UFC

UFC napokon dogovorio borbu Namajunas i Esparze, odlaze na priredbu prepunu zvijezda

Rose Namajunas

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
UFC je konačno odlučio uslišiti želje Rose Namajunas i Carle Esparze

Već sada vrlo jaki i bez sumnje spektakularni program UFC 274 priredbe pojačat će još jedan okršaj za UFC titulu. U pitanju je ona u slamka kategoriji, koju će braniti Rose Namajunas, a istu će joj pokušati oduzeti Carla Esparza. Tako je UFC napokon odlučio ugovoriti borbu koja se već mjesecima isticala kao jedina realna po pitanju titule, no Dana White je više puta odbio Esparzu potvrditi kao izazivačicu, uz izjave kako za Namajunas ima druge planove. Sve do prosinca, kad je to napokon neslužbeno učinio.

Kao razlog odgađanja svega White je spominjao to što je Esparza odbila

u jednu borbu uskočiti kao zamjena, i to u trenucima kad je već osigurala poziciju prve izazivačice. S druge strane, imao je prvakinju koja je također istu borkinju vidjela kao jedinu relevantnu izazivačicu, a osim toga je imala želju boriti se protiv nje zbog toga što ju je ista već jednom savladala.

Esparza i Namajunas su se već borile u prosincu 2014. godine, a bila je to finalna borba 20. sezone Ultimate Fightera. Ujedno finalna borba turnira 16 borkinja kojim se trebalo dobiti prvu prvakinju kategorije do 52.5 kilograma. U tom trenutku puno iskusnija Esparza savladala je Rose gušenjem u trećoj rundi. Aktualnoj prvakinji to je bila zapravo tek četvrta profesionalna borba u karijeri i njen sam nastup u finalu bio je iznenađenje.

Esparza (18-6, 9-4 UFC) je bez UFC titule ostala već u prvoj obrani, kad ju je poprilično uvjerljivo i dominantno savladala Joanna Jedrzejczyk te je krenula u dugi proces pokušaja povratka na vrh. Trebao joj je aktualni niz od pet pobjeda da napokon dobije priliku. Za povratak na tron morat će ponoviti ono što je već napravila, ali u vrijeme dok Namajunas nije bila niti blizu kvalitetna borkinja kao što je danas.

Za Namajunas (11-4, 9-3 UFC) će ovo biti već peti revanš u karijeri, što je nevjerojatna brojka za nekoga s tako malo borbi. Vrijedi tu dodati kako niti jedan od njih nije izgubila (dva puta se borila protiv borkinja koje su je u prvoj borbi savladale) te kako titulu drži po drugi put u karijeri. Posljednji put se borila u studenom prošle godine, kad je podijeljenom sudačkom odlukom savladala Weili Zhang, kojoj je borbu ranije nokautom titulu oduzela.

UFC 274 održava se 7. svibnja u Phoenixu, a predvodi ga borba za UFC titulu lake kategorije između Charlesa Oliveire i Justina Gaethjea. Na programu su još neke izuzetno zanimljive borbe poput okršaja Tonyja Fergusona i Michaela Chandlera, Shoguna Rue protiv Ovincea St. Preuxa te Donalda Cerronea protiv Joea Lauzona.

Linker
15. travanj 2024 17:05