ali odvede li ju Dern u parter, bit će to jako opasna situacija za Hill i Dern će brzo krenuti u lov na ‘‘submission‘‘. Zanimljiv sukob stilova čeka nas u ovom meču.

Sunaslovna borba večeri također nudi okršaj stilova

Sukob stilova čeka nas i u sunaslovnoj borbi večeri. Nekoć vrlo perspektivni Edmen Shahbazyan (12-3-0, 5-3 UFC) borit će se protiv Anthonyja Hernandeza (10-2-0, 4-2 UFC). Shahbazyan je u UFC-u debitirao 2018. godine kao 21-godišnjak i brzo je došao do četiri pobjede. Edmen je nevjerojatno opasan u prvoj rundi i nerijetko upisuje spektakularne nokaute u početnim fazama borbe.

Nakon uvodne četiri pobjede u UFC-u, Shahbazyan je prizemljen od strane Dereka Brunsona, a zatim i od Jacka Hermanssona i Nassourdinea Imavova. Ispostavilo se da Edmen zasad ne posjeduje kvalitetu za nositi se top 10 borcima, a samopouzdanje je vratio nokautiravši Dalchu Lungiambulu krajem prošle godine. Večeras ga čeka jako težak test.

Anthony Hernandez 29-godišnji je američki borac koji iza sebe ima 10 pobjeda i dva poraza. Četiri pobjede upisao je u UFC-u, kao i oba poraza. Najimpresivniju pobjedu Hernandez je ostvario u drugom mjesecu 2021. godine. UFC ga je tada upario s tada neporaženim Rodolfom Vieirom, a Vieira je nekoć bio ponajbolji ‘‘grappler‘‘ na svijetu. Očekivala se Vieirina pobjeda ‘‘submissionom‘‘, ali Hernandez je izdržao početni nalet, izmorio je Brazilca, a u drugoj rundi završio ga je ‘‘submissionom‘‘. Vjerojatno nitko osim Hernandeza nije vjerovao da može Vieiru završiti ‘‘submissionom‘‘, ali borac nadimka ‘‘Fluffy‘‘ učinio je ‘‘nemoguće‘‘.

Hernandez je nakon toga porazio Josha Fremda i Marca-Andrea Barriaulta, pa trenutno uživa niz od tri uzastopne pobjede. Hernandez je odličan ‘‘grappler‘‘, kondicijski je sjajno pripremljen i kroz svih 15 minuta može vršiti pritisak pokušajima rušenja i kontrolom u parteru.

Stojka mu je nešto slabija strana, a podosta teško nosi se s udarcima u tijelo. Markus Perez uzdrmao ga je ‘‘middle kickom‘‘ prije nego ga je prisilio na predaju ‘‘Anakonda gušenjem‘‘, a Kevin Holland nokautirao ga je tako što ga je pogodio koljenom u tijelo. Edmen Shahbazyan jako je kvalitetan s udarcima u tijelo i Hernandez će morati što prije odvesti borbu u parter.

Joaquin Buckley spušta se u velter kategoriju, a možemo očekivati pravi vatromet!

Nakon dva sukoba stilova koje smo vam spomenuli, preći ćemo na obračun dvojice boraca koji gaje isti stil borbe. Andre Fialho (16-6-0, 2-3 UFC) dočekat će Joaquina Buckleyja (15-6-0, 5-3 UFC) u velter kategoriji. Buckley je sve dosadašnje UFC nastupe odradio u srednjoj kategoriji, ali tvrdi kako se ‘‘umorio od poraza nokautom‘‘ i odlučio se spustiti u kategoriju koja mu zapravo puno više pristaje s obzirom na konstituciju.

Buckley i Fialho borci su koji uživaju u borbi na nogama. Stojka je obojici najjača strana, a zajedno su upisali 24 pobjede nokautom. Fialho je 13 puta nokautirao svoje protivnike, dok je Buckley 11 puta pošlo za rukom nokautirati suparnika.

Niti jedan od ove dvojice ne ustručava se upustiti u otvorenu razmjenu i računajte da će ovaj meč ponuditi ili spektakularni nokaut ili pravi vatromet. Možda nam ponudi i oboje, a svakako se radi o ponajboljem meču na ovom eventu.

