UFC

Tko je najveća prijetnja za Adesanyu? Cejudo, Cormier i Anthony Smith imaju različita mišljenja

Israel Adesanya

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Pitanje oko toga tko je najbolji kandidat za savladati Adesanyu, vruća je tema u MMA krugovima

UFC-ov prvak srednje kategorije Israel Adesanya, uistinu djeluje nepobjedivo unutar te kategorije. Jan Blachowicz jedini je borac koji je uspio savladati Izzyja, no radilo se o meču poluteške kategorije u kojem je Poljak bio osjetno teži i fizički snažniji. Što se srednje kategorije tiče, Jared Cannonier jedini je borac unutar top 5 izazivača kojeg Adesanya dosad nije porazio, no nisu se nikada niti borili.

Whittakera i Vettorija, Adesanya je dvaput pobijedio, a Brunsona i Costu također je pobijedio, no jedanput. Dok se Cannonier nametnuo kao najizgledniji sljedeći izazivač, mnogi smatraju kako Jared nije najveća prijetnja za Adesanyu u toj kategoriji.

Henry Cejudo slaže se dobrim dijelom fanova koji iščekuju Khamzata Chimaeva u poziciji izazivača. Borac rodom iz Čečenije, trenutno je više fokusiran na osvajanje velter kategorije, no nije nepoznanica kako planira pohod i u srednjoj kategoriji. Radi se o borcu izuzetne snage i sjajnih hrvačkih vještina, a srednja kategorija ne obiluje vrhunskim hrvačima. Mnogi stoga žele vidjeti Izzyja protiv takvog tipa borca, a Cejudo je javno putem Twittera iskazao interes za gledanjem tog meča.

''Ja se čak niti ne kladim, ali da sam kockar, rekao bih da je Khamzat Chimaev čovjek koji će zaustaviti Israela Adesanyu. Ako Adesanya može pobijediti i njega, ja ću se ispričati. Međutim, ako se ta borba ikad dogodi, biram Khamzata. On je posve drukčija životinja.'', napisao je Cejudo, na što je Chimaev odgovorio:

''On nije spreman umrijeti, brate.''

Ipak, Anthony Smith, borac poluteške kategorije, smatra kako jedno drugo ime unutar kategorije predstavlja još veću opasnost za aktualnog prvaka. Radi se o Alexu Pereiri. Brazilac je prošle godine debitirao u UFC-u, no radi se o elitnom kickboksaču koji ima dvije pobjede nad Adesanyom, no prema kickboxing pravilima. Pereira je u jednom od tih mečeva čak i nokautirao Adesanyu, a to ga čini jedinim borcem kojem je to pošlo za rukom. ''Lionheart'' je prilikom gostovanja u DC&RC showu kod Daniela Cormiera, objasnio zašto baš Pereiru vidi kao prijetnju.

''Mislim da je ovo tip koji ima najviše šanse, a ovo će biti luda izjava. On je unutar UFC-a, ali nije niti rangiran. To bi bio Alex Pereira. Taj dečko je dobar. Problem s njime jeste taj što će imati težak zadatak da dođe do borbe s Israelom. Ne želim davati pretjeranu težinu tome što je nokautirao Adesanyu u drugom sportu, ali on je tip koji može igrati njegovu igru.'', objasnio je Smith.

Uistinu, Alex Pereira na papiru predstavlja problem za Izzyja. Adesanya nije borac koji će forsirati borbu u parteru jer to jednostavno nije njegov stil borbe. Došavši iz kickboxinga, jasno je kako Izzy preferira borbu u stojci koja nalikuje na kickboksački meč. To je upravo ono što će i Alex Pereira preferirati u svojim MMA mečevima, a dvaput je dokazao kako je ipak bolji kickboksač od Adesanye. Međutim, gotovo pet godina prošlo je od njihovog posljednjeg meča i oni više nisu isti borci kao nekoć, niti bi se susreli u istom sportu.

Daniel Cormier u razgovoru sa Smithom, također je dao svoje mišljenje, a DC se zapravo složio s ''Lionheartom'' po ovom pitanju.

''Čujem mnoge ljude kako govore da je Chimaev glavna prijetnja. Cejudo je to također jutros rekao. Moj problem s njim jeste: Chimaev će srljati, a time će se uvući u probleme. Ne znam je li on pravi tip, zato jer je očito manji od Adesanye, a njegov stil neće mu dopustiti da bude strpljiv u tom meču. Sviđa mi se Alex Pereira, zato što će on ostati u stojci te će odraditi kickboksački meč s Adesanyom. Ali Anthony (Smith), tvoja poanta o tome kako će Pereira teško doći do meča s Adesanyom, vjerojatno je najvažnija koju smo čuli. Pereira treba strategiju za stilski povoljne mečeve, jer na taj način bi mogao doći do Adesanye. Ali u nekom trenutku, on će se morati boriti s hrvačem. Čak je i Izzy prošao kroz Dereka Brunsona. Obračunao se s tipovima koji su ga pokušavali srušiti te je pokazao kako su njegove vještine dostojne MMA kaveza.'', bilo je objašnjenje Daniela Cormiera.

Zapravo, kao trenutno najteži protivnik, nameće se Kamaru Usman. Međutim, prvak velter kategorije odbacio je mogućnost borbe protiv svog prijatelja i sunarodnjaka iz Nigerije te se stoga svi analitičari moraju okrenuti nekim drugim imenima. Jesu li Khamzat Chimaev ili Alex Pereira osobe za skinuti Izzyja s trona, saznat ćemo u periodu koji slijedi. Obojica čeka trnovit put do prilike za napasti pojas, a možda ne bi trebali podcijeniti Jareda Cannoniera koji je idući na redu.

Linker
19. travanj 2024 00:05