UFC

Tsarukyan ‘ugasio‘ Dariusha, Turner uništio Greena! UFC-ov event u Teksasu ponudio je fantastične mečeve

Arman Tsarukyan vs. Beneil Dariush

 John Rivera/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Uistinu smo uživali u programu UFC on ESPN 52 eventa

UFC-ov event u Austinu najavljivali smo kao event koji nudi ‘‘fight card‘‘ dostojan velikih ‘‘PPV‘‘ evenata i definitivno nismo ostali razočarani onim što nam je pružila UFC on ESPN 52 priredba.

Uistinu fantastične mečeve mogli smo gledati u sklopu ovog eventa, a krenut ćemo od glavne borbe večeri. Četvrtorangirani Beneil Dariush nadao se povratku na pobjedničke staze nakon teškog poraza od Charlesa Oliveire u šestom mjesecu ove godine. Nažalost, čini se da je završilo Dariushovo vrijeme kad je u pitanju pozicija unutar top 5 u poretku izazivača.

Samo 64 sekunde trebao je osmorangirani Arman Tsarukyan kako bi porazio iskusnog Dariusha. Sjajni Armenac jako lijepom kombinacijom nokautirao je Dariusha. Pogodio je desnim krošeom, zatim je povukao Beneilovu glavu prema dolje i pokušao je koljenom iz klinča pogoditi Dariusha u glavu. Dariush je taj udarac izbjegao, ali pri podizanju glave, gotovo pa savršeno je nasjeo na Armanov udarac desnom rukom. Nije Dariush niti uočio da taj udarac dolazi, završio je na tlu, a Tsarukyanu je preostalo samo dovršiti posao.

27-godišnjem Tsarukyanu ovo je osma pobjeda u 10. UFC nastupu, a ujedno i najbrža unutar UFC-ovog kaveza. Od sljedećeg tjedna Arman Tsarukyan mogao bi se naći unutar top 5 u poretku lake kategorije, dok će Beneil Dariush gotovo sigurno skliznuti ispod petog mjesta. Ranije ove godine, Dariush je bio jedan od glavnih kandidata za napad na titulu, ali ‘‘title shot‘‘ vjerojatno će ostati njegov neostvaren san.

Bobby Green jednostavno nije na toj razini

Bobby Green prepun samopouzdanja došao je na UFC-ov event u Teksasu. Sve do sinoć, Green je u ovoj kalendarskoj godini bio neporažen, a upisao je dvije pobjede i ‘‘no contest‘‘ u meču protiv Jareda Gordona. Podsjećamo, Green je nokautirao Gordona, ali do nokauta je došlo nakon sudara glavama i pobjeda je poništena.

No, vratimo se na Greenov sinoćnji nastup. Bobby se prvotno trebao boriti protiv Dana Hookera, ali tjedan dana uoči eventa, Hooker je obznanio kako je slomio ruku i neće moći nastupiti. Jalin Turner pomalo nevoljko uskočio je na ‘‘short notice‘‘, a ispostavilo se da nije pogriješio.

Bobby Green jednostavno nije na toj razini, a Turner je trebao dvije minute i 49 sekundi kako bi nas uvjerio u to. Od samog početka meča vidjelo se kako je Turner znatno brži, precizniji i konkretniji u razmjenama. Nije Green imao odgovor na brze ruke Jalina Turnera, a to je na koncu i presudilo u ovom meču.

Turner je desnicom sjajno pogodio iznad uha, uzdrmao je Greena, a zatim je završio posao. Sudac Kerry Hatley dao je Greenu maksimalnu šansu da se vrati u meč, ali Green je samo trpio nepotrebnu štetu. Hatley je puštao Turnera da udara Greena sve dok Bobby nije ostao bez svijesti, a Michael Bisping i Daniel Cormier zgražali su se jer sudac nije ranije prekinuo meč.

