UFC

UFC zatvara 2023. možda i najboljim eventom ove godine: Saznajte sve što trebate znati o UFC 296 eventu

UFC 296 - poster

 Ufc
Najveća svjetska MMA organizacija ponudit će nam pravi spektakl prije nešto dulje pauze

Nažalost, vrijeme je za posljednji ovogodišnji UFC-ov event nakon kojeg slijedi pauza koja će potrajati gotovo punih mjesec dana. Međutim, utješna je činjenica da nas čeka fantastičan event!

UFC 296 priredbu u više navrata najavljivali smo kao možda i najbolju u ovoj kalendarskoj godini, barem na papiru. Nevjerojatno dobar ‘‘fight card‘‘ posložili su UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘, a iako smo ostali bez dva vrlo interesantna meča, program i dalje izgleda odlično.

Ian Garry i Vicente Luque trebali su biti dio ovog eventa, ali meč je otkazan zbog Garryjeve upale pluća. Randy Brown također je zbog bolesti morao otkazati svoj meč protiv Muslima Salikhova i to su dva meča bez kojih smo ostali tijekom ovog ‘‘fight weeka‘‘.

Preostalo nam je 12 mečeva u sklopu ‘‘fight carda‘‘, a gotovo svaki od tih mečeva djeluje jako zanimljivo. Počnimo od glavne borbe večeri.

Leon Edwards i Colby Covington predvodnici su UFC 296 eventa, a ulog je pojas u velter kategoriji. Leon Edwards pokušat će upisati drugu obranu titule, dok Colby Covington vjerojatno hvata zadnji vlak za doći do titule prvaka.

Kao i uvijek kad je u pitanju Covington, ogroman je animozitet između njega i njegovog protivnika. ‘‘Trash talk‘‘ jedan je od zaštitnih znakova ovog američkog borca, a Colby je ovaj put otišao dalje nego ikad. Vrijeđao je Edwardsovog pokojnog oca i silno se zamjerio prvaku.

Međutim, nije ‘‘trash talk‘‘ jedini zaštitni znak Colbyja Covingtona. Borac nadimka ‘‘Chaos‘‘ posjeduje fantastičan set vještina. Elitni je hrvač, ali njegova najveća snaga leži u njegovom tempu i kondicijskoj pripremi. Jako je malo boraca koji mogu pratiti taj tempo, a danas ćemo saznati je li Leon Edwards jedan od njih.

Britanac rodom iz Jamajke školski je primjer kompletnog borca. Da, borba na nogama njegova je najjača strana, ali svi ostali segmenti također su mu na elitnoj razini. Prvi je borac koji je uspio rušiti Kamarua Usmana unutar UFC-ovog kaveza, a prije nekoliko godina pokazao je kako može parirati i jednom Gunnaru Nelsonu onda kad se borba nađe u parteru. Gunnar Nelson inače je veliki majstor BJJ-a.

Gotovo da ne postoji segment za koji možemo reći da Edwardsa vidno muči. Tehnički je potkovan, fizički je uvijek besprijekorno spreman, a mentalno nikad nije bio snažniji i zreliji. Kad sve zbrojimo i oduzmemo, meč između njega i Covingtona prava je poslastica.

Sunaslovna borba večera lako bi mogla biti i najbolja borba večeri

Ništa manju poslasticu nećemo dobiti u ‘‘co-main eventu‘‘. Alexandre Pantoja i Brandon Royval sudarit će se na sredini kaveza od prve sekunde dvoboja. Pantoja je borac koji u svaki svoj meč bespoštedno ulazi i uvijek je u lovu na prekid.

Dok se borba odvija na nogama, Pantoja je velika prijetnja zbog snage svojih udaraca. Odvede li borbu u parter, malo koji borac može izdržati do kraja runde ili borbe. Pantojine BJJ vještine na posebnoj su razini, a čak 10 puta u karijeri slavio je ‘‘submissionom‘‘. Koliko je dobar u parteru, već je osjetio njegov današnji protivnik Brandon Royval.

Američki borac muha kategorije borio se protiv Pantoje još 2021. godine. Pantoja ga je tada porazio ‘‘submissionom‘‘ (‘RNC‘) u drugoj rundi, a trenutak nepažnje dovoljan je Pantoji da zavuče ruku i zaključa stražnje gušenje. Royval će ovaj put biti puno oprezniji, ali možda ni to ne bude dovoljno.

