UFC

Tony Ferguson prozvan od borca koji ga je davno porazio: ‘Dat ću ti priliku za iskupljenje‘

Tony Ferguson

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Legendarni ‘‘El Cucuy‘‘ trenutno je u groznom nizu od pet uzastopnih poraza

Ako netko pod hitno treba pobjedu, onda je to Tony Ferguson. ‘‘El Cucuy‘‘ je jedno vrijeme uživao niz od 12 uzastopnih pobjeda, a onda je dobio teške batine od Justina Gaethjea sredinom 2020. godine.

Fergusonu je nakon tog poraza karijera otišla nizbrdo i upisao je još četiri uzastopna poraza. Time je došao do pet uzastopnih poraza, a triput je gubio prekidom (dvaput zaredom). Posebno teški bili su porazi od već spomenutog Gaethjea, kao i onaj od Michaela Chandlera koji ga je ‘‘front kickom‘‘ u bradu ostavio bez svijesti.

‘‘El Cucuy‘‘ je posljednji nastup odradio u devetom mjesecu 2022. godine, a Nate Diaz završio ga je ‘‘submissionom‘‘ u četvrtoj rundi borbe. Svima je jasno da su Fergusonovi najbolji dani odavno završeni i da se radi o izrazito potrošenom borcu koji bi uskoro trebao završiti karijeru.

UFC ga ipak nije otpustio nakon pet uzastopnih poraza i Ferguson je još uvijek dio najjače svjetske organizacije. Barem još jedan meč odradit će Ferguson unutar UFC-a, a zanimljiva opcija ponudila mu se po pitanju sljedećeg protivnika.

‘‘Hej, Tony Ferguson. Nisam siguran jesi li još u ‘velikoj‘ igri, ali ako jesi i želiš se vratiti u laku kategoriju, dat ću ti priliku da se iskupiš. Možemo se boriti i u velteru. Idemo pružiti fanovima ono što žele.‘‘, riječi su Michaela Johnsona koji je putem Twittera prozvao ‘‘El Cucuyja‘‘.

Pod ‘‘iskupljenjem‘‘, Johnson aludira na Fergusonov poraz iz petog mjeseca 2012. godine. Johnson i Ferguson tada su odradili prvi međusobni obračun, a Michael je slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Ferguson je nakon toga ušao u niz od 12 uzastopnih pobjeda, dok je Johnsonova karijera definicija uspona i padova. 10 pobjeda i 12 poraza upisao je Johnson nakon toga. Ponekad je bio u gubitničkim nizovima koji su sezali do tri ili četiri uzastopna poraza, ali uvijek bi se izvukao baš kad svi misle da je njegova karijera pri kraju.

Johnson je u 2022. godini upisao dvije pobjede i jedan poraz. Alana Patricka nokautirao je u drugoj rundi, a Marca Diakiesea porazio je jednoglasnom odlukom u 12. mjesecu 2022. godine. Između te dvije pobjede ugurao se poraz podijeljenom sudačkom odlukom od Jamieja Mullarkeyja.

Mnogi su mišljenja da je Johnson ‘‘pokraden‘‘ u toj borbi i da je zaslužio pobijediti Mullarkeyja. Da je ta sudačka odluka otišla na njegovu stranu, Johnson bi sada bio u nizu od tri uzastopne pobjede, a prije toga imao je četiri uzastopna poraza.

36-godišnji Johnson nije napravio karijeru kakva mu se nekoć predviđala, ali radi se o borcu koji je na svoj dan spreman pobijediti gotovo bilo koga, ali previše je bilo dana u kojima je bio spreman izgubiti od bilo koga.

Johnson u svom rezimeu ima pobjede nad borcima poput Tonyja Fergusona, Dustina Poiriera i Edsona Barboze, a Poiriera je nokautirao u prvoj rundi borbe. Gleison Tibau, Joe Lauzon i Melvin Guillard također su neka respektabilna imena koje je pobjeđivao tijekom svoje karijere.

S druge strane, poraze je upisivao od boraca kao što su Stevie Ray, Darren Elkins, Jamie Mullarkey, Thiago Moises, Reza Madadi itd. Čast i poštovanje navedenima, ali daleko su od kvalitete boraca kao što su Poirier ili Ferguson koje je Johnson uspijevao poraziti. Često bi Johnson u prvoj rundi djelovao daleko bolje od svojih protivnika, ali nekako je uspijevao izgubiti i u takvim mečevima.

Revanš protiv Tonyja Fergusona zapravo je vrlo smislen meč, jer obojici su prošli najbolji dani, ali i dalje su jako uzbudljivi borci koji mogu ponuditi meč vrijedan pamćenja.

Linker
27. travanj 2024 05:12