Sve u svemu, težak poraz Bobbyja Greena i dokaz da Bobby jednostavno nema kvalitetu za napad na top 10. Deklasirao ga je 12-rangirani Jalin Turner koji je ovom pobjedom došao do prvog slavlja u 2023. Ranije ove godine gubio je od Mateusza Gamrota i Dana Hookera, a oba meča izgubio je podijeljenom sudačkom odlukom.

Bantam kategorija ima novog pretendenta na sam vrh

Deiveson Figueiredo nakon uspješne karijere u UFC-ovoj muha kategoriji, napokon je odlučio preći u kategoriju kojoj vjerojatno i pripada. Bivši prvak muha kategorije debitirao je u bantam kategoriji, a debi će pamtiti po dobrom.

Odmah u prvom nastupu unutar bantama, Figueiredo je ‘‘bačen u vatru‘‘. Osmorangirani Rob Font bio je njegov protivnik, a postojale su određene teorije prema kojima je Font stilski trebao biti zahtjevan protivnik za Figueireda.

Međutim, Font nije uspijevao nametnuti svoj stil igre, niti je koristio prednost u duljini onako kako je trebao. Sjajno je Figueiredo neutralizirao njegove glavne prednosti i rutinski je slavio jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3).

Dobar dio meča Figueiredo se držao van dometa svog protivnika. Kad bi Font skratio distancu, Figueiredo bi ‘‘eksplodirao‘‘, zadao bi kraću kombinaciju, a zatim bi se izvukao iz dometa. Krajem runde Figueiredo bi preuzeo ulogu onog koji se kreće prema naprijed, zadao bi nekoliko dobrih udaraca i na taj način je uzeo prve dvije runde.

Prvom polovicom treće runde Figueiredo je došao blizu pobjede prekidom. Lijevim krošeom uzdrmao je Fonta, ali Font je poznat kao borac kojeg je teško nokautirati. Nije Figueiredo stoga previše srljao, bio je pažljiv, a ubrzo je odveo borbu u parter. Dolazio je Deiveson i do ‘‘full mounta‘‘, ali borba je ipak otišla u sudačke ruke. Apsolutno zaslužena pobjeda Figueireda, a bantam kategorija dobila je još jednog kandidata za sam vrh.

Sean Brady pružio je najbolji nastup u dosadašnjoj karijeri

Posebnu pažnju posvetit ćemo i Seanu Bradyju. Devetorangirani borac UFC-ove velter kategorije nije nastupao od desetog mjeseca prošle godine. Belal Muhammad tada mu je nanio prvi poraz u karijeri, a Brady je izgledao katastrofalno u tom meču.

Izgubiti tehničkim nokautom od Belala Muhammada zbilja je rijetkost, a posebno kada do tog nokauta dođe dok se borba odvija u stojci. Uzeo je Brady više od godinu dana pauze, poradio je na svojim nedostacima i vratio se u kavez.

Kelvin Gastelum stilski je izgledao kao ‘‘noćna mora‘‘ za Seana Bradyja, ali 31-godišnjak iz Philadelphije danas je ušutkao kritičare. Mnogo se očekivalo od Gastelumovog povratka u velter kategoriju, dok mu Brady nije priuštio ‘‘hladan tuš‘‘.

Fantastičnu ‘‘grapplersku‘‘ izvedbu pružio je Sean od prve do posljednje sekunde ovog meča. Lakoćom je odvodio borbu u parter, a kontrola kojom je držao Gasteluma u podređenoj poziciji bila je užitak za gledanje. Daniel Cormier neposredno nakon meča istaknuo je kako je Brady konstantno bio korak ispred Gasteluma i to je najbolji opis ovog meča.

Kad god bi Gastelum pokušao nešto poduzeti iz podređene pozicije, Brady bi ga preduhitrio i došao bi do još bolje pozicije. Na koncu, Brady je završio Gasteluma nakon minutu i 43 sekunde u trećoj rundi, a do pobjede je došao ‘‘submissionom‘‘. Kimura je presudila Kelvinu Gastelumu koji apsolutno ništa nije pokazao u ovom meču.

