UFC

‘Ta će nacija dominirati UFC-om, očekujte novu generaciju njihovih boraca s urođenim borbenim duhom!‘

Israel Adesanya

 Alejandro Salazar/Pximages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Isral Adesanya smatra kako bi u budućnosti Meksiko mogao preuzeti primat u svijetu slobodne borbe

MMA se kroz godine sa svojevrsne margine probio do "mainstreama", a sukladno tome, njegov se utjecaj raširio diljem planeta pa tako posljednjih godina svjedočimo nekim novim žarištima iz kojih proizlaze vrhunski borci. Ono što je, primjerice, devedesetih i ranih 2000.-ih bio Brazil, trenutačno je Dagestan, a ako se pita Israela Adesanyu taj bi se proces mogao nastaviti - u Meksiku.

Brandon Moreno je 2021. godine postao prvi UFC-ov prvak rođen u Meksiku, a slijedili su ga potom Yair Rodriguez, koji je 2023. postao (privremeni) šampion perolake divizije, odnosno Alexa Grasso, koja je, također 2023., osvojila naslov u ženskom "flyweightu". Pored navedenog trojca, tu su i brojni drugi borci koji meksičku prisutnost u MMA sportu čine većom nego ikada ranije, a samim time raste i interes mladih Meksikanaca za bavljenje slobodnom borbom, a "The Last Stylebender" vjeruje kako će taj trend u budućnosti rasti još i više.

"Mnoga djeca će možda iz boksa prijeći u MMA i kroz nekoliko ćemo generacija imati val meksičkih boraca koji imaju urođen meksički borbeni duh i dominirat će UFC-om. To se na neki način pomalo događa i sada, ali usporenu, a vidjet ćemo što će biti kada dođu nove generacije", rekao je bivši vladar UFC-ove srednje kategorije na svom YouTube kanalu pa se osvrnuo na nastupe meksičkih boraca na nadolazećoj UFC 306 (Noche) priredbi:

"Veselim se tome, volim gledati Meksikance, smatram da će već na ovom ‘cardu‘ donijeti taj duh o kojem govorim. Mislim da ćemo gledati neke lude borbe, neke doista lude borbe, ponajviše zbog esencije meksičkog pristupa borbama".

UFC Noche na rasporedu je ovog vikenda, a od meksičkih ćemo boraca gledati Alexu Grassu, koja će u sunaslovnoj borbi braniti svoj pojas protiv Valentine Shevchenko, dok će Daniel Zellhuber u lakoj kategoriji odmjeriti snage s Argentincem Estebanom Ribovicsem, a Ronaldo Rodriguez s Jamajčaninom Ode‘om Osbourneom u okršaju muha divizije. To je što se tiče glavnog dijela priredbe, u "prelimsima" će nastupiti još i Irene Aldana, Manuel Torres, Yazmin Jauregui i Edgar Chairez, dok je rani preliminarni dio razerviran za Raula Rosasa Jr.-a.

Linker
14. rujan 2024 12:27