UFC

Sve što trebate znati o idućoj UFC priredbi: ‘Crna zvijer‘ i ‘Dobro dijete‘ za privremeni pojas

 UFC
Neočekivanim slijedom događaja, UFC 265 priredbu predvodi borba za ‘interim‘ titulu teške kategorije

Nije prošlo dugo vremena nakon što je Francis Ngannou postao UFC prvak teške kategorije pobjedom nad Stipom Miočićem, a ostvario ju je krajem ožujka, prije nego se krenulo pričati o njegovoj idućoj borbi. Zapravo, gotovo cijelo proljeće bili smo uvjereni da će UFC 265 priredbu, prvog vikenda u kolovozu, predvoditi prva Kamerunčeva obrana titule prvaka te da će mu protivnik biti Derrick Lewis. I onda, samo odjednom, krajem lipnja saznali smo da UFC ima drugačije planove. Ngannou se tog dana neće boriti nego će UFC dobiti privremenog prvaka teške kategorije.

Privremena titula u teškoj kategoriji nije rijetkost. Takvih prvaka za sada je bilo pet. Neki od njih bili su već prije ili kasnije postali pravi (Arlovski, Mir, Werdum), a neki su ostali samo na toj tituli (Nogueira, Carwin). No, privremena titula uvijek se uvodila kad je prvak iz nekog razloga predugo bio odsutan. Ovog puta se uvodi u trenucima dok prvak govori kako je spreman boriti se već početkom jeseni. No, UFC je očito odlučio kako će ovu priredbu predvoditi borba za titulu teške kategorije.

Čovjek s jednim (ali izuzetno opasnim) oružjem protiv čovjeka koji ima sve osim tog oružja


Ovaj podnaslov jako dobro opisuje ono što u današnjem MMA-u predstavljaju Derrick Lewis i Ciryl Gane. Derrick Lewis rekorder je po broju UFC pobjeda nokautom. Zapravo, dijeli taj rekord s Vitorom Belfortom, no do kraja UFC karijere, osim ako ne dođe do nepredviđenih okolnosti, trebao bi vrh preuzeti sam. U vezi Lewisa treba uvijek uzeti u obzir jedan osobno izračunati podatak. Omjer značajnih udaraca i završetaka borbi. Lewisov omjer iznosi 43.25, odnosno svaki svoj 43. značajan udarac, "Black Beast" nekoga od protivnika završi. Zastrašujuće, samo ćemo navesti da po istom kriteriju Stipe Miočić ima 106. Francis Ngannou, vrijedi spomenuti, ima 16.9.

Osim te nevjerojatne moći da na račun svog udarca protivnicima ugasi snove, Derrick Lewis ne posjeduje ništa što bismo mogli nazvati elitnim. Kondicijski je spreman za pet rundi, ali u svom tempu, a njegov tempo poprilično je spor. Spor je i on sam, zapravo kretanje mu prosječnom promatraču izgleda kritično. Hrvanje smo vidjeli protiv Daniela Cormiera, nije kvalitetno. Borbu na podu osim ground n' poundom nije nikad završio. Ukupnu kickboxing vještina, teško je zapravo kategorizirati. Ne čudi što je u velikom broju svojih borbi Lewis autsajder. Ako povlačimo kvačice u kojem je segmentu bolji ili lošiji, većina toga išlo bi na stranu njegovih protivnika.

S druge strane, dolazi mu neporaženi Ciryl Gane. Sjajni Francuz ima fenomenalnu kickboxing tehniku, a kreće se poput borca srednje kategorije, neki bi rekli i velteraša. Nažalost po njega, poput takvog borca i udara. Gore spomenuti podatak kod njega je 156.6, ali ne zanemarimo da je dva "finisha" ostvario prisiljavanjem na predaju, u svoje prve dvije borbe, protiv ipak slabih protivnika. Protiv Tannera Bosera, Juniora Dos Santosa, Jairzinha Rozenstruika i Alexandra Volkova upisao je 361 značajan udarac, a završio je tek Dos Santosa. Bivšeg prvaka poprilično potrošene brade. Nikako ne zanemarimo i da Gane jako dobro hrva. Zapravo, kad bismo stavljali gore spomenute kvačice, Lewisu bi pripala samo ona po pitanju snage udarce.

