UFC

Trener borca koji je na UFC 267 primio neljudske batine: ‘Nikad neću ubaciti ručnik u borilište!‘

Benoit Saint Denis
 Screenshot
Benoit Saint Denisa vjerojatno će dugo pamtiti svoj prvi UFC nastup

Borba održana na uvodnom programu UFC 267 priredbe, između Elizea Zaleskog Dos Santosa i Benoita Saint Denisa bila je vrlo zanimljiva i uzbudljiva. Prije svega zbog sve akcije koju su borci priuštili do otprilike posljednje dvije minute druge runde. Onda je krenula drama. Zaleski je postao dominantan i počeo je snažnim čistim udarcima pogađati do tada neporaženog 25-godišnjeg francuskog debitanta.

Već tijekom druge runde mogli smo slušati šokirane komentatore, u prvom planu Daniela Cormiera, koji su izražavali nevjericu što sudac Vjačeslav Kiselov nije prekidao borbu. Iako se Saint Denis pokušavao boriti, vidjelo se da to ide u jednom smjeru. Pa čak i protiv već itekako umornog Zaleskog, koji je u trećoj rundi također teško disao. No, on za razliku od svog protivnika nije primio veliku količinu štete koja može uzrokovati dugotrajne posljedice.

Sudac Kiselov odmah nakon borbe je od strane glavnog suca priredbe, Marka Goddarda, uklonjen s iste. Goddard je sam preuzeo suđenje borbe Magomeda Ankalaeva i Volkana Oezdemira, za koju je ruski sudac bio delegiran. To samo pokazuje koliko su svi njegovo suđenje smatrali katastrofalnim.

Ipak, još jedan čovjek bio je meta kritika, a radi se o glavnom treneru Saint Denisa, Danielu Woirinu. Između druge i treće runde, kad većina smatra da je on trebao donijeti odluku i povući Saint Denisa iz borbe, on je krenuo svog borca hrabriti, govoreći mu da je Brazilac potrošen te da je sad prilika napraviti nešto. Svoj komentar borbe on je dao u razgovoru za francuski portal Boxemag, usput nazvavši borilačke fanove suviše senzibilnima i mekanima.

"Nikad u svom životu ne bih ubacio ručnik u borilište. Istina je kako je sudac u jednom trenutku mogao prekinuti borbu, čak sam i mislio da će to napraviti. No, nije to učinio", rekao je Woirin, nastavivši obrazlagati svoju odluku: "Benoit se uspio sabrati. Primio je puno udaraca, no uspio se dovesti u red, što mu je osiguralo preživljavanje. Ovo je borba, a borba je teška sama po sebi. Ljudi su previše osjetljivi. Benoit je ratnik, nije mogao svoju prvu UFC borbu izgubiti bez da je dao sve od sebe. To nije moguće. Razgovarali smo o tome odmah nakon borbe i rekao mi je da sam napravio dobru stvar što nisam ubacio ručnik. Ali, to mi niti sekunde nije bilo na pameti. Znam i zašto, vidjeli ste kako se vratio u borbu i na kraju je bio odličan. Benoit je odradio sjajnu borbu protiv odličnog borca i ja sam jako sretan."

U borilačkom sportu postoji mnogo trenera koji će tako reagirati. Možemo se prisjetiti dvije žrtve Maxa Hollowaya, Briana Ortege i Calvina Kattara, koji se nisu predavali unatoč velikoj šteti koju su primali, iako bi svakako bilo bolje po njih da su s borbom prekinuli ranije. Obojica su nakon spomenutih borbi završili na dugim pauzama, odnosno nisu se vratili godinu dana ili više. Vidjet ćemo hoće li kod Saint Denisa biti takav slučaj.

Linker
15. travanj 2024 03:15