UFC

Sve što trebate znati o idućoj UFC priredbi: Strickland i Hall garantiraju nasilje

Uriah Hall vs Sean Strickland
 Ufc
Uriah Hall i Sean Strickland uživaju najbolje dane svojih karijera, a njihov meč garantira spektakl

Ušli smo u novi ''fight week'', a treći puta u nizu UFC-ov Apex biti će domaćin UFC priredbe. Najjača svjetska MMA organizacija ovaj tjedan ne nudi event koji obiluje naročito zvučnim imenima. Trenutno je trinaest borbi na rasporedu, a šteta je što su otpale neke dobre borbe koje su bile planirane za ovaj vikend. Najzvučnija otkazana borba ona je između drugorangiranog i četvrtorangiranog borca UFC-ove muha kategorije. Askar Askarov i Alex Perez trebali su biti akteri ove priredbe, no ruski borac otpao je zbog ozljede te će Perez nastupiti 28. kolovoza protiv Matta Schnella. Danas ste imali prilike čitati o još dvije borbe koje su otkazane. Borba Shamila Abdurakhimova otkazana je peti puta zaredom i tako je ova priredba ostala bez sunaslovne borbe, a bez borbe i protivnika ostao je i Sam Alvey. No vratimo se na borbe koje bi i dalje trebali gledati. Priredbu će predvoditi osmorangirani borac srednje kategorije Uriah Hall (17-9, 10-7 UFC), a s druge strane kaveza stajat će 11-rangirani Sean Strickland (23-3, 10-3 UFC).

Predvodnici priredbe u životnoj su formi, a velika očekivanja nametnuta su po pitanju atraktivnosti koju bi njihov obračun trebao pružiti

Prosinac je 2018. godine, Sean Strickland (23-3, 10-3 UFC) nakon treninga sjeda na svoj motocikl te kreće kući. Putem prema odredištu, jedan automobil oduzeo mu je prednost te je UFC-ov borac završio teško ozlijeđen. U nesvijesti je proveo oko tri sata te je bila potrebna operacija koljena. Dug put ga je čekao do povratka u kavez, no Strickland je još iz bolnice izjavio:

''Biti će ovo dug oporavak, no volim se boriti i stoga ću odraditi ovo kako treba te ću se vratiti borbama.''

Nešto manje od dvije godine kasnije, uistinu se Strickland i vratio. Bitna promjena dogodila se u težinskoj kategoriji u kojoj je Sean nastupio nakon povratka. Naime, nakon uvodna dva UFC nastupa u srednjoj kategoriji (2-0 UFC), Strickland je odradio osam mečeva u velter kategoriji (5-3 UFC, velter) prije spomenute nesreće na motociklu. Nakon dugotrajnog oporavka, Sean se vratio u srednju kategoriju.

Zadnjeg dana u listopadu prošle godine savladao je Jacka Marshmana jednoglasnom sudačkom odlukom. Odlične boksačke vještine prezentirao je Sean Strickland, a većina će se sjetiti njegovog ''trash talka'' kojim je pokušao navesti Marshmana da napokon padne kako bi Strickland došao do pobjede prekidom i eventualnog bonusa. Srčani Velšanin nije pao, no zato je Brendan Allen dva tjedna kasnije u idućem Seanovom nastupu završen tehničkim nokautom u drugoj rundi. Zadnji puta Strickland je nastupio prvog dana svibnja ove godine, a jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio je Poljaka Krzystofa Jotka. Kada dodamo pobjedu protiv Nordinea Taleba koja se dogodila prije nesreće, dolazimo do podatka da je Strickland na četiri pobjede u nizu, a radi se o njegovom najduljem pobjedničkom nizu pod okriljem UFC-a. 30-godišnjak djeluje izuzetno samouvjereno, a njegova zadnja tri nastupa bila su odlična. Sjajne boksačke tehnike, odlično kretanje i izuzetna mirnoća te staloženost čine ga vrlo zanimljivim kandidatom za vrh ove kategorije. Međutim, njegove vještine dolaze na iskušenje protiv još jednog majstora borbe u stojci.

