UFC

Strickland i Don Frye o plaćama u UFC-u: ‘Gubitnici su zarađivali 500 dolara, nemojte se baviti ovim sportom‘

Don Frye (lijevo) i Sean Strickland (desno)

 Screenshot (youtube, Ufc Fight Pass)
UFC-ov prvak srednje kategorije otvoreno je kritizirao plaće u UFC-u

Plaće UFC-ovih boraca nerijetko su tema koja izaziva podijeljena mišljenja javnosti. Dojam je kako većina teži mišljenju da su borci potplaćeni, ali nerijetko se nađu oni koji ističu da UFC plaća najbolje od svih MMA organizacija i da bi kritičari trebali prebaciti fokus na te ostale MMA organizacije.

Gostujući u emisiji na UFC-ovom Fight Passu, Sean Strickland je zajedno s Donom Fryeom započeo temu u plaćama boraca i isplativosti bavljenja MMA-om. Tema je započela tako što je Strickland uputio pitanje legendarnom Fryeu.

‘‘Moram ovo znati, jednostavno moram znati. Koliko si zaradio u UFC-u? Svi to želimo znati. Ja sam slušao o nekim brojkama koje su zarađivali borci iz tvoje ere, a doslovno mi se plače kad čujem koliko su zarađivali.‘‘, započeo je Sean, a zatim je voditelj T.J. DeSantis istaknuo kako je glavna nagrada na prvom UFC-ovom eventu (turniru) iznosila 50 tisuča dolara. Stricklanda je zanimalo koliko su zaradili oni koji nisu osvojili taj turnir.

‘‘500 dolara bilo je zagarantirano za ostale borce.‘‘, otkrio je Frye i time je šokirao Stricklanda.

‘‘500 dolara! Hej, želite li biti UFC borci? Ni sada nije puno drukčije. Jedan tip mi je prišao i rekao mi je kako njegov 17-godišnji sin trenira MMA. Pitao me za savjet kako da postane UFC-ovim borcem. Moj savjet je bio: ‘Nemojte to raditi‘. Njemu nije bilo jasno kako to mislim, a ja sam mu objasnio. Objasnit ću i svima ostalima koji imaju djecu koja žele postati borci u UFC-u. Pobjednik na Contender Seriesu zaradi pet tisuća dolara za nastup i pet tisuća dolara za pobjedu. Ako izgubite, zaradite samo pet tisuća dolara i ne dobivate ugovor s UFC-om. Cijeli dotadašnji život mogli ste provesti gradeći se u nečem drugom, a odlučili ste boriti se. Ali čak i da dođete u UFC, dobijete 10 tisuća dolara za nastup i 10 tisuća dolara u slučaju pobjede. Cijeli život ste posvetili tome, napokon dobivate onu plavu kvačicu na društvenim mrežama i UFC-ov logo. Dogodi vam se situacija da upišete dvije pobjede i dva poraza, a vaše borbe možda su bile dosadne. UFC vas otpusti i što dalje? Zaradili ste ukupno 60 tisuća dolara u vašoj karijeri, a više nemate opcije jer ne možete biti borac na pola radnog vremena. Morate se u potpunosti posvetiti. Zatim dođete u situaciju gdje imate 24 godine i gledate se u ogledalo: ‘Proveo sam cijeli život radeći jednu jedinu stvar, a zaradio sam 24 tisuće dolara ili 60 tisuća dolara‘. I što vam preostane? Počnete voditi cardio kickboks treninge.

To je sramota ove kompletne industrije. Ja volim UFC, nemojte me krivo shvatiti. Dobro zarađujem u UFC-u i nisam siromašan. Ali oni vam stave svoj veliki logo i vi prodajete svoju dušu za njih. Koliko ljudi ne bude siromašno nakon što završe karijeru u ovom sportu? Ovdje ne pričam o tipovima iz NFL-a koji su zaradili milijune dolara, a onda sve prokockali i potrošili na drogu i prostitutke. Ovdje pričamo o zarađenih 60 tisuća dolara.‘‘, zaključio je Sean, a njegov osvrt možete pogledati u videu ispod ovog teksta (od 32:15).

Linker
27. travanj 2024 10:39