UFC

UFC ima novu megazvijezdu? Ilia Topuria dobio je veliku čast na utakmici najvećeg nogometnog kluba na svijetu

Ilia Topuria

 Eurasia Sport Images/SPP/imago sportfotodienst/Profimedia
Prvak UFC-ove perolake kategorije uživa sve veću popularnost

UFC treba novu megazvijezdu i to je svima jasno već neko vrijeme. Čeka se nasljednik Conora McGregora, netko tko će se moći približiti njegovoj slavi, netko zbog koga čak i oni koji inače nisu MMA fanovi ipak odlučuju pogledati UFC-ov event.

Sean O‘Malley UFC-ov je projekt, ali očito nije taj, nedovoljno je karizmatičan i neće doseći niti približan status onom Conorovom. Alex Pereira ima dobre predispozicije za zvjezdani status, ali činjenica da ne govori engleski automatski ga izbacuje iz konkurencije za neke najviše statuse popularnosti.

Jon Jones jako rijetko nastupa i na zalasku je svoje karijere, a karijera Khamzata Chimaeva također ne ide očekivanim smjerom. ‘‘Borz‘‘ je i dalje nepobjediv, ali i njegovi nastupi postali su prava rijetkost.

No, UFC je možda i neplanirano dobio Conorovog nasljednika u Španjolcu gruzijskih korijena. Radi se o Iliji Topuriji (15-0, 7-0 UFC), fantastičnom prvaku UFC-ove perolake kategorije. Topuira je u desetom mjesecu 2020. godine ušao u UFC i ušao je na ‘‘mala vrata‘‘. Youseff Zalal, Marokanac oko kojeg se tada stvarao velik ‘‘hype‘‘ trebao se boriti protiv Seung Woo Choija na manjem UFC-ovom eventu u Abu Dhabiju. Choi je devet dana prije eventa otkazao nastup, a na ‘‘short notice‘‘ uskočio je Topuria.

Zalal je bio velik favorit uoči meča, ali Topuria je dokazao da zaslužuje priliku u UFC-u i slavio je jednoglasnom odlukom sudaca. Nastupi koji su uslijedili bili su još bolji, a Topuria je rastao iz meča u meč. Probleme mu je napravio jedino Jai Herbert, ali bio je to Topurijin kratkotrajni izlet u laku kategoriju i još jedan nastup na ‘‘short notice‘‘. Unatoč tome što se našao u nokdaunu tijekom prve runde, Topuria se oporavio i nokautirao je Herberta u drugoj rundi.

Krune dosadašnje Topurijine karijere došla je prije devet dana na UFC 298 eventa. Ilia se borio za pojas protiv neprikosnovenog prvaka Alexandera Volkanovskog. Baš kao Conor dok je bio u lovu na Aldovu titulu, Topuria je također zračio nevjerojatnim samopouzdanjem i mirnoćom. Mnogi su ga nazivali ‘‘bahatim‘‘, ali Ilia je opravdao svoje riječi, nokautirao je Volkanovskog u drugoj rundi i preuzeo je tron perolake kategorije.

Njegova popularnost dodatno će rasti dok uživa status prvaka, a koliko je omiljen u Španjolskoj, govori i situacija s jučerašnje utakmice La Lige, najvišeg razreda španjolskog nogometa.

Naime, Ilia Topuria dobio je čast izvesti počasni početni udarac na utakmici između Real Madrida i Seville. Svi znaju što Real Madrid predstavlja u nogometu, radi se o najvećem nogometnom klubu na svijetu. UFC-ov prvak prošetao je travnjakom Santiago Bernabeua, pokazao je publici svoj pojas i zatim je odradio taj početni udarac.

Rijetko svjedočimo situacijama gdje UFC-ovi borci dobivaju ovako veliku čast u drugim sportovima, a posebno ne u nogometu, najpopularnijem sportu na svijetu. No, Ilia Topuria očito ima ‘‘ono nešto‘‘ i UFC ima pravi dragulj u svojim rukama.

Linker
21. travanj 2024 09:35