UFC

Umirovljeni UFC-ov borac poručuje: ‘Ženska bantam kategorija je u rasulu, prosječne borkinje sada su na vrhu‘

Raquel Pennington

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Alan Jouban izrekao je ono što mnogi misle u ovom trenutku

UFC-ova ženska bantam kategorija na velikom je udaru kritičara nakon što se Amanda Nunes prošle godine povukla iz sporta. Mnogi zazivaju ukidanje ove težinske kategorije, jer Nunes jednostavno nema adekvatnu nasljednicu.

Nerijetko ste proteklih dana mogli čitati kako se radi o ‘‘najdosadnijoj‘‘ i ‘‘najbesmislenijoj‘‘ kategoriji u UFC-u, čak i nakon što je okrunjena nova prvakinja. Raquel Pennington proteklog vikenda porazila je Mayru Bueno Silvu na UFC 297 eventu i postala je nasljednicom Amande Nunes na tronu bantam kategorije.

Problem leži u tome što Raquel Pennington nije borkinja koju možemo nazivati zvijezdom. Njeni mečevi daleko su od atraktivnih, a Raquel se ne može pohvaliti niti nekakvom karizmom kojom bi ‘‘prodavala‘‘ svoje mečeve dok nastupa za mikrofonom. Među brojnim kritičarima bantam kategorije našao se i Alan Jouban, umirovljeni UFC-ov borac velter kategorije.

‘‘Postojao je period kad se muška poluteška kategorija nalazila u sličnom stanju. Jon Jones je napustio kategoriju, Daniel Cormier prešao u je u tešku kategoriju i konstantno su se izmjenjivali prvaci. Također smo imali i mečeve za titulu koji su završali neriješenim ishodom (Ankalaev vs. Blachowicz). Nije bilo jasnih izazivača, niti su imali zvijezdu u kategoriji. Zatim je došao Alex Pereira i on sada drži zlato. Pogledamo li na žensku bantam kategoriju, to je pustoš.‘‘, započeo je Jouban u podcastu ‘‘The Fighter vs. The Writer‘‘, a zatim je nastavio s analizom ženske bantam kategorije.

‘‘Ludo je pogledati na top 15 i shvatiti da je Julianna Pena najveća zvijezda u kategoriji, samo zato jer zna pričati. Ona je čvrsta, ali ne možete imati prvakinju koja je samo čvrsta. Da, šokirala je svijet protiv Amande Nunes, ali onda se sjetim revanša i realnosti da je pretučena kroz svih pet rundi. Bilo je to prebijanje tijekom svih 25 minuta. No, ostatak kategorije ne nudi ništa bolje. Tko je tu? Holly Holm je na šestom mjestu, a Irene Aldana imala je svoju priliku. Imamo Ketlen Vieiru, Mayru Bueno Silvu, zapravo nemamo nikog. Miesha Tate je u top 15, ali njeno vrijeme je prošlo. Kategorija je u raspadu već neko vrijeme i mora se pronaći način da se stanje popravi. Nitko ne iskače i nikog ne možemo gledati kao nešto posebno. Te borkinje su otišle i sada su na vrhu djevojke koje su nekoć bile prosječne u toj kategorije.‘‘, zaključio je Jouban.

Alan je u pravu. Ronda Rousey nekoć je vladala tom kategorijom i bila je megazvijezda u svijetu MMA-a. Miesha Tate i Holly Holm kratko su bile na vrhu, ali također su bile dostojne pojasa. Zatim je došla era Amande Nunes, ali Brazilka je otišla kao prvakinja i adekvatna nasljednica trenutno se ne nazire.

Možda spas leži u povratku Valentine Shevchenko u bantam kategoriju? Kirgistanka je ostala bez pojasa u muha kategoriji, a sada joj se pruža dobra prilika da dođe do pojasa u još jednoj težinskoj kategoriji.

Linker
29. travanj 2024 23:14