UFC

UFC otpustio suspendiranog brazilskog teškaša Carlosa Felipea

October 13, 2021: LAS VEGAS, NV - OCTOBER 13: Carlos Felipe interacts with media during the UFC Vegas 40: Ladd v Dumont Media Day at UFC Apex on October 13, 2021 in Las Vegas, Nevada, United States.,Image: 637962207, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Diego Ribas/Zuma Press/Profimedia

 DIEGO RIBAS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Diego Ribas/Zuma Press/Profimedia
Samo pet borbi trajala je UFC karijera borca koji je u promociju došao uz grandiozne najave

Podosta očekivanu odluku povuklo je vodstvo UFC-a prema Carlosu Felipu, 27-godišnjem brazilskog borcu teške kategorije, koji je krajem prošle godine bio pozitivan na doping testu. Tjedan dana nakon borbe protiv Andreija Arlovskog bio je pozitivan na boldenon i njegove metabolite, što je rezultiralo suspenzijom u trajanju od 18 mjeseci. Njen istek, koji dolazi u travnju 2023. godine, on neće dočekati kao član najveće svjetske MMA promocije, budući da su ugovor s njim odlučili raskinuti.

On je još 2017. godine pristigao u UFC kao veliki neporaženi mladi brazilski teškaški talent, ali već prije prve borbe bio je pozitivan na steroide, a USADA je bila nemilosrdna te mu je tim putem izrečena dvogodišnje suspenzija, koju je naravno odradio u cijelosti te je tek u srpnju 2020. upisao svoj UFC debi. Dakle, nije u promociji bio niti godinu i pol dana prije nego što je napravio novi prekršaj.

Velika je to šteta, budući da je u nekim trenucima pokazao zašto su ga proglasili najvećim teškaškim talentom iz Brazila te zašto je UFC donio odluku dovesti ga u svoje redove već kao 22-godišnjaka. Nakon tijesnog poraza u debiju od još jednog mladog talenta, Sergeya Spivaka, naslagao je Felipe tri pobjede, prije nego je dobio priliku okušati se protiv legendarnog Arlovskog. Tu borbu, unatoč statusu favorita, je izgubio, ali vidimo da to na kraju nije bio najveći poraz, nego ono što se dogodilo tjedan dana kasnije te naposljetku ovih dana.

Felipe će, unatoč USADA suspenziji, moći nastupati u nekim drugim promocijama, koje ne priznaju njihovu jurisdikciju. Za novu priliku u UFC-u, morat će se jako potruditi, budući da prema doping prekršiteljima postoji jedan strogi stav. Zapravo, morao bi napraviti takav niz rezultata da ništa drugo osim njegovog povratka nema smisla. Do toga je dug i dalek put, no zaslužuju li doping prekršitelji išta bolje od toga?

Linker
19. travanj 2024 00:57