Ono što daje dodatnu draž ovom meču jest Royvalov stil borbe. Nije Royval znatno drukčiji od Pantoje, možda je čak i agresivniji. 13 od ukupno 15 svojih pobjeda upisao je prekidom, a njegovi mečevi odvijaju se u nevjerojatno visokom tempu. Je li napravio preinake dovoljne za poraziti Pantoju, preostaje nam vidjeti.

Pantoja u ovom meču brani titulu prvaka u muha kategoriji, a ovaj meč po mnogima je glavni favorit za najbolju borbu večeri.

Posljednji ples Tonyja Fergusona?

‘‘Main card‘‘ nudi još tri meča. Shavkat Rakhmonov pokušat će napraviti dodatni iskorak ka napadu na titulu, a protivnik mu je borac na kojem su mnogi veliki talenti zapinjali. Stephen ‘‘Wonderboy‘‘ Thompson još uvijek nije borac za otpis, a čak i on ima ambicije ka novom napadu na titulu.

Činjenica je da Shavkat ulazi u ovaj meč kao ogroman favorit, a podatak da je upisao 17 pobjeda prekidom u jednako toliko nastupa, uistinu je specijalan. Treba istaknuti kako je Stephen Thompson odradio 24 profesionalna nastupa, a završen je samo jedanput. Anthony Pettis nokautirao ga je 2019. godine, ali mnogi elitni borci nisu uspjeli završiti sjajnog ‘‘Wonderboyja‘‘. Shavkat bi se vjerojatno zadovoljio bilo kakvom pobjedom, ali nemojte unaprijed otpisati ‘‘Wonderboyja‘‘.

Tony Ferguson pokušat će prekinuti niz od šest uzastopnih poraza, a protivnik će mu biti Paddy Pimblett. Pobijedio ili izgubio, fanovi su složni i nadaju se da će Tony Ferguson večeras položiti rukavice na sredini oktogona. Vrijeme je da se povuče.

Josh Emmett i Bryce Mitchell otvorit će ‘‘main card‘‘. Mitchell je prihvatio ovaj meč desetak dana uoči održavanja eventa, a uskočio je kao kasna zamjena za ozlijeđenog Gigu Chikadzea. Porazi li Emmetta, približit će se ulasku u top 5, jer Josh Emmett trenutno je na šestom mjestu u poretku izazivača, dok je Mitchell na 10. poziciji.

Nekadašnji prvak bantam kategorije danas nastupa na ‘‘prelimsima‘‘

Cody Garbrandt definitivno je najveće ime na preliminarnom dijelu priredbe. Nekadašnji prvak bantam kategorije srozao je svoju reputaciju i na ovakvim eventima mjesto može pronaći samo na ‘‘prelimsima‘‘. Iskusni Brian Kelleher bit će njegov protivnik, a upiše li Garbrandt poraz u ovom meču, možda bi bilo dobro da i zajedno s Fergusononom ‘‘okači rukavice o klin‘‘.

Čekaju nas i novi nastupi Dustina Jacobyja (vs. Alonzo Menifield), Andrea Filija (vs. Lucas Almeida), Martina Budayja (vs. Shamila Gaziev), Irene Aldane (vs. Karol Rosa) itd., a sve su to vrlo respektabilna i zanimljiva imena.

Gdje i kada možete pogledati UFC 296 event?

UFC 296 event održati će se u Las Vegasu, unutar T-Mobile Arene. 20-ak tisuća sretnika uživo će gledati ovaj spektakl, a nama ostalima preostaju neke druge varijante. Rani preliminarni dio (prve tri borbe) počinje od 0:30h, dok ostala četiri preliminarna meča startaju od 2:00h. ‘‘Main card‘‘ sačinjen od pet glavnih mečeva počinje u nedjelju od 4:00h ujutro.

SK Fight i portal Gol.hr prenosit će glavni dio priredbe, takozvani ‘‘main card‘‘. Dakle, njihovi prijenosi započinju u nedjelju od 4:00 sata ujutro.

‘‘Prelimse‘‘ nažalost ne prenose, ali dobra opcija je UFC Fight Pass platforma preko koje možete pogledati preliminarni dio priredbe. Naravno, morate platiti pretplatu koja iznosi 9,99 eura mjesečno.

Odličan event za kraj ove kalendarske godine, a kompletan popis borbi možete pogledati klikom na LINK.

Linker
23. travanj 2024 23:06