Sean Brady je oduševio i definitivno zaslužuje svoje mjesto unutar top 10 u velter kategoriji. Uoči ovog meča držao je deveto mjesto u poretku izazivača, a nije isključeno da napravi mali skok u poretku.

Dva ‘‘slama‘‘, sjajan preokret brazilskog poluteškaša i nova pobjeda Mieshe Tate

Ukratko ćemo spomenuti i ostatak ‘‘fight carda‘‘. Joaquim Silva i Dustin Stoltzfus također su upisali pobjede u sklopu ‘‘main carda‘‘. Silva je jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3) porazio veterana Clayja Guidu, dok je Dustin Stoltzfus ‘‘submissionom‘‘ (‘RNC‘) u drugoj rundi porazio Punahelea Soriana.

Miesha Tate ovaj put je nastupila na preliminarnom dijelu priredbe, a Julia Avila totalno je deklasirana u tom meču. Prve dvije runde Tate je gotovo u potpunosti provela dominirajući iz gornje pozicije u parteru, a posao je dovršila početkom treće runde. Stražnjim gušenjem nekadašnja prvakinja prisilila je Avilu na predaju i dokazala je kako još uvijek ima ‘‘vatre‘‘ u njoj.

Drakkar Klose i Cody Brundage upisali su pobjede na vrlo zanimljiv i jako sličan način. Jedan za drugim nastupali su Klose i Brundage, a obojica su upisali pobjede ‘‘slamom‘‘. Joe Solecki pokušao je ugroziti Klosea ‘‘armbarom‘‘ iz donje pozicije, Klose ga je podignuo, blago ga je okrenuo bočno i zatim je Soleckog snažno otresao o tlo. Solecki je bočnom stranom glave udario u tlo i ostao je ležati bez svijesti.

Nedugo nakon Klosea, Cody Brundage našao se u zaključanom ‘‘trokut‘‘ gušenju od strane Zacharyja Reesea. Brundage je reagirao kao i Klose, podigao je Reesea, a zatim je uslijedio ‘‘slam‘‘ i pobjeda nokautom.

Ukoliko ste propustili event i planirate pogledati snimke mečeva, nemojte preskočiti okršaj poluteškaša na preliminarnom dijelu priredbe. Rodolfo Bellato i Ihor Potieria pružili su odličnih devet minuta i 17 sekundi borbe. Posebno dobra bila je druga runda gdje se početkom runde činilo da je Bellato gotov te da je pitanje trenutka kada će ga Potieria završit.

Nekako se Bellato ‘‘probudio iz mrtvih‘‘, okrenuo je meč i došao je do pobjede tehničkim nokautom. Sjajna pobjeda brazilskog poluteškaša u njegovom prvom nastupu unutar UFC-a.

Kompletne rezultate UFC on ESPN 52 eventa pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC on ESPN 52 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Arman Tsarukyan def. Beneil Dariush via KO - R1, 1:04

Jalin Turner def. Bobby Green via KO - R1, 2:49

Deiveson Figueiredo def. Rob Font via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Sean Brady def. Kelvin Gastelum via submission (kimura) - R3, 1:23

Joaquim Silva def. Clay Guida via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Dustin Stoltzfus def. Punahele Soriano via sub (RNC) - R2, 4:10

Preliminarni dio priredbe

Miesha Tate def. Julia Avila via submission (RNC) - R3, 1:15

Cody Brundage def. Zachary Reese via KO - R1, 1:49

Drakkar Klose def. Joe Solecki via KO - R1, 1:41

Rodolfo Bellato def. Ihor Potieria via TKO - R2, 4:17

Jared Gooden def. Wellington Turman via submission (RNC) - R2, 1:11

Veronica Hardy def. Jamey-Lyn Horth via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29)

Linker
27. travanj 2024 09:02