UFC

Tko je bolji grappler, Charles Oliveira ili Islam Makhachev? Volkanovski je lakoćom odabrao svog favorita

Alex Volkanovski

 Screenshot (youtube, Ufc)
Prvak UFC-ove perolake kategorije analizirao je grappling vještine dvojice najboljih boraca lake kategorije

Manje od tri tjedna udaljeni smo od spektakularnog UFC 294 eventa koji će se održati u Abu Dhabiju. 21. listopada (10. mjesec) datum je održavanja tog eventa, a slijedi nam period u kojem ćemo slušati/gledati sve više stručnih analiza koje se tiču glavnih mečeva na tom eventu.

Islam Makhachev i Charles Oliveira predvodit će program UFC 294 eventa, a Dagestanac će braniti titulu prvaka u lakoj kategoriji. Porazi li Oliveiru, to će mu biti druga obrana titule, a prvu je upisao u drugom mjesecu ove godine.

Makhachev je u veljači porazio Alexandera Volkanovskog, nakon pet vrlo kvalitetnih, ali i pet vrlo iscrpljujućih rundi za obojicu. Prvak perolake kategorije pružio je fantastičan otpor Makhachevu i kroz 25 minuta borbe jako dobro je upoznao njegove mogućnosti.

Ususret skorašenjm UFC 294 eventu, Alexander Volkanovski putem svog YouTube kanala analizirao je meč između Oliveire i Makhacheva. Posebno zanimljiv bio je dio u kojem Volkanovski analizira tko je bolji grappler, Makhachev ili Oliveira.

‘‘Tko je po meni bolji MMA grappler? Odabrat ću Islama (Makhacheva). Oliveira vjerojatno ima bolji jiu-jitsu, ali ovo će sada biti kontroverzno. Kad bi njih dvojica radili jiu-jitsu meč, rekao bih da će Islam pobijediti. To je pomalo kontradiktorno jer sam rekao da Oliveira ima bolji jiu-jitsu. Smatram da je Oliveira ‘čišće‘ ‘submissione‘ i jiu-jitsu pokrete, ali kad su u pitanju grappling, kontrola i diktiranje onoga gdje će se meč odvijati, Islama biram bez dileme.‘‘, pojasnio je Volkanovski.

Volkanovski je dodatno pojasnio kako se radi o ‘‘MMA grapplingu‘‘ i o tome čiji će grappling biti efektivniji u takvom okruženju. Zato je odabrao Islama Makhacheva u tom segmentu.

Prisjetio se Volkanovski i svog meča protiv Briana Ortege, odnosno, prisjetio se one ‘‘giljotine‘‘ u koju ga je Ortega zaključao, ali Volkanovski se uspio izvući. Prvak UFC-ove perolake kategorije pojasnio je kako u takvim situacijama morate tražiti prostor, morate pokušati udaljiti protivnikove kukove od svojih kukova. Volk je istaknuo kako je takve stvari jako teško raditi protiv dagestanskih boraca kao što su Makhachev i Khabib Nurmagomedov, jer oni ne ostavljaju slobodan prostor i sjajno kontroliraju protivnike u parteru.

Borac poput Volkanovskog definitivno razumije ovu materiju u potpunosti, a njegovu kompletnu analizu pogledajte u videu ispod ovog teksta.

Linker
03. svibanj 2024 12:44