UFC

Tony Ferguson: ‘Khabibov omjer je namješten, pola tih borbi nije bilo profesionalno!‘

Khabib Nurmagomedov i Tony Ferguson
 screenshot/YouTube
Profesionalni omjer Khabiba Nurmagomedova, od 29 pobjeda i bez poraza, najbolji je u MMA povijesti

Khabib Nurmagomedov umirovio se s omjerom od 29 pobjeda iz jednako toliko profesionalnih MMA borbi. 16 ih je ostvario izvan UFC-a, dok je posljednjih 13 ostvario kao UFC borac, a posljednje četiri bile su borbe za titulu prvaka. To je najbolji profesionalni omjer nekog borca u MMA povijesti, ako gledamo na one koji su karijeru završiti bez poraza. No, Khabibov dugogodišnji rival, Tony Ferguson, smatra kako taj omjer zapravo ne otkriva pravu sliku.

U svojoj objavi, Tony je zapravo objasnio kako su Khabibu pridodane neke borbe koje ne bi trebale biti.

"Ahh, Khabieberov omjer. Činjenica. Više od pola profesionalnih borbi tog glupana su bile borbe na dvije runde. Sve prije UFC-a. U većini organizacija, potrebne su tri runde da bi se borbe smatrale profesionalnima. Ako je tako, onda je i moje tri pobjede s Ultimate Fightera potrebno računati. Dajte mi još tri pobjede i tri nokauta", napisao je Ferguson.

Pogledom na neki od izvora koji se bavi upravo profesionalnim omjerima boraca, možemo vidjeli kako Khabib iz prve faze svoje karijere ima četiri pobjede sudačkom odlukom nakon dvije runde pa je po tom pitanju Ferguson u pravu. Također, sve ostale završio je prije kraja druge pa bez dodatnih istraživanja ne možemo znati na koliko su te borbe bile ugovorene, ali prema Tapologyju je većina tih borbi bila ugovorena na dvije runde po pet minuta. To naravno ne mijenja činjenicu da bi Khabib u svim tim borbama gotovo sigurno slavio, neovisno na koliko rundi one bile ugovorene.

Ako ćemo gledati današnji MMA, Ferguson je velikim dijelom u pravu. Gotovo niti jedna komisija ne može borbu ugovorenu na dvije runde smatrati profesionalnom, što smo mogli vidjeti i kod nas u slučaju FNC-ovog Armagedona. No, četvrtfinalne borbe u PFL turnirima se također održavaju na dvije runde, a njihovi rezultati upisani su u profesionalne omjere boraca koji su nastupali. Dakle, postoje iznimke.

Što se tiče Khabibovih borbi, za pretpostaviti je kako je po ruskim pravilima u ovom slučaju sve regularno i Tony može jedino žaliti što njemu nisu upisane spomenuti tri borbe s Ultimate Fightera, čiju je 11. sezonu trijumfalno osvojio. Posebno jer je tamo imao teže protivnike nego što su bili oni s Khabibovog početka karijere. U današnje vrijeme teško bi spomenute Khabibove borbe prošle kao profesionalne, no ovdje vjerojatno nema nikakvog temelja za neke prigovore, niti bi se istima moglo bilo što postići. Ferguson, nažalost po njega, može samo iste smatrati amaterskima, no brojke će ostati ovakve kakve jesu.

Linker
26. travanj 2024 22:01