Uriah Hall s druge strane također uživa svoj najdulji pobjednički niz u UFC-u. 29. prosinca 2018. godine savladao je Bevona Lewisa nokautom u trećoj rundi, a redom su padali Antonio Carlos Junior, Anderson Silva te Chris Weidman u zadnjem Hallovom nastupu koji se dogodio u travnju ove godine. Ne treba previše podsjećati što se dogodilo u spomenutoj borbi između Weidmana i Halla. UFC 261 priredba ostala je u jako lošem sjećanju za ''All Americana'' koji je doživio teški prijelom noge nakon što mu je Hall blokirao low-kick. Međutim, ne treba umanjivati odličan pobjednički niz 36-godišnjeg Halla. Radi se o borcu koji je u UFC došao 2013. godine preko TUF-a. Uriah je tokom showa došao do spektakularnog nokauta protiv Adama Celle te je već tada uživao svojih ''pet minuta slave'' i došao pod povećalo MMA javnosti. Spominjalo se kako je Hall legitimni nasljednik Andersona Silve, no nažalost po njega, on zasad nije opravdao visoka očekivanja. Grubo je reći da 36-godišnjak nema dobru MMA karijeru, radi se o Top 10 borcu srednje kategorije, no očekivalo se puno više. Ipak, ''Prime Time'' je u dobrom nizu, Strickland je protivnik koji će vjerojatno forsirati borbu u stojci, upravo ono što Hall i želi. Radi se o dvojici boraca koji nude izuzetno atraktivan stil borbe i ova borba ima veliki potencijal da postane jedna od najatraktivnijih koje ćemo gledati ove godine. Nadajmo se da će borci opravdati očekivanja.

Ostatak priredbe ne nudi naročito zvučna imena, no jedan borac u lovu je na rekord

U sunaslovnoj borbi večeri, snage će odmjeriti Tunižanin Mounir Lazzez (10-2-0, 1-1 UFC) i njemački borac Niklas Stolze (12-4-0, 0-1 UFC). Radi se o dvojici ne naročito iskusnih boraca velter kategorije, a obojica traže pobjedu nakon što su u zadnjim nastupima poraženi. Lazzez je u siječnju ove godine izgubio od Brazilca Warlleyja Alvesa tehničkim nokautom nakon nešto više od dvije i pol minute unutar prve runde, dok je Niklas Stolze jednoglasnom odlukom sudaca izgubio od Ramazana Emeeeva u u srpnju 2020. godine.

Ostatak glavnog te kompletan preliminarni dio priredbe uistinu ne nude imena koja će privući širu masu fanova. Borci poput Bryana Barberene, Jasona Witta, Chrisa Gruetzemachera, pa čak i bivše prvakinje Nicco Montano nisu imena koja drže fanove uzbuđenima i u iščekivanju. Međutim, nerijetki su slučajevi gdje su upravo ovakve priredbe od kojih se ne očekuje puno pružile nekolicinu sjajnih borbi te totalno nadmašile postavljena očekivanja.

Od preostalih boraca vrijedi ipak istaknuti Ranija Yahyu (27-10-1, 12-4-1 UFC). Višestruki BJJ prvak svijeta nastupit će protiv Južnokorejca Kyung Ho Kanga (18-8-0, 6-2 UFC, 1 NC). Yahyu smo zadnji puta imali priliku gledati u ožujku ove godine kada je submissionom u drugoj rundi završio Raya Rodrigueza. Bila je to čak 21. pobjeda submissionom u karijeri sjajnog Brazilca. Međutim, unutar UFC-ove bantam kategorije, Yahya je submissionom pobjeđivao šest puta te dijeli prvo mjesto s Urijahom Faberom. Ukoliko 36-godišnji borac iz Brazila prisili na predaju 33-godišnjeg Južnokorejca, postat će rekorder UFC-ove bantam kategorije. Kang je submissionom izgubio samo jednom u 27 odrađenih mečeva, a to se dogodilo davne 2011. godine protiv Bae Young Kwona na priredbi Road FC organizacije. Ipak, Rani Yahya nešto je posve drugo kada je parter u pitanju i zasigurno je izrazito motiviran po pitanju postavljanja rekorda.

Gdje i kada se priredba održava?

Kao što je gore već navedeno, UFC-ov Apex u Las Vegasu ugostit će ovu priredbu, a vrijeme održavanja noć je sa subote 31. srpnja na nedjelju 01. kolovoza. Preliminarni dio večeri započinje točno u ponoć dok ''main card'' starta u tri ujutro po našem vremenu.

Kompletan raspored borbi pročitajte pri dnu teksta.

UFC on ESPN 28 - raspored borbi:

Glavni dio priredbe:

(-84 kg) Uriah Hall vs Sean Strickland

(-77 kg) Mounir Lazzez vs Niklas Stolze

(-52 kg) Cheyanne Buys vs Gloria de Paula

(-61.5 kg) Kyung Ho Kang vs Rani Yahya

(-57 kg) Zarrukh Adashev vs Ryan Benoit

(-77 kg) Bryan Barberena vs Jason Witt

Preliminarni dio priredbe:

( -61.5) Wu Yanan vs Nicco Montaño

(-66 kg) Melsik Baghdasaryan vs Collin Anglin

(-70 kg) Chris Gruetzemacher vs Rafa Garcia

(-66 kg) Danny Chavez vs Kai Kamaka III

(-52 kg) Jinh Yu Frey vs Ashley Yoder

(-61.5 kg) Ronnie Lawrence vs Trevin Jones

(-77 kg) Philip Rowe vs Orion Cosce

Linker
25. travanj 2024 02:44