Zbog čega je onda ova borba toliko intrigantna? Pa upravo zbog toga, zbog činjenice da je Lewis puno puta bio otpisan te zbog toga što znamo da mu ne treba puno da borbi završi. A imat će 25 minuta protiv tehnički jačeg borca, ali borca za kojeg je pitanje može li i kako završiti njega. Ode li ovo do bodova, nema sumnje kako će Ganeova pobjeda biti uvjerljiva. Ne postoji teoretska šansa po kojoj bi Lewis mogao nadboksati ili nathrvati Ganea. To će vam zaključiti apsolutno svaki analitičar. Ali, u tih 25 minuta može pronaći udarac, to bi samo lud čovjek osporio.

Gane s razlogom nosi nadimak "Bon Gamin", što znači dobro dijete. Miran i povučen, u izjavama odmjeren momak. Pomalo podsjeća na jednog bivšeg UFC prvaka iste kategorije, vatrogasca iz Clevelanda, sigurno znate o kome je riječ. Lewis je s druge strane jedan opušten čovjek uvijek spreman na šalu. Mislite da će biti zle krvi kraj ovakvog nadimka jednog i ovakvog karaktera drugog borca? Možda bi i bilo, da Lewis jednostavno za tako što nije suviše lijen. Lijen izgleda i u borbi, ali ne brinite, to nije istina.

Aldo želi novi napad na bantam titulu, na programu i jedna od najvažnijih borbi u velteru


Sunaslovna borba trebala je biti još jedan okršaj za titulu, no Amanda Nunes morala je borbu protiv Julianne Pene otkazati te je iste pomjerena za neki kasniji datum. Tako su sunaslovna borba postali Jose Aldo i Pedro Munhoz. Aldo dolazi iza pobjede nad Marlonom Verom i tražit će trijumf vrijedan novog napada na titulu bantam kategorije ili približavanja istom. Munhoz je u posljednjem nastupu savladao Jimmieja Riveru te prekinuo niz od dva poraza. I on se želi vratiti u Top 5, a za to mu treba pobjeda nad legendom perolake kategorije.

Prije njih Octagonom će prodefilirati Vicente Luque i Michael Chiesa, dva borca u sjajnim nizovima unutar velter kategorije te isto tako borci koji preferiraju drugačiji stil borbe. Obojica imaju šampionske ambicije i pobjeda vjerojatno nije vrijedna pozicije izazivača, no onaj tko dođe do nje će se sigurno istoj približiti na samo jednu pobjedu.

Ako ne dođe do nekih promjena, na programu će se naći 13 borbi. Pet na glavnom dijelu programa te po četiri na oba uvodna. Nećemo sad posebno nabrajati neke borce ili borkinje, no slobodno pogledajte popis borbi. Svatko će pronaći određeni broj njemu itekako poznatih imena, a tu su i neki veliki potencijali.

Gdje i kad se priredba održava?


Domaćin ove UFC-ove PPV priredbe je već odavno rasprodana Toyota Center dvorana u Houstonu, gradu odakle Derrick Lewis dolazi. Prvi uvodni program započinje u točno u ponoć, noći sa subote 7. na nedjelju 8. kolovoza, dok će drugi uvodni krenuti u 2. Glavni program, kao već po pravilu PPV priredbi, na rasporedu je od 4 sata ujutro.

UFC 265 - Popis borbi

(+93 kg) Derrick Lewis vs. Ciryl Gane
(-61.5 kg) José Aldo vs. Pedro Munhoz
(-77 kg) Michael Chiesa vs. Vicente Luque
(-52.5 kg) Tecia Torres vs. Angela Hill
(-61.5 kg) Song Yadong vs. Casey Kenney

(-70 kg) Bobby Green vs. Rafael Fiziev
(-61.5 kg) Vince Morales vs. Drako Rodriguez
(-93 kg) Ed Herman vs. Alonzo Menifield
(-52.5 kg) Karolina Kowalkiewicz vs. Jessica Penne

(-57 kg) Manel Kape vs. Ode’ Osbourne
(-61.5 kg) Miles Johns vs. Anderson dos Santos
(-57 kg) Victoria Leonardo vs. Melissa Gatto
(-61.5 kg) Johnny Muñoz Jr. vs. Jamey Simmons

Linker
25. travanj 2024 07:02