Buckley se u velter spustio nakon dva poraza u nizu (Curtis, Imavov), a dva poraza zaredom upisao je i Fialho (Matthews, Salikhov). Obojica su poznati kao borci koji jako često nastupaju, pa je tako Fialho prošle kalendarske godine odradio pet UFC nastupa, dok je Buckley četiri puta kročio u kavez.

Pobjeda je imperativ obojici i bit će uistinu zanimljivo vidjeti tko će izaći kao pobjednik iz ovog sjajnog meča.

Dva veterana mogla bi ponuditi najbolju borbu večeri

Osim Buckleyja i Fialhaa, ‘‘show‘‘ bi mogli ukrasti Michael Johnson (21-18-0, 13-14 UFC) i Carlos Diego Ferreira (17-5-0, 8-5 UFC). Radi se o dvojici veterana lake kategorije, a obojica su nekoć bili unutar top 10. Ferreira je u jednom trenutku bio osmi u poretku izazivača, a Michael Johnson je 2015. godine bio čak na šestom mjestu u poretku izazivača.

Carlos Diego Ferreira nije nastupao od kraja 2021. godine, a tada je tehničkim nokautom izgubio od Mateusza Gamrota. Mučio se 38-godišnji Brazilac s ozljedama, čak je razmišljao o povlačenju iz sporta, ali ipak je nastavio karijeru i planira započeti novi pohod ka vrhu kategorije.

Trenutno je Ferreira u nizu od tri uzastopna poraza, ali na svom vrhuncu pobjeđivao je borce kao što su Anthony Pettis, Mairbek Taisumov, Rustam Khabilov i Oliver Aubin-Mercier. Ferreira je fantastičan ‘‘grappler‘‘, ali u stojci je također jako opasan. Nevjerojatan presing nekoć je Ferreira vršio na svoje protivnike, a u stojci jako dobro barata nekim osnovnim kombinacijama.

Kombinacija ‘‘1-2‘‘ (prednji-zadnji) direkt jedno je od njegovih glavnih oružja, ali Brazilac munjevito baca i ‘‘high kickove‘‘. Dosadni mečevi uglavnom su mu nepoznanica, a večeras ima sjajnog ‘‘partnera za ples‘‘.

Michael Johnson također je borac za kojeg možemo reći da više nije na svom vrhuncu, ali dok je bio, porazio je borce poput Tonyja Fergusona, Dustina Poiriera, Edsona Barboze itd. Kasnije doživio nagli pad, ali u posljednja tri nastupa upisao je dvije pobjede. Johnson je vjerojatno zaslužio biti na tri pobjede u nizu, ali meč protiv Jamieja Mullarkeyja ipak je tijesno i po mnogima nezasluženo izgubio.

36-godišnji ‘‘Menace‘‘ uvijek je spreman pružiti atraktivan i kvalitetan meč, a nadamo se da je i Carlos Diego Ferreira uistinu sanirao svoje ozljede te da dolazi spreman potući se. Nemojte se iznenaditi ako ova borba bude ‘‘poslastica‘‘ večeri.

‘‘Prelimsi‘‘ su također zanimljivi

Od ostalih mečeva svakako vrijedi istaknuti dvoboj VIacheslava Borscheva i Maheshatea. Meč između ruskog i kineskog borca trebao bi ponuditi obračun u stojci. Niti jedan od njih ne preferira hrvanje, a Borschev je u MMA došao iz kickboksa. Ipak, postoje određene situacije gdje se u ovakvim mečevima jedan od boraca odluči na iznenađenje i hrvački se pripremi. Nekako su veće šanse da to bude Borschev koji trenira u Team Alpha Maleu, ali mi ćemo se ipak nadati ratu u stojci.

Poznata imena poput Karoline Kowalkiewicz (vs. Vanessa Demopolous), Ilira Latifija (Rodrigo Nasciemnto), Chasea Hoopera (vs. Nick Fiore) itd. također su dio ove priredbe, ali najavu ćemo privesti kraju.

Gdje i kada možete pogledati event?

Event starta ubrzo, točnije od 22:00h započinju ‘‘prelimsi‘‘, a ‘‘main card‘‘ na rasporedu je od 1:00h ujutro. Prijenos možete pogledati putem UFC Fight Passa.

Kompletan popis borbi pogledajte ispod ovog teksta, a vjerujemo da ćete uživati u ovom vrlo kvalitetnom ‘‘fight cardu‘‘.

Linker
26. travanj 2024 06:16